Laguna - Bukmarker - U kuvarima se kriju odlične ideje, iskoristite vreme u kući da isprobate nešto novo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U kuvarima se kriju odlične ideje, iskoristite vreme u kući da isprobate nešto novo

Prošlo je više od sto dana otkako je planetu zapljusnula vest o prvom slučaju korona virusa. I ovako nešto još nismo doživeli – masovna samoizolacija širom planete. Primorani da menjamo svoju rutinu, a neki i navike, okrećemo se ka širokom spektru kućnih radinosti.



Jedna od pozitivnih stvari u ovom trenutku je to što možemo više da se posvetimo zdravijoj ishrani. Mi smo zato prelistali neke od kuvara koje smo objavili u poslednje vreme, i potražili zanimljive recepte koji ne zahtevaju dugu pripremu, a i primenljivi su u predstojećim danima.

Najpre smo potražili inspiraciju u „Svetogorskom kuvaru“ Onufrija Hilandarca. Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.

Mi smo izdvojili ova tri recepta:

Eliopsomo (hleb sa maslinama) manastirski
 
0,5 kg oštrog pšeničnog brašna
0,5 kg mekog pšeničnog brašna
kvasac
15 grama soli
25 grama soka od paradajza
0,5 dl maslinovog ulja
5 dl vode
malo bibera
20–30 zelenih maslina (uklonite kožicu i košticu, presecite svaku na pola)
4 zelene paprike, sitno isečene
 
Zamesiti testo kao i obično. Isecite ga na četiri dela. Pritisnite lagano, da dobijete oblik lepinje. Pospite po testu masline, biber i paprike. Urolajte ga u male vekne. Stavite vekne u podmazan pleh, da narastaju u rerni na niskoj temperaturi, ili van rerne, na toplom, kao i obična testa. Zatim pecite 30–40 minuta, na 200°S.

Pre pečenja razmutite sok od paradajza u vodi i premažite vekne uz pomoć kuhinjske četke ili komada platna. Zahvaljujući paradajz soku hlepčići će dobiti lepu boju.

Paprikaš od karfiola

1 kg karfiola
2 veće glavice crnog luka (krupnije sečenog)
3 čena belog luka (iseckanog)
1 supena kašika sitno isečenog peršuna
1 supena kašika sitno isečene mirođije
1 supena kašika paradajz-paste
1 šipka cimeta
3 lista lovora
2 dl crvenog vina
so i biber
 
Očistite i operite karfiol, a zatim ga iskidajte na cvetove i ostavite u đevđir da se malo ocedi. Na ulju propržite crni luk. Kad postane staklast, dodajte i beli luk. Potom sipajte jednu čašu vruće vode, paradajz-pastu i ostale sastojke, izuzev vina. Neka vri pet minuta, a onda ubacite i karfiol. Stavite poklopac na šerpu i neka krčka pokriveno oko 40 minuta. Nekoliko minuta pre nego što sklonite jelo sa šporeta sipajte vino.
 
Salata od pasulja i tahinija

0,5 kg pasulja
2 glavice crnog luka, iseckanog
2 čena belog luka, iseckanog
origano
peršun iseckan
maslinovo ulje
2 limuna (iscedite sok)
mleveni biber
so
2 supene kašike tahinija
 
Za ovaj recept morate izabrati pasulj koji:

– nema debelu koru
– brzo se kuva
– ne prosipa svoju unutrašnjost kada mu pukne opna od kuvanja.
 
Kuvajte ga u slanoj vodi. Kada pasulj provri, procedite ga. Prospite vodu i zamenite je novom.

U manjoj posudi pripremite preliv. Umutite tahini sa limunovim sokom. Po želji, dodajte maslinovo ulje i so. Kada je pasulj skuvan, prospite svu vodu, a pasulj prelijte ovim sosom. Ostale sastojke dodajte sirove, kao garnirung.
 

Iz kuvara „Najbolja jela Srbije“ izdvojili smo dva recepte i dragocene savete profesora Milovana Miće Stojanovića, svetskog kulinarskog prvaka i autora čuvene karađorđeve šnicle.
 
Manastirske sarme

2 kg kiselog kupusa
800 g krompira
250 g okruglog pirinča
250 g crnog luka
100 g šargarepe
3 dl ulja
So, biber, lovorov i celerov list

Od glavice kiselog kupusa odvojićemo listove i odstraniti rebra (zadebljanja) nožem. Potrudićemo se da ujednačimo veličine listova tako da svaki ima površinu od 15 x 15 cm. Višak kupusa ćemo sitno iseckati i iskoristiti ga za oblaganje dna lonca, kao i za prekrivanje uvijenih sarmi.

