Laguna - Bukmarker - „Sunčeva sestra“ je očaravajući šesti nastavak čuvenog serijala Lusinde Rajli - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Sunčeva sestra“ je očaravajući šesti nastavak čuvenog serijala Lusinde Rajli

Autorka međunarodnih bestselera Lusinda Rajli na više načina je povećala temperaturu u šestom nastavku serijala Sedam sestara.

„Sunčeva sestra“ je potpuno očaravajuće delo, najhrabrije do sada i prepuno dubokih promišljanja, u kome pratimo hrabru, odvažnu i fascinantnu sestru Elektru na putu od savremenog Menhetna do svojih korena u srcu vrele i prašnjave istočne Afrike tokom sredine dvadesetog veka.

Reč je o epskoj i očaravajućoj avanturi u serijalu koji je od Rajlijeve napravio književni fenomen i trenutno na njegovoj adaptaciji radi velika producentska kuća u Holivudu. Autorka pripoveda ove priče kroz mnogo zemalja i kontinenata koristeći istorijske događaje čime stvara neverovatnu tapiseriju prepunu višegeneracijskih misterija, drama i ljubavi.

Svaki dosadašnji roman ovog serijala (koji ima najavljenih sedam delova) vodio nas je na neverovatne lokacije i upoznao sa uticajnim istorijskim ličnostima kako bi čitaocima predstavio šest veoma različitih sestara d'Aplijez... sada čekamo još priču o sedmoj sestri.

Svaku od njih je kao bebu usvojio neuhvatljivi švajcarski milijarder, koga znaju kao Tatu Solta, i sada je svaka od njih u potrazi za sopstvenom tekovinom koristeći tragove koje im je otac ostavio nakon misteriozne smrti.

Onima koji je ne poznaju deluje da je dvadesetšestogodišnja Elektra d'Aplijez žena koja ima sve. Kao jedan od svetskih top modela, ova izuzetno visoka crna lepotica je bogata, slavna i živi na Menhetnu u penthausu ispunjenim odećom, komforom i luksuzom.

Od trenutka kada je dečko ostavi zbog druge žene, a otac koji je usvojio misteriozno premine, Elektra počinje da gubi kontrolu. Toliko uzrujana da čak ni svom terapeutu ne može da kaže istinu zbog koje doživljava psihičke padove, Elektra, koja je napustila dom kada je imala samo 16 godina, sve češće se okreće alkoholu i drogama kako bi upotpunila život koji joj sada deluje „lažno, pohlepno i besmisleno“.

Bez obzira na srećno detinjstvo, Elektra je bila neobjašnjivo „ljuta“ otkad je prohodala i progovorila. Ni tada, a ni danas, nije znala ko je, a kada svi oko nje počnu ozbiljno da brinu zbog njenog zdravlja, Elektra dobija pismo od nepoznate žene koja tvrdi da joj je baka.

Godine 1939. Sesili Hantli Morgan, dvadesettrogodišnja ćerka bogatog njujorškog finansijera, dolazi u Najrobi u Keniji kako bi zalečila slomljeno srce nakon iznenada otkazane veridbe. Sa bakom Kiki Preston odsela je na obali prelepog jezera Najvaša koje je za nju „neverovatno, zastrašujuće, misteriozno... i potpuno neobjašnjivo“.

Novi svetski rat je pred izbijanjem, a Sesili upoznaje Bila Forsajta, zloglasnog neženju i farmera koji je blisko povezan sa ponosnim plemenom Masai. Nakon šokantnog otkrića i nemogućnosti da odleti kući zbog rata, Sesili je preostalo veoma malo opcija i zato donosi odluku koja će joj promniti život. Nakon što se preseli u očaravajuću ali izolovanu Vandžohi dolinu, oseća se užasno usamljeno iako se u njoj javlja neobično osećanje da je pronašla mesto koje će joj oblikovati sudbinu.

A kada u šumi naiđe na mladu ženu, Sesili donosi odluku koja će joj zauvek promeniti život...

Obe žene u ovom predivnom novom poglavlju serijala o sedam sestara Lusinde Rajli izlaze iz stranica romana u živopisnim i očaravajućim bojama. Iako imaju slično privilegovano detinjstvo, dve junakinje iz potpuno različitih vremenskih perioda ne deluju nimalo slično sve dok se ne upletu u veličanstvenu fuziju napetosti, drame, ljubavi i izuzetnih otkrića i dilema.

Živopisna Elektra postaje jedan od najbolje skrojenih likova Lusinde Rajli, kompleksna i neodoljiva mlada žena kroz čiju priču teku nepredvidivost i vrela strast kakvu je njeno ime i sugerisalo. Veoma inteligentna, ali bolno ranjiva, Elektra je možda jedna od sofisticiranih i uspešnih žena sveta, ali je i dalje dirljivo naivna i duboko nesigurna što je vodi ka brzom i samouništavajućem načinu života.

Lepota i slava su Elektri donele bogatstvo i luksuzni život, ali su je ostavile emotivno oslabljenom, udaljenom od svojih voljenih, usamljenom i nepoverljivom.

Sedamdeset godina pre toga, Sesili se takođe trudila da preboli propalu vezu, patila zbog iste usamljenosti i nesigurnosti, frustrirana jer „ne može da uradi ništa korisno“ i odlučna da iskuje svoju sudbinu sama. Afrika, sa svojom divljom lepotom i fascinantnim ljudima, „ima sopstveni ritam srca“ u koji mora i sama da se uklopi kako bi shvatila ko je.

U romanu postoji poseban sloj psihološke dubine kroz priče o ozbiljnim problemima kakvi su zavisnost, nasilje, kolonijalizam, rasne predsrasude... Ove teme i neprilike onih koji žive na samoj ivici društva ispitane su sa sirovom iskrenošću, saosećanjem i dubokim uvidima.

Detaljnim istraživanjem, koristeći izuzetnu maštu i spistaljeske veštine, Rajlijeva je uspela da nas neprimetno prebaci sa ulica savremenog Menhetna u otvorene doline i veličanstvene planine Kenije u doba Drugog svetskog rata.

Upravo kroz ove živopisne, obojene i uzbudljive predele prikazani su suprotni svetovi dve žene sa izuzetnom preciznošću – obe putuju i sreću ljude koji će im promeniti ostatak života dok sudbina među njima stvara nit koja se nikada ne može prekinuti.

Ostala je još samo jedna knjiga u serijalu „Sedam sestara“ i očekivanja su već sada toliko velika. Gde je nestala sestra i kakva se misterija krije iz smrti Tate Solta? Poslednje poglavlje ove sage biće jedno od najiščekivanijih dela savremene književnosti.

Izvor: lep.co.uk
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.