Laguna - Bukmarker - Svaka knjiga nađe svoj par 2.0 - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Svaka knjiga nađe svoj par 2.0

Pošto vam se prvi tekst sa parovima mnogo dopao, rešila sam da vas obradujem sa još preporuka. I dalje imam problem da pronađem knjigu koja će mi se svideti na osnovu onoga što sam već čitala. Preporuke knjižara uvek pomognu, ali ako nemate vremena da svratite u knjižaru za vikend, ovo je pravo rešenje za vas. Predstaviću knjige koje će vam se sigurno svideti ako ste čitali neke od naših popularnih naslova. Ako niste, to samo znači da ćete u ovom tekstu naći duplo više preporuka nego ljudi koji su ih čitali. Pa da počnemo!
 
Krenućemo od laganijeg štiva – za ljubitelje čiklita imamo pravu poslasticu. Ako ste čitali Voli svoj život Sofi Kinsele, garantujem da ćete uživati u vickastom i šarmantnom stilu naše nove autorke Holi Born i romanu Šta ćemo sad?

Za sve vas koji ste sa zadovoljstvom pročitali Zajedno u stanu stigao je novi urnebesni roman autorke Bet O’Liri. Zamena će vas toliko nasmejati da će vas zaboleti obrazi, a moguće je da ćete i nekoliko puta groknuti od smeha, kao jedna naša čitateljka koja je rekla da su joj „suze od smeha letele“ zbog ove knjige.

Verujemo da ste već zapazili originalnu i nezaboravnu Beležnicu neizgovorenog. Ako vam se svidela i ako vam se čita još jedna knjiga puna života, emotivno ispripovedana, knjiga koja vraća veru u ljude, sa pravom dozom humora i dirljivih scena, posegnite za romanom Sto godina Leni i Margo, nećete biti razočarani.

Ako ipak želite da uplovite u svet grčke mitologije, a već ste pročitali izvanrednu Kirku, preporučujem da vaša sledeća kupovina bude knjiga Hiljadu brodova. Natali Hejns u ovom romanu daje glas dugo ućutkivanim Trojankama, i naglašava činjenicu da su žene podjednako veliki junaci kao muškarci.

Verujemo da ste upoznati sa likom i delom Srđana Valjarevića. Ako ste fan njegovog melanholičnog pripovedanja i romana Dnevnik druge zime, ne smete propustiti Ordesu. Manuel Vilas je njegov španski pandan, i podjednako uspešno bez fatalizma i pretencioznosti prenosi emociju. Posle svake rečenice ćete zastati i zamisliti se nad sudbinom njihovih likova.

Dovoljno smo se posvetili romanima, sada ćemo preći na publicistiku. Urnebesna i otrežnjujuća knjiga Kupi sebi te proklete ljiljane nas je naučila kako da sredimo život uz brutalno iskrene savete. Ako ste je već pročitali, onda na scenu stupa neverovatna Doli Olderton sa svojim memoarima Sve što znam o ljubavi. Ona ne morališe, ona se ne pravi pametna, ona je kao svi mi. Priča svoju priču i nada se da će njeno iskustvo pomoći drugima.

Za ljubitelje istorije koji su već pročitali Poslednju stanicu Aušvic, jedini dnevnik koji je u celosti napisan u samom logoru, imamo odličan predlog. Dobrovoljac je istinita priča o hrabrom čoveku, poljskom borcu pokreta otpora Vitoldu Pileckom, koji se dobrovoljno javio za odvažnu misiju: preuzeće lažni identitet, smišljeno će dozvoliti da ga uhapse i otpreme u taj novi logor, a onda će izveštavati ilegalu o tome šta se dešava s njegovim sunarodnicima.

Taj logor zvao se Aušvic.

Sigurna sam da ste pročitali kultnu knjigu Sapijens Juvala Noe Hararija. Ako niste, ovo je pravi trenutak. A za one koji su već obezbedili primerak ove kratke istorije čovečanstva, imamo izvanrednog Rutgera Bregmana kojeg Harari lično preporučuje. Čovečanstvo je knjiga koja nam je sada potrebna. Autor raskrinkava pretpostavke klasičnih istraživanja o ljudskoj prirodi i umesto toga istražuje kako čovečanstvo može da upotrebi svoju suštinski dobronamernu prirodu kako bi stvorilo bolje društvo.

Autor teksta: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.