Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Trn u grudima“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Trn u grudima“

Beogradska Laguna nedavno je objavila novi prevod klasika ljubavne književnosti, romana prema kome je snimljena hit serija „Ptice umiru pevajući“ – „Trn u grudima“ Kolin Mekalou.

Iako ovaj roman svrstavaju među ljubavne priče (što on i jeste), „Trn u grudima“ se može čitati i kao porodična saga, kao priča o jednom vremenu i muškarcima i ženama koji su živeli tada u ogromnoj, prostranoj, meni potpuno fascinantnoj Australiji.

Kroz priču o Klirijevima, koji od nadničara postaju upravnici ogromnog imanja u Australiji, Kolin Mekalou piše i o istoriji Australije između dva svetska rata i životu posle Drugog svetskog rata. O ovcama i pašnjacima i ćudljivoj prirodi i suvim olujama i prerijskim požarima i kišama i mirišljavom cveću jarkih boja i muvama i stočarima i strigačima i sekačima trske.

Pre svega, „Trn u grudima“ je priča o ženama, o tome koliko mogu da budu komplikovane i snažne i krhke i zatvorene i večita enigma svojim najmilijima. Kroz sudbine tri generacije žena iz porodice Kliri, Kolin Mekalou piše o promašenim životima, propuštenim šansama, mukama, patnjama i teškoćama koje su žene u Australiji s početka XX veka trpele i hrabro podnosile. Ali i o ljubavi u svim njenim oblicima.

Čitateljke koje vole klasične ljubavne romane, uživaće u ovom pošto autorka uz Meginu i Ralfovu priču piše i o nesrećnim ljubavima Megine majke Fi i raspusnom životu Megine ćerke Džastin koja jedina na vreme spoznaje ljubav i uspeva da bude srećna. Meni se taj drugi deo romana više dopao sa sebičnom, samoživom, nezrelom Džastin i njenim Rajnerom koji veoma liči na Reta Batlera.

Ako pak volite istorijske priče i još one smeštene u Australiju, dok neko ponovo ne objavi „Grad kao Alis“ Nevila Šuta, bićete u prilici da uživate u predivnim opisima Australije između dva rata. Neki kritičari ukazivali su na nedopustivo odsustvo Aboridžina u romanu, ali iako shvatam da je to osetljivo politički korektno pitanje, meni oni u ovoj priči nisu nedostajali.

Na kraju krajeva, ako želim lekciju iz istorije, čitaću istorijske knjige i zapise. Od ovog romana dobila sam upravo ono što sam i želela, lepo napisanu priču o jednoj porodici i komplikovanim, intrigantnim ženama te porodice, o jednoj zemlji i načinu života koji je toliko drugačiji od svega meni poznatog, a sve to upakovano u ljubavnu priču.

Ako ste gledali seriju, obavezno pročitajte roman. Prisetićete se nekih lepših vremena i zašto ste netremice gledali u mali ekran i plakali, radovali se i patili zajedno sa junacima serije. Ako niste gledali seriju, dajte priliku romanu. Drugačiji je od instant-hitića od 250 strana koji nemaju ni dušu (ma koliko patetična ona bila), ni šmeka i šlifa. Pročitaćete nešto pisano drugačijim tempom i stilom, nešto što će vas naterati da usporite i da sanjarite.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.