Laguna - Bukmarker - Vidno polje – ili „čitolov“ Gorana Babića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vidno polje – ili „čitolov“ Gorana Babića

Sasvim je uobičajeno da ljudi idu u ribolov, ali šta ako bi se situacija izokrenula, pa da gladne ribe krenu u – ljudolov?

Na toj pomalo apokaliptičnoj i distopijskoj simbolici sazdao je Goran Babić svoju pesmu „Ljudolov“, u kojoj je možda i nesvesno najavio potpuno izokretanje sistema vrednosti, ali i ponovno uspostavljanje onih ideologija za koje se verovalo da su zauvek poražene.

Ako bi se pošlo od analogije sa naslovom navedene Babićeve pesme, onda se njegova knjiga „Vidno polje“ može označiti kao čitolov, što ne treba doslovce shvatiti kao lov na čitaoce, nego kao piščev lov na sopstvena sećanja, koja treba da budu zabeležena i samim tim ovekovečena, kako bi uopšte imao ko da ih pročita.

Kao jedan od dva citata koja uzima za moto svoje knjige, Babić navodi rečenicu iz eseja Dubravke Ugrešić (drugi citat, ni manje ni više, pripada Vuku Karadžiću), za koju je poznato da se svojevremeno proslavila romanom za koji je sama izabrala odrednicu patchwork story.

Donekle se takvom odrednicom može označiti i „Vidno polje“, koje je kombinovano od sećanja, uspomena, anegdota, fotografija, autentičnih dokumenata, ali i drugih Babićevih dela (prvenstveno pesama), a što sve tako sastavljeno čini svojevrsne kolažne memoare jednog pisca.

Istovremeno, kolaž Babićevog života jeste i kolaž jednog vremena kome je pisac pripadao i čiji je, može se reći, vršnjak, jer zna se da je rođen na ostrvu Visu 1944. godine, na mestu i u danima stvaranja nove jugoslovenske države, ali i konstituisanja jednog sistema koji će obeležiti život Babićeve generacije.

Sećanja, beleške i dokumenta koja je pisac priložio pokazuju ne samo da je živeo u dotičnom vremenu nego da je svojim radom i stvaralaštvom umnogome i doprineo kulturološkom oblikovanju sredine i društva kojima je pripadao.

Iako je u svakom pogledu nadživeo to vreme, Babić je ostao prisutan čak i kad je otišao iz sredine gde se afirmisao kao umetnik, jer čak i kroz negaciju i anuliranje onoga što je tokom prethodnih decenija stvorio, njegova dela i ime moraju biti spomenuti.

Sećajući se kako je morao da potpiše revers ne bi li jednog pesnika odveo iz Zagreba na nekoliko dana u Beograd, sećajući se kako je za jednog pisca našao grobno mesto tako što su iseljeni ostaci oficirâ poražene vojske, Babić ne beži od nostalgije niti skriva setne tonove svojih zapisa, ali opet ne idealizuje vreme i sistem o kojima piše.

Imajući u vidu da je zaborav kao pojam zauzimao visoko mesto još kod antičkih naroda, Babić je svojom knjigom upravo od zaborava otrgao jednu epohu koja se i sama više puta našla pred njim, a često i pred jednostranom osudom – i to sa dve strane koje se retko razumeju.

Koncipirano kao zbornik na granici pripovedne proze i esejistike, „Vidno polje“ kao da kroz kratke trzaje izvlači iz nepovrata ono što je tamo odavno bačeno i za šta se mislilo da otuda više nikad neće izroniti.

Trudeći se da iz sopstvenog vidnog polja ne izgubi ono za šta misli da je vredno sećanja, ali ni ono za šta misli da je vredno pažnje čitalačke publike, Babić je sačuvao čak i ono što su najveća zlopamtila bila spremna da zanemare – i to ne iz dobre namere.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.