Ogulićemo krompir i šargarepu, odlagati ih u posudu s vodom da ne pocrne, a zatim ćemo ih krupno izrendati. Crni luk ćemo sitno iseckati. U 1dl ulja ispržićemo luk i kada porumeni dodaćemo pirinač i nalićemo 2dl vode. Nakon 15 minuta kuvanja dodaćemo narendani krompir i šargarepu, sa kojima ćemo umešati i začine, u meri koja odgovara našem ukusu. Smesu ćemo dinstati nekoliko minuta i dobro je mešati da se svi sastojci dobro sjedine. Skinućemo je sa vatre da bi se malo rashladila, a zatim ćemo po jednu supenu kašiku fila stavljati na svaki list kupusa i uvijati sarme. Na dno šerpe položićemo iseckan kupus i u krug poređati uvijene sarme. Sarme ćemo pokriti slojem preostalog sitno seckanog kiselog kupusa. Prelićemo ga ostatkom ulja, a zatim ćemo sarme naliti vodom. Za zatvaranje posude u kojoj se kuvaju sarme upotrebićemo poklopac za jedan broj manje veličine od odgovarajućeg kako bi nalegao na sarme a ne na posudu. Na taj način sarme će biti učvršćene i neće se pomeriti tokom kuvanja. Kuvaćemo ih tri sata na tihoj vatri.



Tople sarme su veoma ukusne, ali još su lepše hladne. Kuvar Milovan Mića Stojanović prvi je zapisao i prezentovao ovo jelo. Spremali su ga monasi u gružanskom manastiru Kamenac, u selu u kojem je ovaj veliki kuvar rođen i gde je išao u školu. Manastirske sarme se danas nalaze u udžbenicima škole za kuvare, kao i u jelovnicima mnogih restorana.

Salata kneginje Ljubice
 
Sastojci

1 kg pilećeg mesa
200 g celera
1 veza zeleni
100 g oraha
100 g suvih šljiva
1 limun
2dl kisele pavlake
Mirođija, timjan, luk kozjak, so
1 glavica zelene salate
 
U šerpu sa vodom stavićemo celer, šargarepu, paštrnak, peršun i so. Kad supa prokuva, spustićemo pileće meso. Polaganjem piletine u prokuvanu vodu zadržaćemo sve sokove u mesu. Piletina će se skuvati za najviše jedan sat, tada će se lako odvajati od kosti. Ocedićemo meso i sačekati da se prohladi, a supu ćemo iskoristiti za pravljenje sosova ili drugih kuvanih jela. Meso ćemo odvojiti od kostiju i kože, a zatim ćemo ga iseckati na štapiće. Celer ćemo iseckati na još sitnije štapiće i pomešati sa mesom, seckanim orasima i iseckanim suvim šljivama, iz kojih su prethodno izvađene koštice. Ukus ćemo kreirati dodavanjem začina: solju, limunom, mirođijom, timjanom i lukom kozjakom. Začinjenu salatu povezaćemo kiselom pavlakom pažljivim i laganim mešanjem, kako pavlaka ne bi ispustila vodu iz svog sastava.



Gotovu salatu možemo poslužiti na listovima zelene salate. Preporučujemo aromatično belo vino tamjaniku. Ovu salatu je kreirao i promovisao Mića Stojanović i posvetio je Kneginji Ljubici, velikoj ženi Velikog kneza.
 

U svom kuvaru „Najbolja jela Srbije“ Milovan Mića Stojanović podelio je i mnoge praktične savete u vezi sa situacijama koje je iskustvo izdvojilo kao najčešće zastupljene u kulinarskoj svakodnevici svakog domaćinstva, a mi smo izdvojili ova tri za vas:

Suviše kiselo jelo

Ako je jelo suviše kiselo, možemo dodati manju količinu šećera. U paradajz čorbu može se dodati i kečap, koji sadrži znatnu količinu šećera. Slatkasta jela, sveže salate pre svega, kupus na primer, možemo zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.

Restoranski pomfrit

Restoranski pripremljen pomfrit ima specifičan ukus koji nije lako dobiti pripremom u domaćinstvu. Krompir isečen na štapiće opraćemo hladnom vodom i ocediti ga. Spustićemo ga u zagrejano ulje čija je temperatura duplo manja od temperature uobičajene za prženje. Kuvaćemo krompir u takvom ulju desetak minuta, dok ne omekša. Dobro ćemo ga ocediti i raširiti po tacni. Kada se ohladi, stavićemo ga u zamrzivač. Hrskavi pomfrit ćemo spremiti tako što ćemo neotopljene štapiće krompira spustiti u vrelo ulje, nakratko, samo dok ne dobiju željenu boju, budući da je krompir već skuvan i omekšan.

Ukus krompir salate

Krompir salata ce biti ukusnija ako se skuvani i isečeni krompir začinjava dok je još topao. Kako se hladi tako će upijati sastojke i začine u sebe.

Uživajte u predstojećim praznicima, i obogatite svoju trpezu nekim od recepata iz ova dva kuvara. Vremena imamo na raspolaganju, pa zašto ne bismo probali nešto novo?

Prijatno!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više
sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više
rajko grlić 23 aprila u kc grad, u okviru programa booking balkan  laguna knjige Rajko Grlić 23. aprila u KC Grad, u okviru programa „Booking Balkan“
22.04.2024.
U okviru književnoumetničke platforme „Booking“, Kulturni centar Grad organizuje programski segment pod nazivom „Booking Balkan“, u kom će 23. aprila od 18 sati gostovati Rajko Grlić, jedan od najznač...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
22.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.