Laguna - Bukmarker - Tri Rajke uzvraćaju udarac – ovo su 22 knjige koje su obeležile 2022. godinu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Tri Rajke uzvraćaju udarac – ovo su 22 knjige koje su obeležile 2022. godinu

Ukoliko ste već pročitali „22 knjige koje su obeležile 2022. godinu“, pogledajte 22 naslova koji su obeležili našu 2022. godinu. Ovo su knjige koje će postati vaši novi omiljeni naslovi u Laguninoj novoj izdavačkoj godini.



„Belo se pere na 90“, Bronja Žakelj


Priča o odrastanju u Jugoslaviji, pomalo tragična, pomalo obična, kao i sve priče sa ovog podneblja. Ispraćena nevinim okom deteta kome je sve novo i zanimljivo, ova knjiga vraća na najneposredniji mogući način jedno izgubljeno vreme koje nam je odveć poznato.
„Slučaj Džem“, Vera Mutafčieva

Protagonista najvećeg romana čuvene bugarske profesorke osmanske istorije i spisateljice, opisan u Andrićevom najkraćem a možda i najefektnijem romanu „Prokleta avlija“, Džem Sultan je prvi politički zatvorenik, apatrid svoje zemlje, zabludeli princ i tragični junak petnaestog veka.
„Burning questions“, Margaret Atvud

Od 2004. do danas treća zbirka eseja Margaret Atvud dragocen je uvid u rad i promišljanja jedne od najvećih spisateljica današnjice. Od toga kako zarađivati kao intelektualna radnica danas, promišljanja o savremenoj svetskoj književnoj produkciji, do duhovitih crtica o svakodnevnom životu jedne ipak posve obično-neobične žene.
„Demon Copperhead“, Barbara Kingsolver

Aludirajući na Dikensovog Koperfilda, ovo je malo drugačije jednako surovo odrastanje mladog Demona u Apalačkim planinama „white trash“ porodice siromašnih zavisnika koji i sam odrasta u društveno izolovanog zavisnika i čoveka kog proganjaju demoni ranog odrastanja.
„Adriatic“, Robert. D. Kaplan

Intelektualni manirizam renesansnog zamajca, pisan kao suma putopisnih zapažanja i hararijevsko-frankopanskog geopolitičkog i filozofskog promišljanja istorije, Kaplan prikazuje jedno podneblje koje je iznedrilo vrcavi mediteranski doživljaj sveta koji i Srbiju tu i tamo ovlaš zapahne.
„Lady Oracle“, Margaret Atvud

Luckasta, otkačena, buckasta protagonistkinja ovog romana želi da bude operska pevačica, ali je nesrećno neprilagođena i odudara od svog okruženja. Ovo je priča o onim pomalo previše osetljivim, tako raznobojnim karakterima koji svuda bodu oči, uvek misle dobro i sasvim su nesvesni koliko su očaravajući.
„Dante di Shakespeare“, Rita Monaldi i Frančesko Sorti

Kako bi izgledala drama o Danteovom renesansno-tragičnom životu da ju je pisao Šekspir? Opsesija čitavih epoha, virtuozni pesnik koji je stvorio jedno od najmonumentalnijih dela, Dante bi lako svojom ličnom pričom o dve zavađene firentinske porodice i sam mogao biti protagonista jednog šekspirovskog speva, koji u ovom fiktivnom delu piše čuveni italijanski spisateljski dvojac Monaldi i Sorti.
„The Sinner and the Saint“, Kevin Birmingem

Da li ste znali da je lik Raskoljnikova u „Zločinu i kazni“ F. M. Dostojevskog inspirisan stvarnim ubicom? Pjer Fransoaz Lasener bio je vojni dezerter, osiromašeni buržuj, sitan kriminalac i kockar. Pored toga što pruža dublji uvid u psihologiju ubice i samog Dostojevskog, autor Kevin Birmingem daje i širi kontekst vremena u kom ruski pisac dolazi na ideju da napiše jedan od svojih najpoznatijih romana.
„Joan“, Ketrin Dž. Čen

Pokušaji da se rekonstruiše život Jovanke Orleanke i u literaturi i na filmu mahom su imali sakralnu notu. Ketrin Dž. Čen prilazi liku mlade Jovanke iz drugog ugla, prikazuje je kao svojeglavu, neverovatno inteligentnu devojku čelične volje. Ovo je sveobuhvatan narativ o njenom životu, od detinjstva ispunjenog radošću ali i nasiljem, do slavnog predvođenja francuske vojske.
„El señor presidente“, Migel Anhel Asturijas


Roman gvatemalskog nobelovca naći će se prvi put u prevodu na srpski jezik. U ovom arhetipskom latinoameričkom romanu, začetniku decenijske tradicije romana o diktatorima karakterističnim za ovaj kontinent, lik iz naslova inspirisan je predsednikom Gvatemale s početka dvadesetog veka. Trinaest godina je cenzurisan da bi konačno bio objavljen 1946.
„Motherless Brooklyn“, Džonatan Letem

Lajonel Esrog je jedno od mnogobrojne siročadi odrasle u bruklinskom Domu za dečake. Još dok je bio dete, lokalni sitni kriminalac Frenk Mina regrutuje Lajonela i njegove drugare. Oni za njega obavljaju poslove u okviru izmišljene detektivske agencije pa nose titule „detektiva“. Kada Minu ubiju, Lajonel će se naći u ulozi pravog detektiva. Zbog Turetovog sindroma Lajonel izmišlja reči i dekonstruiše jezik na urnebesan i originalan način.
„Kaikeyi“, Vaišnavi Patel

