Laguna - Bukmarker - Rastakanje jedne porodice u „Azbuci mog života“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Rastakanje jedne porodice u „Azbuci mog života“

Mirjana Bobić Mojsilović, novinar, književnica i slikarka, ušla je u srednje godine, što se odslikava u njenom pisanju, ne samo u izboru tema, već je i po izrazu postala zreli pisac, a to srećno potvrđuje knjiga „Azbuka moga života“, štampana prvi put 2008, a sada ju je obnovljenu izdala Laguna. 
 
To je najzrelije i, po mom mišljenju, najbolje delo Mojsilovićeve i može se uvrstiti u romane posvećene društvenim temama koje pobuđuju pažnju velikog broja čitalaca oba pola. 
 
„Azbuka moga života“ je na izvestan način antiljubavni roman u kome naratorka pripoveda o ženi koja je, nakon što je prošla kroz sve faze „odljubljivanja“, stigla do raskida braka.
     
U romanu, žena, koju muž ostavlja posle skoro četvrt veka braka, čeka da on dođe po svoje lične stvari i, pokušavajući da odagna paniku, nabraja po azbučnom redu reči oko kojih je istkan njen život.
 
Ovaj roman je nalik bukvaru koji sadrži mnoge teme vezane za život savremene žene - mladalačku ljubav, stvaranje porodičnog gnezda, rađanje i podizanje dece, nastojanje da se život ispuni radostima, razočaranje, rasturanje porodice, usamljenost i pokušaj da se uhvati barem malo sreće. 
 
Prema rečima spisateljice, „ovo je priča o tome kako lako zaboravljamo da imamo čega da se sećamo i kako treba da se sećamo da ne bismo zaboravili ono što je važno“.
 
„To jeste priča i za muškarce“, rekla je autorka „jer za sve naše uzlete, kao i za sve naše sunovrate, podjednako su zaslužni i muškarci i žene. I to ni u kom slučaju nije feministička priča. Niko tu nije savršen i zato je priča toliko istinita“.
 
Mirjana Bobić Mojsilović je spisateljica, koja je sa podjednakim uspehom pisala romane, drame, priče i slikarka čije slike krase sve naslovne strane njene proze. Uspešno se bavila televizijskim novinarstvom i piše kolumne i sve druge vrste novinskih tekstova.  Prva je naša spisateljica koja se osmelila da bude sopstveni izdavač, a među najuspešnije njene romane ubrajaju se „Dnevnik srpske domaćice“, „Tvoj andjeo čuvar“, „Ono sve što znaš o meni“.
 
Zanimljivo je da su njeni romani rado čitani u Francuskoj, Italiji, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji. Autorka je nekoliko samostalnih izložbi slika. Nekoliko puta je dobila nagradu „Zlatni bestseler“ i dobitnica je „Zlatne značke“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. 
 
Priča naratorke, to jest prevarene supruge pred poslednji susret sa čovekom koga je volela, ipak se ne završava tužno jer ona želi da nađe novi smisao u životu i taj novi početak je odlazak sa prijateljicama na Tajland. Živeo život, pa i bez muža!
 
Autor: Vera Kondev 
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.