Laguna - Bukmarker - Prvo izdanje „Frankenštajna“ Meri Šeli prodato na aukcij za rekordnih 1,1 miliona dolara - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prvo izdanje „Frankenštajna“ Meri Šeli prodato na aukcij za rekordnih 1,1 miliona dolara

„Izuzetno redak“ primerak je prodat za četiri do šest puta veću cenu od procenjene.

Meri Šeli je 1818. godine možda dobila trećinu profita od prvobitnog tiraža od 500 primeraka „Frankenštajna“, ali danas bi mogla da zaradi preko milion dolara za samo jedan od tih primeraka.

Prvo izdanje priče o Viktoru Frankenštajnu prodato je na njujorškoj aukciji za rekordnih 1,17 miliona dolara, čime je uspostavljen novi rekord na aukciji nekog štampanog izdanja koje je napisala žena.

Knjiga govori o mladom naučniku koji sklepa čudovište od raznih delova tela tokom jednog neuobičajenog eksperimenta, i smatra se jednim od prvih SF romana koji se bavi temama koje su i dan-danas relevantne.

Aukcijska kuća Christie's, gde je knjiga prodata, procenila je vrednost ovog primerka između 200 i 300 hiljada dolara, ali je umesto toga kupljen za 4 do 6 puta veći iznos.

Primerak je bio deo izuzetne književne kolekcije Teodora B. Bauma, čiji se sadržaj našao na dve onlajn aukcije i jedne koja se održala uživo, prikupivši 9.657.875 dolara.

Primerak prvog izdanja „Drakule“ Brema Stokera sa posvetom, koji je prodat za 275.000 dolara, takođe je postavio rekord, dok je najbolju prodajnu cenu dostigao primerak prvog izdanja „Dablinaca“ Džejmsa Džojsa, koji je prodat za 150.000 više od procenjene vrednosti, i to za 400.000 dolara.

„Izuzetna retkost“

Prvo izdanje „Frankenštajna“ objavljeno je 1818. godine. Objavljeno je anonimno u Londonu kod izdavača Lackington, Hughes, Harding, Mavor & Jones, predgovor je napisao Persi Šeli, dok je posveta upućena autorkinom ocu, Vilijamu Godvinu.

Škotski romanopisac Volter Skot je onomad pohvalio „originalni genij“ Meri Šeli i „neubičajenu moć poetske mašte“, dok je u kritici za list Quarterly Review pisalo da je „pitanje da li je bolesniji um ili duša autora koji je napisao ovo delo“.

Danas, kako su iz aukcijske kuće naveli, ovo delo je poznato kao „remek-delo gotičkog horora“ i „dostigao je kultni status poput ’Don Kihota’ i ’Robinsona Krusoa’.“

Autor: Keti Gilet
Izvor: thenationalnews.com
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: National Portrait Gallery, London / Wikimedia Commons


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.