Laguna - Bukmarker - „Puške, mikrobi i čelik: Sudbine ljudskih društava“ u prodaji od 9. jula - Knjige o kojima se priča
Nova epizoda podkasta svake srede u 20 sati na našem Jutjub kanalu
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoPodkastNagradeKalendar

„Puške, mikrobi i čelik: Sudbine ljudskih društava“ u prodaji od 9. jula

Zašto su Evroazijci osvojili, raselili ili desetkovali Indijance, Australijance i Afrikance, umesto da je obrnuto? U knjizi „Puške, mikrobi i čelik: Sudbine ljudskih društava“, klasiku našeg vremena, evolucioni biolog Džared Dajmond razbija rasističke teorije otkrivajući koji su faktori zapravo odgovorni za sve ono što se događalo.

Priča počinje pre 13.000 godina kada su lovci-sakupljači iz kamenog doba činili celokupnu ljudsku populaciju. Otprilike u to vreme razvojni putevi ljudskih društava na odvojenim kontinentima počeli su da se razlikuju. Rano pripitomljavanje biljaka i životinja u Plodnom polumesecu, Kini i drugim oblastima omogućilo je tamošnjem stanovništvu novi način života. Ali to lokalizovano poreklo poljoprivrede i stočarstva samo je deo objašnjenja za različite sudbine ljudskih zajednica. Ona društva koja su se udaljila od faze lovaca-sakupljača razvila su svoje pismo, tehnologiju, sistem vladavine, organizovane religije i moćno oružje, a stekla su i prirodnu otpornost na smrtonosne vrste mikroorganizma. Upravo su se ta društva uputila u pustolovine na moru i kopnu i napala ona manje razvijena, nasilno ih pokoravajući.

Knjiga „Puške, mikrobi i čelik“ osvetljava nam način na koji je nastao savremeni svet i ukazuje na poreklo njegovih nejednakosti.

Džared Dajmond je svetski poznati naučnik i dobitnik Pulicerove nagrade. Započeo je naučnu karijeru u fiziologiji, specijalizovao se za evolucionu biologiju i biogeografiju, a u naučnim krugovima se brzo pročuo zahvaljujući istraživanjima razvoja ljudskih društava na Novoj Gvineji. Izabran je u Američku akademiju umetnosti i nauke. Objavio je nekoliko knjiga koje su doživele svetsku popularnost.

Knjigu „Puške, mikrobi i čelik“, koja predstavlja graničnik promišljanja istorije i razvoja civilizacije, možete pronaći od subote 9. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
promocija knjige smij se u inat svemu i druženje sa dizgramom 26 decembra laguna knjige Promocija knjige „Smij se u inat svemu“ i druženje sa Dizgramom 26. decembra
22.12.2025.
U petak 26. decembra od 18 sati u Bukmarker kafeteriji knjižare Delfi SKC biće predstavljena nova Dizgramova knjiga u izdanju Lagune „Smij se u inat svemu“. Autor bestselera „Sebi duguješ sve“ ...
više
šta je bliskost danas novo i dopunjeno izdanje knjige poljubac zorice tomić u prodaji od 25 decembra laguna knjige Šta je bliskost danas? Novo i dopunjeno izdanje knjige „Poljubac“ Zorice Tomić u prodaji od 25. decembra
22.12.2025.
Koliko nam je bliskost dostupna? Kada ste se poslednji put poljubili? Šta vam znači poljubac? Šta može da ga zameni? Pošavši od ovih suštinskih pitanja, Zorica Tomić u novom i dopunjenom izdanju knjig...
više
o romanu ema čuvenog glumca žana renoa 9 januara laguna knjige O romanu „Ema“ čuvenog glumca Žana Renoa 9. januara
22.12.2025.
Novo okupljanje Laguninog književnog kluba, 130. po redu, zakazano je za 9. januar 2026, kada će se u knjižari Delfi SKC od 18 sati razgovarati o prvom romanu poznatog glumca Žana Renoa „Ema“, koji je...
više
razgovor o delu bojana savića ostojića na filološkom fakultetu laguna knjige Razgovor o delu Bojana Savića Ostojića na Filološkom fakultetu
22.12.2025.
U sredu 17. decembra 2025, u okviru inicijative „Razgovor sa Katedrom“ koju organizuje Katedra za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu, gostovao je pisa...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.