Feministička verzija Ramajane. Kaikeji je jedino žensko dete u porodici, odrasta sa sedmoro braće i vlada veštinama koje nisu svojstvene ženama u njenom okruženju. Elokventna je i pokazuje izuzetne diplomatske sposobnosti. Kada je udaju za Dašaratu, on već ima dve žene i naslednika po liniji prvenstva rođenjem – Ramu. Kaikeji rađa Bharatu. Da bi osigurala svoju i poziciju svog sina, izdejstvovaće Ramino progonstvo.
„The Last Unicorn“, Piter S. Bigl

Poslednji jednorog živi u idiličnom predelu, nesvestan činjenice da su svi ostali jednorozi zarobljeni. Crveni Bik, slepo čudovište, za kralja Hagarda skuplja jednoroge širom kraljevstva. Kada čuje razgovor dva lovca, poslednji jednorog odluči da je vreme da potraži novi dom. Usput se susreće sa ljudima koji u njemu ne vide mitsko biće eterične lepote nego belog konja i žele da ga zarobe. U savezu sa neobičnim saputnicima jednorog kreće u epsku misiju spasavanja svoje vrste.
„Los Besos“, Manuel Vilas

Salvador je profesor na univerzitetu kog prinudno penzionišu zbog epizode selektivnog mutizma. Odlazi u kolibu na planini u blizini Madrida. Neposredno nakon dolaska kreće pandemijski karantin. U lokalnoj prodavnici upoznaje Monserat, prelepu četrdesetogodišnjakinju koja ga odmah privlači svojom neposrednošću. Dok provodi dane u kolibi, ponovo čitajući „Don Kihota“ i kontemplirajući o Monserat, promišlja o svom dosadašnjem životu i izborima.
„The Marriage Portrait“, Megi O’Farel


Ne smete propustiti ovaj nezaboravni portret zanosne mlade vojvotkinje Lukrecije de Mediči. U magičnom svetu punom intriga, smeštenom u renesansnu Italiju, Lukrecija se bori za opstanak na okrutnom dvoru i uči da živi život koji nije birala već joj je udajom dodeljen.
„Stone Blind – Medusa’s Story“, Natali Hejns

Natali Hejns pomera fokus narativa ovog legendarnog mita, prizivajući razumevanje u jednoj od najstarijih priča u kojoj je žena okrivljena i monstruozno kažnjena. Udubljujući se u poreklo ovog mita, autorka oživljava i rekonstruiše Meduzinu ispovest, jednu od najpoznatijih priča u grčkoj mitologiji.
„Malibu Rising“, Tejlor Dženkins Rid


Priča o jednoj nezaboravnoj noći u životu jedne porodice, kojoj će se životi promeniti nakon luksuzne zabave koju su organizovali za kraj vrelog leta. Alkohol će poteći, muzika će zasvirati, a ljubavi i tajne koje su oblikovale generacije ove porodice će izbiti na površinu.
„Living Planet“, Dejvid Atenboro

Naša planeta nije lišena života. Biljke i životinje preživljavaju u svakoj ekstremnoj klimi i staništu koje naša Zemlja može da ponudi. Pojedinačne vrste i često cele zajednice prilagođavaju se životu u ledenim kapama, tundrama, pustinjama, okeanima i vulkanima. Nepresušna radoznalost Dejvida Atenboroa će vas još jednom oduševiti i otkriti vam nove dimeznije sveta u kojem živimo.
„Martin Scorsese: A Journey“, Meri Pet Keli

Martin Skorseze je imao orgoman uticaj na američku kinematografiju. Dobitnik je svih prestižnih filmskih nagrada, uključujući i Oskara. Skorseze je živa legenda. Ova revolucionarna biografija otkriva kako je ovaj dečak iz radničke klase iz Male Italije na Menhetnu postao jedan od najpriznatijih, najslavnijih i najuticajnijih filmskih stvaralaca.
„Homecoming“, Kejt Morton

Šta bismo uradili za one koje volimo i kako se štitimo lažima koje žive generacijama u porodici? Kejt Morton u novom romanu istražuje moć majčinstva, posledice dobro čuvanih tajni i lekovitu moć istine. Očaravajući i neizmerno dirljiv roman jedne od vaših omiljenih autorki.
„A Walk in the Woods“, Bil Brajson

Apalačka staza se proteže od Džordžije do Mejna i pokriva neke od najzanimljivijih terena u Americi — veličanstvene planine, šume i jezera. Bil Brajson je sigurno najzabavniji vodič kog možete imati ako krenete ovom stazom. On nas upoznaje sa istorijom i ekologijom ovog podneblja i sa nekim izdržljivim (ili samo bezobraznim) ljudima koje susreće na putu – i nekoliko medveda.
„Tasmania“, Paolo Đordano


Paolo Đordano nas ponovo oduševljava svojim talentom za pripovedanje. Ovo je roman o budućnosti koje se plašimo i za kojom čeznemo, koju nećemo imati, koju možemo da promenimo, koju gradimo. Sadašnjost nam obeležava strah od gubitka kontrole nad životom. Svako traži svoju Tasmaniju – mesto gde je moguće pobeći i spasti se.

Autorke: Tri Rajke


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
 dunav magična reka u prodaji od 1 aprila laguna knjige „Dunav: Magična reka“ u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
U živopisnoj knjizi, bogatoj ilustracijama, „Dunav: Magična reka“, zaroni sa najvećom rečnom ribom morunom i pusti da te priča nosi. Otkrij kakve sve tajne krije druga najduža reka u Evropi. Na zan...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.