Laguna - Bukmarker - Svi smo u Matičnoj knjizi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Svi smo u Matičnoj knjizi

Šta nam prvo padne na pamet kad neko spomene matičnu knjigu?

S obzirom na birokratske okolnosti o kojima ne treba posebno govoriti, već je i sâm dotični termin dovoljna asocijacija na suvoparnost i dosadu, na gubljenje vremena pred brojnim šalterima i kancelarijama, na čeprkanje po zaturenim papirima i na višesatno traganje po nesagledivim rubrikama ne bi li se najzad uočio pravi podatak.

I kad konačno u takvom dokumentu pronađemo ono što smo tražili, na šta se taj podatak obično svodi?

Upravo na ono što predstavlja naslovnu stranu „Matične knjigeDraška Miletića: tu je tabela, tu je broj, tu su ime i prezime iza kojih treba da uslede drugi lični podaci – za birokratiju je to i više nego dovoljno, dok bi svako dalje zadiranje u biografiju bilo suvišno i samo bi opteretilo dokument u kome ionako od tolikih podataka često nedostaje baš onaj zbog kojeg smo se i upustili u potragu po prašnjavim arhivama.

Međutim, ako bismo ipak imali vremena da o svakom imenu koje smo u rubrici pronašli saznamo i detalje iz privatnog života, pa da i takvim podacima obogatimo dokumentaciju – da li smo svesni na kakve sve priče možemo naići i kakve nove i dotad nepoznate svetove možemo razotkriti?

Spiskovi, imenici, matične knjige, tablice na interfonu, adrese na kovertama – a da ne zaboravimo modernu tehnologiju, i profili na društvenim mrežama – sve su to samo fasade iza kojih se neminovno kriju složene ljudske sudbine i nenapisane lične istorije.

Kad prolazimo pored jedne od mnogobrojnih i nesagledivih stambenih zgrada, sigurno se bar ponekad zapitamo koliko je tu neispričanih priča kojima je samo potreban strpljiv slušalac i još strpljiviji zapisivač pa da budu ovekovečene – ali, tu uglavnom i prestaje naše interesovanje, jer stigavši do naredne zgrade već bismo zaboravili na onu prethodnu, a i sâm takav posao delovao bi nam teži nego što je, primera radi, marljivo i egzaktno prepisivanje obimnih matičnih knjiga.

Ipak, za razliku od mnogih, pisac Draško Miletić nije poklekao niti odustao od stvaranja knjige u kojoj će biti sažete različite i najčešće međusobno nepovezane priče jednog mikrokosmosa.

Sa druge strane, ove su priče povezane upravo stoga što su vremenom postale neraskidivi deo jednog kompaktnog malog sveta, a stambene zgrade u današnjem svetu i društvu upravo to i jesu – posebni svetovi, ali istovremeno je svaki od tih svetova i skup najraznovrsnijih, dakle još manjih univerzuma, jer najzad, svaki čovek predstavlja univerzum za sebe.

Kombinujući svoja iskustva, svoj tok svesti, svoje životne priče i istoriju svoje porodice sa pričama koje se kriju iza mnogobrojnih vrata jedne višespratnice, Miletić ne samo što je ovekovečio jedan mali i dosad neprimetni kosmos, nego je kroz delo koje je sasvim jednostavno nazvao „Matična knjiga“ izgradio jedan novi i specifični kosmos.

I kao svaki kosmos, i ovaj je bez granica i ograničenja, jer i u njemu je dopušteno preplitanje svih i svakojakih svetova, koji inače već obitavaju jedan pored drugog, samo je trebalo pronaći pravi način da iskrsnu pred čitaocem i da tako sjedinjeni daju novi smisao celini.

Udahnuvši dušu suvoparnim spiskovima i registrima, Miletić je „Matičnu knjigu“ napisao i u ime onih koji bi sami želeli da prodru u priče koje se kriju iza bezličnih podataka, ali i u ime onih čije su sudbine i lične istorije dugo čamile sakrivene iza zatvorenih vrata ili zaključanih arhiva, pa će nam zato i delovati da je ova knjiga napisana u ime svih nas i za sve nas, jer ako i nismo u ovoj „Matičnoj knjizi“, u nekoj drugoj sigurno jesmo, samo je treba na vreme otkriti i predočiti – i sebi i drugima.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.