Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Spori povratak kući“: Povratak u tuđinu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Spori povratak kući“: Povratak u tuđinu

Hodajuća kontroverza zvana Peter Handke uvek će izazivati pažnju čitalačke publike, kolega, običnog sveta, političara i politikanata, ali i malicioznih, holističkih, ratobornih kritičara koji ne odvajaju stavove pisca od njegovog dela, kao da je u pitanju kost i meso a ne prostranstvo duha.

Pri tome bez problema, zazora i podizanja obrva čitaju Hamsuna, Selina, Didroa, Dostojevskog, Dikensa, Tvena, Ezru Paunda, Tomasa Eliota, Gintera Grasa, Hjustona Stjuarta Čemberlena, Ničea, Hajdegera, Darvina, Pirandela, koji je svoju Nobelovu medalju poklonio nikom drugom do obožavanom Dučeu, pa ipak ga rado gledamo u pozorištu jer je poznavao njegovu magiju i zakonitosti.

Da ne bi bilo zabune, ne radi se o najnovijem Handkeovom romanu. Delo se na maternjem Handkeovom jeziku pojavilo osamdesetih godina prošlog veka, a kod nas je u izdanju „Dečijih novina“ izašlo 1990. godine.

Reč je dakle o novo-starom delu, potpuno različite poetike od ostalih njegovih dela čvršćih sižea i šturijih opisa. Sam podnaslov „Četvoroknjižje“ aludira na svetu knjigu. I zaista, roman sam doživela kao novu, posmodernu mitologiju.

Prva knjiga odigrava se na Aljasci, gde se geolog Valentin Zorger, udaljen od doma i porodice, sada  sprema na povratak kući. Put za Evropu je dug, on vodi kroz velike gradove Amerike, sve do grada svih gradova, gde će Zorger konačno formulisati zakon svojih postupaka koji čini njegov povratak u Evropu neminovnim. Valentin Zorger je naučnik, ali konkretno njegovo istraživanje u netaknutoj prirodi je nevažno i skrajnuto. Ključna reč ovog modernog mita je nauka. Religija je u prvom delu „Četvoroknjižja“ zamenjena naukom. Iovako su u Americi glavne svetske religije zamenjene sektama koje se ne mogu prebrojati kao ni zvezde na nebu. Prijatelja koga je pokušao da poseti, zatiče mrtvog, što je znak da mora krenuti dalje jer u Americi nema uporišta, a boravak u Njujorku, megalopolisu ogromne proždiruće praznine ga definitivno usmerava ka starom kontinentu. Vrli novi svet je poput ribljeg mehura. Njemu ni nauka kao novi mit ne može pomoći.

„Pouke Sent Viktoara“, drugi deo četvoroknjižja, identifikuje Zorgera kao autora, pisca koji je sada u potrazi za reformisanjem sebe i svoje umetnosti, kreće u istraživanje planine koju je Sezan – „učitelj čovečanstva današnjice“ – uvek iznova slikao. Drugi mit može da nastane. Nema više svetog, iskonskog i mističnog odnosa učitelj-učenik, sada se radi o jednom sveznajućem učitelju celog čovečanstva. Da li je to Sai Baba, Mahariši, Krišnamurti, nebitno je. Važno je da je učeniku uskraćeno pravo na otkrića i kreaciju, on mora slepo da sledi svog gurua.

„Detinja povest“ nastaje kada ga je supruga napustila i ostavila s malim detetom. Daleko od bilo kakve patetike, ali i svake pedagoške namere, pripovedač usvaja neutralni stav istoričara. Ovo je istorija deteta o kojem brine „odrasli“. Treći mit ovde se može formirati – porodica nije dominantna ako je cela, neokrnjena. Svejedno da li je potpuna ili kao u ovom slučaju nepotpuna. Vrši svoju funkciju, sa podjednakim vrlinama i manama kao i potpuna porodica.

Starica u dramskoj poemi „Kroz sela“, završnom delu „Četvoroknjižja“ uzvikuje Gregoru (autorovom alter egu), vraćajući se kući (od Pariza do Austrije) braći i sestrama, koje decenijama nije video, da se vraća u tuđinu.

Da li je put do kuće, bliskost ili tuđina, praznina ili zadah laži, otkrićete čitajući majstorstvo Petera Handkea.

Autor: Silvana Hadži-Đokić
Izvor: Ekspres


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.