Laguna - Bukmarker - Prikaz upečatljivog romana „Alisina mreža“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz upečatljivog romana „Alisina mreža“

Ova knjiga spaja dve neverovatne žene: jedna je špijunka u Prvom svetskom ratu i radi za „Alisinu mrežu“, dok je druga nekonvencionalna Amerikanka iz više klase koja je trudna i nada se da će pronaći svoju rođaku nestalu u Francuskoj tokom Drugog svetskog rata. Godine 1947. doći će do naglog susreta ove dve žene koje pokušavaju da pronađu duhove prošlosti.

Knjiga prati ove dve priče i vreme se smenjuje između 1915. i 1947. godine. Tokom 1915. Iv Gardiner želi svim srcem da se pridruži borbi protiv okupatora Francuske, ali ostaje poražena kada shvata da se traže samo muški regruti. Umesto toga, obučavaju je da postane špijunka i šalju u neprijateljske redove. Tamo se sreće sa očaravajućom Alis Duboa koja predvodi „Alisinu mrežu“ (poznatija kao Lili) i neprijatelju ispred nosa sarađuje sa drugim ženama špijunima. Tokom vremena koje provedemo sa Iv vidimo načine sakupljanja i prenošenja informacija, trud da se prođe neopaženo u mreži prepunoj opasnosti. Čitaoci dobijaju pravi uvid u užase i neizvesnost sa kojima su se ove žene sretale.

Sa prelaskom na 1947. godinu, vidimo Iv kako je istraumirana krajem „Alisine mreže“ i stvarima koje je videla i doživela tokom oba rata. Dane provodi pijana u svom usamljenom, mračnom londonskom domu. Iznenada, jednog dana se pojavljuje Šarli Sent Kler i izgovara ime koje Iv nije čula decenijama. Šokirana, Iv pristaje da sarađuje sa nepoznatom Amerikankom kako bi otkrila istinu.

Ovo je knjiga o odmazdi i osveti, kao i o opraštanju samom sebi. Donosi nam žensku priču o tome kako se u ovim vremenima društvo odnosilo prema ženama. Takođe, prikazano je i kako su se obe glavne junakinje nosile sa posttraumatskim stresom, na ličnim primerima ili kroz članove porodice, i kako ovi poremećaji nisu efikasno otkrivani, dijagnostifikovani ili lečeni.

Autorka je prikazala snažnu pozadinsku priču rata kroz delovanje žena koristeći hrabre i otporne junakinje. Dala nam je uvid i u patnje likova koji se suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i zločinima protiv čovečnosti, sve užase kroz koje su morale da prođu. Članice „Alisine mreže“, posebno Iv i Lili, su neverovatne junakinje jer su rizikovale živote da bi prenele poruke britanskim zapovednicima i ostale neprimećene dok skupljaju informacije.

Roman „Alisina mreža“ je izvrsna priča i neverovatno je koliko informacija je autorka uspela da izvuče iz stvarne istorije. Na primer, iako su likovi Iv Gardiner i Šarli Sent Kler fiktivni, „Kraljica uhoda“ Lili (Luiz de Betinji) i „Alisina mreža“ su postojale i funkcionisale tokom Prvog svetskog rata.

Izvor: Goodreads
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.