Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Zver u nama“ Ive Kolege: Tražiti zver u zverinjaku - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Zver u nama“ Ive Kolege: Tražiti zver u zverinjaku

Kad više nije pitanje u kom se čoveku skriva zver, nego u kome je ona postala najkrvoločnija, mnogo teže od traženja igle u plastu sena postaje gonjenje zveri u sredini koja se i sama pretvorila u jedan zverinjak.

Misteriozni nestanak tinejdžerke Done Bilić samo je povod i podstrek za sagledavanje pravog lica naizgled idiličnog mesta nazvanog Iskra, ali i za razotkrivanje pravog lica svakog žitelja koji je na bilo koji način povezan sa životom nestale devojke.

Stoga se roman „Zver u nama“, koliko god delovao kao triler, može smatrati i psihološkom studijom jednog mentaliteta, pošto se kroz istragu i rekonstrukciju minulih događaja sagledava ne samo prošlost devojke kojoj su mnogi zavideli i imali želju da je uklone nego i prošlost njene porodice, njenih komšija i prijatelja, ali i prošlost dvojice inspektora koji su dobili zadatak da reše slučaj.

Stvorivši jedan definisan i pomalo izolovan svet u vidu primorskog mesta, Iva Kolega je zapravo načinila mikrokosmičku paradigmu savremenog života, društva, naravi, ambicija i predrasuda, jer sve što se dešava u Iskri, moglo bi se dešavati bilo gde na kugli zemaljskoj, a sve misli kojima su žitelji Iskre opsednuti, mogle bi lako da opsednu stanovnike bilo kog mesta, građane bilo koje države, pripadnike bilo koje klase i bilo koje generacije.

Kao što to često biva, jedan iznenadan i neobičan događaj pokreće pravu lavinu, ali u ovom slučaju ne toliko novih neobičnih događaja, koliko potisnutih sećanja, koja neočekivano isplivavaju na površinu i prete da naprave mnogo veće zlo i ostave mnogo veće posledice nego što se moglo očekivati.

Poput tvrdnje da se ludim smatra samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine, slično je i sa odnosom između zverinjaka i zveri, jer tamo gde iz svakog čoveka vreba zver, progonu je izložen samo onaj čije delovanje nije u interesu zajednice.

Nasuprot tome, često se mnogo krvoločnijim zverima dopušta da se hrane ljudskim mesom – ali i ljudskim umom, što ostavlja mnogo bolnije tragove – samo ako su dovoljno pritajene ili zaklonjene iza društvenog položaja čiji se autoritet i kredibilitet ne dovode u pitanje.

Ipak, ponekad je upravo razotkrivanje potisnutih trauma najbolji način da se zver dokrajči.

Sa druge strane, kad u čoveku ne bi bilo zverskog nagona, kako bi on uopšte mogao da razlikuje kada nastupa kao čovek, a kada kao zver.

Zato je Bog, izgleda, dao ljudima noć kako bi spoznali dan; dao im je mržnju kako bi najbolje razaznali šta je ljubav; dao im je bolest kako bi još više cenili zdravlje; zato je, najzad, u svakom čoveku stvorio i zver.

Iz ugla religije roman „Zver u nama“ kao da poručuje: neka baci kamen onaj u kome ne čuči zver – pa nije slučajno Iva Kolega već u naslovu istakla prvo lice množine, jer potragu za zveri treba početi u samom sebi i tek nakon toga goniti tuđe.

Obično u trilerima i psihološkim romanima postoji opasnost da nakon razrešenja zločina splasne uzbuđenje koje se dotad pri čitanju gradilo, ali u slučaju ovog romana, tek nakon rekonstrukcije misterioznog događaja kao da dolaze još napetije stranice i poglavlja, tim pre što je jedna od tajni (a neće biti spojler ako se spomene) i to što nestanak Done Bilić nije bila jedina misterija.

Ostaje i poneko pitanje koje svesno nije rešeno i na koje čitaoci moraju sami da odgovore, pa ako je i otkriveno kako čovek uspešno može pobediti zverski nagon u samome sebi, ipak tek treba razmišljati da li je za zločin kriva zver – ili je ipak kriv onaj koji je zveri dopustio da priđe svojoj nebranjenoj žrtvi.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.