Laguna - Bukmarker - Urnebesno i pametno - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Urnebesno i pametno

Da li znate šta su čikliti? U pitanju je žanr koji se bavi svakodnevnim ženskim temama na duhovit, neretko urnebesan način. Najpoznatije ime u žanru sigurno je stara neverovatna Sofi Kinsela koja već decenijama govori o londonskim dogodovštinama svima omiljene Beki Blumvud.



Od samog početka čiklit se smatra lakom literaturom za domaćice, međutim u poslednje vreme, kada je društvo konačno sazrelo dovoljno da smo se svi opustili i sada priznajemo da čitamo i tzv. „laku literaturu“, najednom je i žanr doživeo transformaciju. Počinje da se bavi temama relevantnim za savremeni život, sa junakinjama koje su nam bliže i čije slatko-gorke probleme i same svakodnevno proživljavamo.

Tako upoznajemo junakinju prvenca Doli Olderton „Ghosts“, koja je jedna sasvim obična devojka iz komšiluka sa uspešnom karijerom i skockanim životom. Sa iskrenim nadama da će upoznati svoju srodnu dušu, Nina uplovljava u svet dejting aplikacija i upoznaje izvesnog Maksa u kojeg se odmah zaljubljuje – dok je on ne gostuje. Tako počinje on-and-off odnos koji će trajati mesecima, u kojem će Maks podgrevati i hladiti njihovu po svemu tipičnu vezu današnjice. Malo smo ludo zaljubljeni, malo se pravimo mrtvi. Dobro došli u svet savremenog dejtovanja čija je glavna alatka za oštrenje fatalne strasti: „gostovanje“.

Potom već objavljen roman „Kaktus“ Sare Hejvud čija je protagonistkinja potpuno drugačija. Suzan Grin je povučena, ima savršeno osmišljen život, pravilo za svaku priliku i problem, radi šljakerski posao u kojem zapravo uživa i ima ugovorenu vezu sa tipom kojeg je upoznala preko oglasa i koja joj savršeno odgovara. Jednom nedeljno idu na večeru ili u bioskop, a posle provedu noć zajedno. Cakum-pakum život. A onda ostaje trudna, a mi shvatamo da je Suzan jedan kaktus koji je pravilima i rutinama kao bodljama opasala svoju meku unutrašnjost jedne osetljive i nesigurne osobe.

A tu je i ništa manje simpatična Tori iz romana „How do you like me now“ autorke Holi Born. Tori je ostvarena autorka jedne od onih f*ck knjiga koje su ovih dana tako popularne. Izgradila je karijeru na priči o svojim dvadesetima, kada smo svi srećno sluđeni i nesnađeni, a onda je konačno pronašla svog savršenog i-živeli-su-srećno-do-kraja-života dečka. S tim da se ispostavilo da su živeli srećno do kraja dvadesetih, a kada je tokom tridesetih trebalo da se uozbilje, on je zakočio. Ne planira da se uozbilji niti da osnuje porodicu. Ovo je priča o tome da se nijedna priča ne završava srećnim krajem. I da u realnosti ušećerene ljubavne priče ispadaju malo veštačke i plitke, dok pravi problemi o kojima se retko piše se kriju duboko u nama.

Ovo su međusobno sasvim različite priče o ženama u različitim životnim dobima ali sa problemima koje svako od nas ima u nekom trenutku. Zadržavajući najbolje od žanra – humor i pristupačan vrcav stil – ovi romani uspevaju da na prizeman način obrade teme koje nas se zapravo tiču. Teško da možemo da se povežemo sa junakinjom viktorijanskog romana koja je stradala zbog fatalne strasti. Ali i te kako možemo da se povežemo sa Tori, Suzan i Ninom. Ovi „pametni“ čikliti vraćaju davno zaboravljenu funkciju književnosti: da nas nauče nešto o našim jadnim, mizernim i tako pogubljenim životima.

Ono što je sjajno kod ovog žanra je što neprekidno iznenađuje. Tako ovih dana postoji proliferacija „antičiklit“ romana koji preterivanjem i naglašanjem toposa žanra parodiraju ali i ostaju u njegovim granicama. A više ni muškarci nisu ostavljeni po strani. Što će reći, sve je još urnebesnije, a humor ostaje glavna alatka za bockanje svakodnevnih tema i ustaljenih viđenja sveta. Slovenačka autorka Jela Krečič napisala je jedan takav roman – „Nema druge“ – čiji je protagonista prikriveni ženomrzac dvadeset prvog veka, Matjaž. Nakon što ga je ostavila dugogodišnja devojka, on se upušta u „vrlo živopisnu godinu sa ženama svih vrsta“ ne bi li svaki put iznova zaključio da nijedna nije poput njegove bivše. Kao svojevrsni detetktiv modernog dejting sveta, on će ironično nadgledati ponudu, flert i uzus ponašanja muškaraca i žena, držeći se superiorno iznad svega toga, da bi konačno i sam postao žrtva fantomske kupidonove strele.

Posle decenija izrugivanja žanru čiklita koji je, iako komercijalan, ipak obitavao na margini kredibilnog književnog stvaralaštva, ispostavilo se da ovaj žanr može da pruži kompleksno i relevantno viđenje sveta, a da nas opet opasno dobro zabavi. I zato prevaziđite svoje predrasude i bacite se na čitanje.

Autorka teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.