Laguna - Bukmarker - U Kotoru promovisan roman Filipa Davida - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U Kotoru promovisan roman Filipa Davida

Promocija romana „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida, dobitnika Ninove nagrade za 2014. godinu, održana je u sredu, 22. aprila, u kinu „Boka“ u Kotoru. 



Promocija koju su uoči Svetskog dana knjige organizovali JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Gradska biblioteka i čitaonica privukla je veliki broj posetilaca. Pre razgovora o knjizi prisutni su mogli da čuju hor Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Filip David izdanak je čuvene književne generacije u kojoj su bili Danilo Kiš, Borislav Pekić i Mirko Kovač. Romanom „Kuća sećanja i zaborava“ otvorio je temu posledica holokausta u Srbiji. Promocija u Kotoru, organizovana na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, bila je prilika za razgovor o knjizi u kojoj je sećanje predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija, a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla.

Roman „Kuća sećanja i zaborava“ je, kao što je i žiri Ninove nagrade obrazložio, sugestivna studija zla, zla u istoriji, zla u čoveku.

„Nisam pisao filozofski traktat, nisam pisao esej o zlu. Pisao sam o ljudskim sudbinama u mračnim vremenima. Ono što nazivamo zlo ima bezbroj lica. Istovremeno, svemu čega se dotakne oduzima smisao. Posle velikih tragedija koje su obeležile našu epohu, postavljaju se neka ključna pitanja, između ostalih, da li je moguće pisati posle holokausta, da li je moguća vera posle holokausta. Primo Levi, italijanski književnik koji je preživeo golgotu nacističkih koncentracionih logora, bio je uveren da treba izmisliti neki novi jezik kojim bi se mogli izraziti užasi, stradanja i patnje našega doba. Svakodnevni govor za to nema dovoljno pravih, istinitih, reči, prave snage. Reči su postale prazne ljušture bez značenja“, rekao je David.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora „Kuća sećanja i zaborava“ je njegova najintimnija knjiga, a čitaoci sve vreme imaju utisak autentičnosti glavnih junaka.
 
„Većina sudbina su stvarne. Ima ovde i autobiografskih detalja. U početku pisanja bio sam u dilemi oko obima knjige. Onda sam odlučio da pokušam da što sažetije ispričam jednu složenu priču. Jednostavnost i lakoća pripovedanja su vrline koje sam oduvek cenio, a to je i ono što je najteže postići“, zaključio je Filip David.

Roman Filipa Davida svakako je najautentičniji roman novije srpske književnosti i knjiga posle čijeg čitanja ćete imati utisak da je David napisao duboko emotivnu i potresnu priču.

Na Svetski dan knjige, 23. aprila, Filip David će gostovati u galeriji „Buća“ u Tivtu, od 20 sati, gde će predstaviti svoj nagrađeni roman.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.