Laguna - Bukmarker - Sofi Kinsela: Božić je praznik kojem prosto ne mogu da odolim - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Sofi Kinsela: Božić je praznik kojem prosto ne mogu da odolim

Sofi Kinsela je tu da proslavimo objavljivanje njenog najnovijeg romana „Božić kod kupoholičarke“ i da nas ubaci u praznično (kupoholičarsko) raspoloženje.

Knjige Sofi Kinsele su rasprodate u preko 40 miliona primeraka u preko 60 zemalja sveta koje su prevedene na preko 40 svetskih jezika.

Sofino ime se našlo na listi najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji 2000. godine, kada je osvojila srca čitateljki svojim debitantskim romanom iz serijala o kupoholičarki – „Tajni svet snova jedne kupoholičarke“ (poznat i pod naslovom „Ispovest kupoholičarke“). Junakinja romana, Beki Blumvud – vesela i vatrena novinarka koja savetuje druge kako da upravljaju svojim novcem – zarobila je srca čitalaca širom planete. Beki je nakon toga postala junakinja još sedam bestseler romana: „Kupoholičarka u inostranstvu“ (objavljen i pod naslovom „Kupoholičarka osvaja Menhetn“), „Kupoholičarka staje na ludi kamen“, „Kupoholičarka i sestra“, „Kupoholičarka i beba“, „Mini kupoholičarka“, „Kupoholičarka u Holivudu“ i „Kupoholičarka spasava stvar“. Beki Blumvud je oživela i na filmskom platnu 2009. godine, u filmu kompanije Dizni – „Ispovest kupoholičarke“ – u kom glavne uloge tumače Ajla Fišer i Hju Densi.

Sofi je, takođe, napisala devet romana koji nisu delovi serijala, koji su bestseler romani u Engleskoj, Americi i drugim zemljama širom sveta: „Umeš li da čuvaš tajnu?“, „Bogomdana domaćica“, „Sećaš me se?“, „Devojka iz dvadesetih“, „Imam tvoj broj“, „Prva bračna noć“, „Moj ne tako savršeni život“, „Iznenadi me!“ i „Dugujem ti“.

Siže romana „Božić kod kupoholičarke“:

Vreme je za promene i Beki Brendon (devojački Blumvud) spremna je na to: vraća se iz Amerike kako bi živela u ljupkom selu Leterbi, ali i da bi započela posao sa svojom najboljom drugaricom, Suzi, u prodavnci koja se nalazi u okviru Suzinog veleposeda. Život je sjajan, naročito sada kada Beki izdvaja vreme da se posveti i izdvoji vreme... što zapravo znači da sluša snimke o meditaciji dok juri za najboljim ponudama za kupovinu na internetu.

Ali Beki i dalje obožava svu čar i tradiciju koji odlikuju Božić: okupljanje kod njenih roditelja, božićne pesme koje se puštaju do besvesti, njena majka koja se pravi da je sama napravila božićni puding i komšije koje svraćaju na čašicu šerija u groznim prazničnim džemperima. Stvari deluju veselije nego inače, sve dok Bekini roditelji ne objave da se sele u super trendi Šordič, što znači da se tradicija porodičnog okupljanja za Božić prepušta Beki. Šta bi moglo da krene naopako?

Ali kako počinje odbrojavanje dana do Božića, tako Beki počinje da se pita da li će nastati haos, ili će nakon svega uspeti da priredi mirnu i radosnu proslavu Božića.

Kako glasi najlepši kompliment o vašim romanima?

Najlepši komentar koji sam ikada dobila je da su moje knjige napisane „ležerno“. Volim kada ljudi misle da sam napisala knjigu iz cuga, jer tako deluju „prirodno“. Istina je ipak da su potrebni meseci planiranja, ali ako knjiga ostavlja ležeran utisak, onda sam uspela u svojoj nameri! Ono što me takođe čini srećnom jeste kada neko moj stil pisanja opiše kao duhovit.

Da li ste ikada razmatrali to da bi ste mogli da pišete za decu ili mlade o Bekinoj ćerki Mini?

Pa to je sjajna ideja! Nikada nisam pomislila na to, ali sam uvek spremna za nove izazove i ideje, tako da ko će to znati?

U kojoj ste od knjiga o kupoholičarki najviše uživali?

Rekla bih da je mrtva trka između prve knjige o kupoholičarki – jer tu sam upoznala/osmislila lik Beki – i najnovije knjige „Božić kod kupoholičarke“. Božić je praznik kojem prosto ne mogu da odolim! Dok sam pisala ovu knjigu, slušala sam božićne pesme, čitala časopise sa temom Božića, potpuno sam uronila u sve što ima veze sa praznicima i beskrajno sam uživala u tome!

Koji je vaš omiljeni božićni film?

Svake godine gledamo film „Mapetovska božićna pesma“ u okrilju porodice. Pevamo pesmice i izgovaramo dijaloge napamet, i ne mogu da zamislim Božić bez toga.

Šta najviše volite da poklonite nekome za Božić? Ili: koji je najbolji poklon koji ste vi primili?

Možda nije poklon u pravom smislu te reči, ali 22. decembra je došla na svet moja ćerka koju smo doveli kući na Badnje veče. To je bio poseban trenutak.

Šta vaša porodica tradicionalno upražnajva na božićno veče?

Igramo fenomenalnu igru u kojoj morate da stavite šešir i rukavice i šal i da pojedete štanglu čokolade koristeći se nožem i viljuškom. Takođe čitamo Twas the Night Before Christmas svako veče uoči Božića, pre nego što ostavimo pitu i šeri pored vatre za Božić Batu.

Izvor: chicklitcentral.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.