Laguna - Bukmarker - Razgovaramo o napetim psihološkim trilerima sa Šari Lapenom - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Razgovaramo o napetim psihološkim trilerima sa Šari Lapenom

Autorku sa kojom danas pričamo otkrila sam prošle godine, kada je njen roman „Par iz susedstva“ stigao na police, a moj Tviter nalog odjednom bio prepunjen oduševljenim komentarima čitalaca o neočekivanim obrtima ove psihološke priče.



Kada sam saznala da ću sresti Šari Lapenu u Torontu na Godišnjoj konvenciji pisaca i fanova detektivskih i misteri romana, pomislila sam da će to biti odlična prilika da popričamo o njenim navikama u pisanju, novom romanu „Neznanac u kući“ i tome šta nam novo sprema ova kanadska autorka.

Šta te je privuklo pisanju krimića i trilera nakon što si dugo radila kao advokat i profesorka engleskog jezika? Šta je to što toliko voliš u ovome žanru?

Uvek sam sa uživanjem čitala trilere, odrasla sam čitajući Agatu Kristi, Džozefinu Tej, Dafne di Morije, Patrišu Hajsmit i druge. Najviše sam uživala u psihološkoj neizvesnosti i oduvek sam želela da napišem triler, ali sam se plašila da neću umeti dobro da izvedem sve te zaplete, sumnjala sam da ću moći dobro da ispričam priču. Ali, počela sam da pišem otvorenog uma i otkrila da baš uživam u pisanju trilera.

Da li unapred isplaniraš zaplet ili samo počneš pa gledaš kuda će te sama priča odvesti?

Obično počnem od neke inspirativne ideje koja ima potencijala da se razvije u mnogo različitih pravaca, pa onda gledam kuda će me priča odvesti. Otkrila sam da često likovi prosto ožive, iznenade me i odvuku priču u novom pravcu. Samo pisanje, čini mi se, stvara nove ideje. Kada sam otprilike na pola puta, počinjem da vidim u kom pravcu idem, kako bi sve moglo da se završi, ali do samog kraja nisam sigurna koji je pravac ispravan ili gde je konačni preokret.  Naravno, nakon prve verzije rukopisa ostaje još puno uređivačkog posla.

Kako izgleda prostor u kome pišeš? Imaš li neke rituale?

U spavaćoj sobi mi radni sto stoji ispred prozora. Volela bih da imam celu radnu sobu za sebe, ali kuća nam nije dovoljno velika. Nemam nikakva pravila pred sam početak pisanja, ali verujem u disciplinu i posvećenost poslu. Postoji, ipak, jedna stvar koju uvek uradim: ponovo pročitam i ispravim ono na čemu sam radila prethodnog dana. Otkrila sam da mi to pomaže da uhvatim ritam. Za mene je najbolje da na knjizi radim svakog dana, jer ako napravim nekoliko dana pauze, teško se vraćam na započeto.

Da li si nakon objavljivanja romana „Par iz susedstva“ uopšte imala ideju kakve ćeš reakcije dobiti od čitalaca?

Ne, nisam imala predstavu. Zapravo, nisam se uopšte nadala da ću za knjigu toliko brzo pronaći agenta i toliko mnogo izdavača. Bilo je i predugovora i „ratova“ na licitacijama.

Jednom kad se to izdavačko ludilo već dogodilo, nisam bila iznenađena što se knjiga svidela čitaocima, ali nikad ne znate unapred šta će čitaoci odlučiti – da li je knjiga zapravo dobra ili ne. Najbolja stvar za mene je bilo to inicijalno osećanje koje su izdavači emitovali – da su pronašli „veliku“ knjigu. Bilo je to baš uzbudljivo, posebno što sam pre toga napisala i objavila nekoliko „tihih“ knjiga.

Segment sa najavom događaja na tvojoj veb stranici je prosto pretrpan najavama potpisivanja i književnim festivalima – šta radiš u slobodno vreme?

Nisam baš imala sloboddnog vremena od kada je objavljen „Par iz susedstva“. „Neznanac u kući“ je nedavno izašao, a upravo sam završila prvu ruku svog sledećeg trilera. Volim da, kad god mogu, odem na selo, gde se trudimo da restauriramo viktorijansku farmersku kuću. To je takođe težak posao, ali promena prija, i svi volimo da budemo tamo.

Šta čitaoci mogu da očekuju od tvog novoobjavljenog romana „Neznanac u kući“?

To je još jedna napeta i dinamična priča, a iako se razlikuje od prošlog romana, rečeno mi je  da i dalje ima onaj „pročitaj iz cuga“ kvalitet koji su ljudi toliko voleli u romanu „Par iz susedstva“. Priča je o suprugu koji otkrije da njegova supruga od njega krije mnogo toga, a neko nepoznat posećuje njihovu kuću kada oni nisu u njoj. Priča je puna preokreta!

Izvor: rachelamphlett.com
Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.