Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Staza smrti“ Sare Bledel - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Staza smrti“ Sare Bledel

Prvi roman danske autorke Sare Bledel koji sam pročitala bio je „Zaboravljene devojčice“, koji mi je bio dovoljno zanimljiv i intrigantan da pročitam i sledeću knjigu „Staza smrti“. Ponovo se srećemo sa Luiz Rik pred kojom je novi slučaj koji je vraća u rodni grad Valso i otkrivamo davno zakopane tajne istražiteljke.

Slučaj nestalog petnaestogodišnjaka koji je živeo nedaleko od mesta gde su se odvijala žrtvovanja u šumi, povezan je sa još nekoliko slučajeva među kojima je i Klausova smrt. Klaus je bio Luizina velika ljubav pre dvadeset godina. Sada je na Luiz da pronađe tragove unutar male zatvorene zajednice, poznate po veštom zataškavanju svega što se dešava među njenim članovima. Istraga će je odvesti u neslućenom pravcu, i pravo u središte mreže ubistava, prostitucije, kidnapovanja i nekontrolisane osvete.

Kako su „Zaboravljene devojčice“ i „Staza smrti“ delovi serijala o istražiteljki Luiz Rik, mnogo toga nepoznatog je pred nama što ćemo tek otkriti u budućim romanima. Poneki postupci mogu da deluju neobično, ali autorka uspeva da nam odgovori na sva pitanja i nastavi priču sporednih likova koje smo upoznali u prvoj knjizi.

Mnogo mi se više dopada zaplet romana „Staza smrti“ od prethodnog romana. Junaci imaju snažne motive za svoje postupke, a celim romanom vlada osećaj prave neizvesnosti o tome da li će još neki zločin biti počinjen pre nego što krivci budu uhvaćeni – u jednom trenutku se čak pitate da li će policija uopšte uspeti da privede osumnjičene.

Takođe, paralelni vremenski tokovi – prošli i sadašnji – dodaju novi sloj i dubinu likovima jer nam pokazuju koliko su se promenili. Kamila i njen suprug Frederik su u ovu priču uključeni mnogo direktnije nego u prvom romanu, a samim tim ih bolje upoznajemo i mnogo više nam je stalo do ova dva lika koja su, čini mi se, nepravedno zapostavljena u „Zaboravljenim devojčicama“.

Priča je uzbudljiva i napeta, mračnija od prethodne, i veoma brzo mi je otklonila početno oklevanje i sumnju. Verujem da će svaka sledeća knjiga biti još bolja jer se autorka nadovezuje na prethodni roman, dopunjuje priče i objašnjava događaje koji su možda ostali nedorečeni.

Jedva čekam da da sledeći deo ovog serijala bude preveden kako bih videla u kom pravcu će se razvijati i da li autorka može da nastavi sa osimšljavanjem neobičnih slučajeva koji vas vode na više strana tokom istrage da bi se na kraju stopili u jedno, poprilično iznenađujuće, rešenje.

Iskrena preporuka za sve koji vole istražiteljske trilere, a posebno priče o okultizmu i neobičnim religijskim/kult grupama.


Izvor: literaryelephant.wordpress.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.