Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Salon mrtvih princeza“ Bojana Bosiljčića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Salon mrtvih princeza“ Bojana Bosiljčića

Bojan Bosiljčić je zanimljiv lik. Ja ga znam kao novinara i urednika vrlo zanimljivih emisija (uređivao je „Metropolis“, autor je serijala „Razgolićeni grad“, „Ex-Yu kult“), ali je Bosiljčić i muzičar (bubnjar, gitarista, šansonjer, tenor hora „Ivo Lola Ribar“) i pisac nekoliko romana, zbirke priča i putopisa. Interesantan pisac čiji je najnoviji roman „Salon mrtvih princeza“ nedavno objavila beogradska Laguna.

Tema je tipična za naše podneblje i pisce ‒ ratovi devedesetih i njihove posledice po neposredne učesnike, ljude oko njih i buduće generacije. Na kraju krajeva, mi živimo u posledicama tih prokletih ratova.

Neimenovani beogradski arheolog u tajnoj pregradi komode koju je kupio sa stanom jedne penzionisane lekarke ‒ psihijatra, pronalazi rukopise trojice muškaraca koji su u bolnici van grada, na nagovor te iste lekarke i u pokušaju da se zaleče zapisali svoje doživljaje iz ratova devedesetih.

Kroz sećanja muškaraca koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, Bosiljčić  piše o raspadu Jugoslavije, užasima ratišta, nežnim sećanjima na ljubavi, porodice, domove trojice muškaraca, piše o Beogradu, Zagrebu, Veneciji, plažama Jadranskog mora.

Džez saksofonista Arsen, propali student prava, amaterski slikar i radnik u fabrici mesa Sava i Toma karikaturista svoje živote beleže u niz priča koje neimenovani arheolog (pisac?) objedinjuje u celinu ispunjnu, kako navodi izdavač, čežnjom, tragikom i nostalgijom.

Svaki od protagonista piše svoje memoare sebi svojstvenim stilom, obojenim muzikom, bojama ili crnim humorom. Njihove priče veoma lako mogu da budu priče bilo kojih drugih učesnika bilo kojih ratova. Univerzalne su i ljudske, na momente tragične i teške, ponekad presečene nestvarno lepim lirskim momentima ili smehom.

„Salon mrtvih princeza“ je zaokružen roman zrelog pisca, čoveka otvorenog uma i širokih interesovanja. Nije možda najlakše štivo za čitanje ali će na kraju romana čitalac biti zadovoljan i ispunjen jer je pročitao nešto vredno njegovog vremena i pažnje.
 
Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.