Laguna - Bukmarker - „Rebeka“ uskoro na Netfliksu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Rebeka“ uskoro na Netfliksu

Netfliksova produkcija ne miruje i nakon ekspanzije koju je ova platforma doživela tokom pandemije, novi filmovi i serije se samo nižu.

Adaptacija romana je oduvek bila popularna, a čini se da je u krizi filmskog stvaralaštva došlo do toga da se više od polovine popularnih filmova oslanja (potpuno ili delimično) na neki književni predložak.

Najnovije Netfliksovo čedo premijerno će biti dodato na platformu 21. oktobra, a reč je o adaptaciji romana starog preko 80 godina – voljene „Rebeke“ Dafne di Morije.

Roman „Rebeka“ je objavljen 1938. godine, a samo dve godine kasnije je dobio prvu adaptaciju jednog od najvećih reditelja svih vremena Alfreda Hičkoka, sa Lorensom Olivijeom u glavnoj ulozi, a ova maestralna adaptacija već decenijama oduševljava gledaoce. Film je nominovan za 13 Oskara, najviše te godine, a osvojio je samo dva – za najbolji film i fotografiju.

Zatim je 1997. priča oživljena u  obliku britansko-nemačke mini serije sa velikim televizijskim zvezdama u glavnim ulogama. Čarls Dens, sjajni Tajvin Lanister iz „Igre prestola“, i Emilija Foks su bili gospodin i gospođa De Vinter, dok je za ulogu kućepaziteljke, gospođe Denvers, Dajana Rig (omiljena nam Olena Tajrel, kraljica trnja) nagrađena Emijem za sporednu ulogu. Zapaženo je i kratko pojavljivanje Fej Danavej.

Sada je pred nama nova verzija koju je režirao Ben Vitli, poznat po filmovima „Kill list“ i „Free Fire“. Na adaptaciji slavne knjige radilo je troje scenarista: Džo Šrapnel, Ana Voterhaus i Džejn Goldman koja je do sada radila na franšizama „X men“ i „Kingsmen“, a adaptirala je i za Tima Bartona „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“.

Gospodina Vintera ovoga puta će nam dočarati Armi Hamer, koga znamo iz hit filma „Zovi me svojim imenom“, a uskoro će se pojaviti i u adaptaciji romana „Smrt na NiluAgate Kristi. Njegovu novu izabranicu igra divna Lili Džejms koju smo upoznali u „Dauntonskoj opatiji“, dok će se za neprestano podsećanje na preminulu Rebeku pobrinuti neverovatna Kristin Skot Tomas u ulozi kućepaziteljke, gospođe Denvers.



Po onome što možemo da vidimo u trejleru, film ima fantastičnu fotografiju i scenografiju čijim drastičnim promenama se menja atmosfera priče. Sniman je na nekoliko lokacija, dok je vila Krenborn u Dorsetu poslužila kao rezidencija Vinterovih.

Do premijere je ostalo još mesec dana, taman dovoljno da uživamo u remek-delu Dafne de Morije i shvatimo zašto se ova knjiga smatra jednom od najuticajnijih misterija napisanih u prošlom veku.
 
Autor: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.