Laguna - Bukmarker - Razgovor s povodom – Jesper Jul „Život u porodici“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Razgovor s povodom – Jesper Jul „Život u porodici“

U okviru serijala „Razgovor s povodom“, u sredu 14. novembra u Delfi Caféu u SKC-u, predstavljena je knjiga „Život u porodici“ Jespera Jula. U ovoj knjizi autor nam predstavlja svoje viđenje života u porodici, nudi moguća rešenja i ističe koje vrednosti smatra najvažnijim za uključivanje u srećan porodični život.



O knjizi su govorili: Dragana Stanković Gaić, pedagog, Lidija Marković, psiholog, Ivana Radojević, specijalni pedagog i psihoterapeut, i Ivana Muškinja iz Familylab Srbija. Moderator je bila Tanja Vučković.

Jesper Jul, porodični psihoterapeut i pedagog, pre svega praktičar, svoju karijeru je posvetio radu sa porodicama i profesionalcima širom sveta. Njegova noseća ideja je da su deca ravnopravna bića odraslima, sa potpuno istovetnim dostojanstvom, i prema njima se treba ophoditi s poštovanjem.

Kada govorimo o vaspitanju uglavnom pričamo o deci, ali Jesper nas poziva da ispitamo i vrednosti nas odraslih i navodi nas da promislimo na koji način mi živimo vrednosti koje propagiramo.

Ivana Muškinja iz Familylab Srbija ističe kako je knjiga „Život u porodici“ pokušaj Jespera Jula da konačno na lep i lagan način izvedemo na površinu one vrednosti koje živimo i da se pozabavimo njima, pa i da vidimo kako drugi ljudi doživljavaju ljubav koju mi osećamo.

Jul čini dostupnijim informacije i principe koji će nam pomoći da živimo ispunjen, srećan život u svojoj porodici. Kroz istoriju se porodica menjala i razvijala, nestale su nekadašnje podele uloga koje su bile jasne, ali to nije samo slučaj u Srbiji, već u celom svetu. Lidija Marković je istakla da autor svojim radom i knjigama pomaže ne samo roditeljima da se razvijaju u što boljem pravcu, već i psiholozima da budu od koristi i da bolje razumeju probleme današnjih porodica. Svet se brzo menja, a s njim i oblici porodičnog života. Nije lako shvatiti poziciju u kojoj se nalazimo u ovom sistemu punom velikih promena. Knjiga „Život u porodici“ je tu da nam umnogome olakša izazove sa kojima se srećemo.

Pitanje autoriteta nad decom je večita dilema i jedna od glavnih okosnica vaspitanja deteta. U ovoj knjizi Jesper Jul ne govori o nametanju autoriteta, već o upotrebi moći nad decom, fizičkoj, psihološkoj, ekonomskoj, pa i društvenoj. Deci je potrebno vođstvo i nije dobro kada oni postaju ti koji moraju da se bave određenim problemima umesto roditelja. Deca su veoma nesigurna u prevelikoj slobodi.

„Jesper stavlja akcenat na ravnopravno dostojanstvo i smatra da sa decom možemo imati bolji, bliži i funkcionalniji odnos ako ih posmatramo kao vredna bića koja imaju svoje želje, misli i potrebe.“ podsetila nas je Dragana Stanković Gaić.

Integritet je sve ono što smo zapravo mi, suštinski, ona različitost, jedinstvenost i neponovljivost sa kojom izlazimo pred svet; sve ono čime poručujemo ko smo zapravo mi. Integritet je naša celovitost, skup svega onoga što smo mi, opipljivo i neopipljivo, zato je od značaja da dete naučimo spontanim i prirodnim putem koliko je to važno. Postavljanjem sopstvenih granica, učimo dete kako da postavi svoje, upozorila nas je Ivana Radojević. 

Jesper Jul nas je podsetio da ne postoji savršen roditelj, niti je savršen roditelj detetu potreban. Knjiga „Život u porodici“ će pomoći da usmerite dete ka pravnim vrednostima, da pomognete detetu u negovanju njegove autentičnosti i u izgradnji integriteta.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna

 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz knjige ko te šiša duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona laguna knjige Prikaz knjige „Ko te šiša!“: Duhovite priče o našoj naravi direktno iz frizerskog salona
28.03.2024.
Kratke priče u debitantskoj zbirci „Ko te šiša!“ Irene Petrović odvijaju se u prostoru beogradskih frizerskih salona: od pretesnog lokala zapuštenog enterijera, opremljenog dotrajalim priborom u kome ...
više
prikaz mladih kritičara hilda i skriveni narod  laguna knjige Prikaz mladih kritičara: „Hilda i skriveni narod“
28.03.2024.
Ova knjiga je jako zanimljiva i poučna. Radi se o devojčici Hildi koja treba da se preseli u Trolberg. Da, to je ista ona naša drugarica Hilda iz stripova Luka Pirsona. Znajući Hildu, pretpostavljate ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.