Laguna - Bukmarker - Prikaz šeste i sedme knjige iz serijala 39 tragova - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz šeste i sedme knjige iz serijala 39 tragova

Roditelji, ako do sada niste naišli na prikaz knjige koji bi ovako segmentirao prikazao omiljeno štivo vašeg deteta – ovo je sjajan primer takvog predstavljanja knjige! Znaćete sve detalje.

Čitaoci, pažnja: u tekstu ima spojlera!
 
Zaplet
 
U „Lavirintu od kostiju“ prvoj knjizi u serijalu, Ejmi i Den ostaju bez svoje bake koja umire ostavivši im izbor. Mogu naslediti milion dolara ili krenuti u potragu za 39 tragova, uz pomoć kojih će, ukoliko ih reše, postati najmoćniji ljudi na svetu. Četrnaestogodišnja Ejmi i njen brat, jedanaestogodišnji Den, kao i brojni iskvareni rođaci, odluče da krenu u lov na tragove.
 
U šestoj knjizi Ejmi i Den, putuju sa svojom dadiljom Neli u Sidnej, da sretnu čoveka po imenu Šep, najboljeg očevog prijatelja i njihovog rođaka. On im ispriča šta su njihovi roditelji radili pre svoje smrti. Izabel Kabra, ujna Kahilovih i majka njihovih rođaka Jana i Natali, prati ih i krade Ejminu ogrlicu. Pre svog odlaska, Izabel kaže Ejmi da će se ponovo sresti.
 
Ejmi počinje da se seća pojedinosti iz noći kada je imala 6 godina a njeni roditelji nastradali u požaru. Setila se zaboravljenih glasova i lica članova porodice koje je sretala tokom potrage. Jan je zove da je obavesti da smrt njenih roditelja nije bila nesrećan slučaj kako ona pamti, već ubistvo…
 
Irina, KGB agent koja za Izabel prati decu, upozorava Ejmi da ne veruje Izabel jer je ona odgovorna za ubistvo njenih roditelja. Kasnije, Izabel optužuje Irinu za isti taj zločin. Irinin sin je poginuo sledeći Izabelina uputstva – i zbog toga Irina vreba priliku da pomogne deci i učvrsti savez sa njima.
 
Dok Šep pokušava da pomogne Ejmi i Denu, pojaviće se neočekivane prepreke kojeće uzburkati ovu veliku avanturu. O gradskog okruženja, deca će se premestiti u egzotične predele Indonezije. Deca ostaju da se pitaju kome u njihovoj velikoj i sumnjivoj porodici mogu da veruju. Na kraju pronalaze trag, ali roditelji ne moraju da znaju gde je…
 
Hrišćanska verovanja
 
Nema ih.
 
Drugi verski pogledi
 
Ejmi nosi staru ogrlicu koja je pripadala njenoj baki. Noseći je, oseća bakino prisustvo i povezanost sa hrabrošću svoje rođake. Vikram uči svog sina, Jana, da je jedina bitna stvar u životu – pobediti. Šep pominje Ameliju Erhart, koja priča deci iz svog vodenog groba. Uglavnom dominira teza o uplivu duša pokojnika u živote onih koji neguju sećanje na preminule.
 
Uloga autoriteta
 
Dadilja Neli je dobra prema deci ali ju je lako omesti. Ona uživa u svojoj dremci, i deca ovo koriste kao priliku da se izvuku iz njenog nadzora. Ona im pomaže u njihovim avanturama, međutim oni postaju sve sumnjičaviji prema njoj. Njene veštine joj omogućavaju da uradi više od većine dadilja. Stric Šep nije bio u dodiru sa decom od smrti njihovih roditelja i priznaje da nije roditeljski tip. Ipak, rizikuje svoj život za decu nekoliko puta. Izabel Kabra nije dobra prema svojoj deci i dovešće ih u opasnost. Irina Spaski je u Rusiji obučavana u KGB – u i počinila je mnoge zločine. Ejmi i Den nisu sigurni da li da joj veruju.
 
Vulgarnosti i nasilje
 
Den kaže Ejmi da je spasao njenu jadnu zadnjicu. Takođe za ujnu Beatris kaže da je „prokleta“ i idiot. Natali Irinu naziva vešticom punom mržnje. „Praznoglavi“ je upotrebljeno nekoliko puta. Den za Izabelinu decu kaže da su „smrdljivi kerovi“.

Izabel preti da će sa Ejmi nahraniti ajkule i baca krvave komade riba u vodu da bi ih privukla. Kasnije baca paukove i smrtonosne zmije u rudarsko okno gde se nalaze deca u potrazi za tragom.
 
Ljubljenje, seks i homoseksualnost
 
Nema ih.
 
Dodatna napomena
 
Laganje: Deca postaju vična laganju u toku svog puta po Australiji. Šep ih nekoliko puta pita šta su namerila i toliko ga često lažu da kada konačno kažu istinu, on im ne veruje. Den priznaje da je filozofija Kahil porodice da se sve vreme laže. Na to se ne gleda kao na nešto negativno već na kao opšteprihvaćeno u porodici.
 
Izvor: pluggedin.com


39 tragova: „Zmijsko gnezdo“ sedma knjiga
 
Sedma knjiga serijala odmah kreće sa akcijom - Neli spašava decu sa indonežanskog ostrva gde su za dlaku izbegli užasnu smrt u vatri. Još uvek u šoku, ne mogu da prihvate činjenicu da je njihov takmac Irina Spaski napravila veliku žrtvu i dala im putokaz za novu etapu lova na tragove. Preturanje Irinine torbice dalo je neke vredne informacije, i Neli, Ejmi i Den lete za Južnu Afriku da nastave potragu. Tu pronalaze crtež slavnog kralja Šake Zulua, koji drži štit sa grbom porodice Tomas. Još jednom, Den oduševljeno uranja u istraživanja, učeći o Šaki Zuluu u nameri da odgonetne naredni trag.
 
Naravno, Ejmi i Den ne mogu da odmaknu daleko a da ne nalete na svoje glavne rivale, ali na sreću, njihova preminula baka im je ostavila više nagoveštaja da im pomognu. Dodajte tome nekoliko strašnih nasrtaja na njihov život, nekoliko pametnih zagonetki i nailaženje na tajni „Tomas“ centar za obuku, i lov na 39 tragova se nastavlja uz neprestanu akciju i avanturu. Međutim, ništa ne može da pripremi Ejmi i Dena za šokantna saznanja o svojim roditeljima i svojoj grani porodice Kahil.
 
Ljubitelji će se možda setiti da je Piter Lerandžis napisao treću knjigu ovog serijala „Kradljivac mača“, a sada je u sedmom delu „Zmijsko leglo“ ponovio svoj briljantni doprinos. Lerandžis je prikazao odrastanje dvoje mladih junaka, sa Denom koji zapravo uživa u potrazi i predvodi je, i Ejmi koja otkriva nešto od svog teško zarađenog samopouzdanja. On uranja u kulturu Južne Afrike, izlažući Dena i Ejmi istoriji aparthejda i rasizma, i čak je povezuje sa netrpeljivošću koja postoji u SAD. Sa vedrije strane, zamesio je nekoliko pametnih zagonetki za brata i sestru i ne ustručava se u korišćenju akcije i avanture po kojoj je ovaj izuzetni serijal poznat.
 
Izvor: kidsreads.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.