Laguna - Bukmarker - „Samo ubistvo“ – Roman o samo običnim ubistvima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Samo ubistvo“ – Roman o samo običnim ubistvima

Mario Liguori, italijanski pisac srpske književnosti, podario nam je triler koji je mnogo više od detektivskog zapleta, jer „Samo ubistvo“ nije samo priča o ubistvima, ali kad već govori i o tome, onda treba naglastiti (možda i otkriti, iako se radnja trilera ne otkriva) da su to sasvim obična i uobičajena ubistva za svet u kome glavni junak inspektor Andrea Vale obitava i koji pokušava da suštinski spozna.

Stoga „Samo ubistvo“ u naslovu ne nosi dvosmislenost, nego trosmislenost: može biti aluzija na lažirano samoubistvo, može biti tvrdnja da nema govora o samoubistvu nego samo o ubistvu, ali može biti i pomirljiva konstatacija da je jedno ubistvo manje ili više svakodnevna pojava na koju je najbolje odmahnuti rukom.

U okolini Napulja, gde svako živi kao podvojena ličnost i gde su poštenje i nepoštenje relativne kategorije, naročito kad se taj odnos dovede u kontekst države i mafije, jedan inspektor rizikuje da doživi potpuni poraz jer se usudio da posumnja u zvaničnu verziju samoubistva, jer se usudio da samrtnikovu poruku čita između redova, jer se usudio da poistoveti pravo i pravdu tamo gde se beleže samo neslavni rekordi u broju zločina.

Želeći da pronikne u stvarne razloge takvog načina života i da shvati koji to poriv već generacijama vodi ljude u kriminal, glavni junak romana ne traži odgovore samo u neposrednoj okolini niti samo u svom vremenu, nego nas vraća i u prošlost, upoznajući nas sa epohom Napuljskog Kraljevstva, koje se neslavno utopilo u ujedinjenu Italiju, no očigledno je da tom prilikom nije nestalo rivaliteta južnog stanovništva Apeninskog poluostrva prema severu, nego naprotiv, kao da je tek tada izronio sav bunt i manifestovao se upravo kroz mafijašku organizaciju koja se ustremila na državu.

I da je ostalo na tome, inspektoru Valeu bilo bi lako, ali šta raditi kad mafija i država nisu jedna drugoj protivnice, nego saveznice?

Prateći inspektorovu istragu, ali i njegov privatni život, pred nama iskrsava jedan Napulj koji spoznajemo iz prve ruke, jer teško je ne primetiti koliku pažnju pisac posvećuje ovom gradu i podneblju, pa i samom mentalitetu južnih Italijana, o čemu zaista nemamo često prilike da čitamo, a i kad naiđemo na romane o italijanskoj mafiji, uglavnom figuriraju dva pojma: Sicilija i Koza nostra.

Zato će mnogima biti pravo otkrovenje dok budu čitali o napuljskoj organizaciji poznatoj kao Kamora i dok se iz poglavlja u poglavlje budu upoznavali sa žiteljima pokrajine Kampanije, gde se život sveo na to da čoveku zapravo nema života bez tuđe smrti.

Istina je da su Napulj i Kamora daleko od nas i da smo na svet italijanske mafije već navikli da gledamo pomalo romantičnim očima, pa nas „Samo ubistvo“ u tom pogledu možda i neće previše dirnuti i zabrinuti, ali sigurno nećemo ostati ravnodušni kad sa svakom narednom stranicom budemo nalazili sve više sličnosti sa sopstvenim podnebljem i sa prilikama u društvu kome pripadamo.

Ni pisac nije odoleo, pa je na jednom mestu direktno uporedio Napulj sa Beogradom, što je sasvim opravdano ako se setimo nepisanog pravila koje je Kamora postavila: ili prihvatiti kompromis ili biti kompromitovan – a ovo više nije samo pravilo mafije, nego preti da postane sasvim uobičajen način života svuda u svetu.

Pisano na srpskom jeziku od strane italijanskog pisca, „Samo ubistvo“ bi samo izgubilo ako bi se strogo svrstalo u italijansku ili u srpsku književnost, ali ono što se sa sigurnošću može reći, to je da su srpski čitaoci sada bogatiji za jedan pravi – napuljski roman.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.