Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Pre sezone kiša“ Dajne Džefriz - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Pre sezone kiša“ Dajne Džefriz

Pre sezone kiša“, najnoviji roman Dajne Džefriz – autorke romana „Do ponovnog susreta“ i „Kći trgovca svilom“ – zavodljiva je priča koja oslikava najbitnije momente vezane za prošlost jedne veoma egzotične zemlje.

Smeštena u Indiju tridesetih godina prošlog veka, ova priča prati dvadesetdevetogodišnju foto-reporterku Elajzu, koja je na tragičan način postala udovica, ali je i pored toga ostala puna duha. Po nalogu vlade, ona odlazi u Džurajpur u Radžputani da fotografiše kraljevsku porodicu u njihovom zamku. U zamku upoznaje članove kraljevske porodice, uključujući i harizmatičnog nekonformistu Džeja, prinčevog tajanstvenog mlađeg brata.

Elajza se ne oseća kao strankinja u Indiji, jer je 1912. godine, kada je imala jedanaest godina, napustila Delhi sa svojom majkom, nakon što je bila svedok strašne smrti svog oca. Uverena da može da ostavi ovu tragediju iza sebe, rešena je da se dokaže kao fotograf. Ubrzo shvata da iza dvorskih vrata nije sve onako kako izgleda. Uprkos svojoj nezavisnosti i opuštenoj prirodi, Elajza mora da se prilagodi i uklopi, otkrivajući usput da joj običaji i porodične tradicije stalno stoje na putu.

Kako bi ovekovečila duh i suštinu prave kraljevske porodice i njihove raskošne kulture, ona ne dozvoljava ovim konvencijama da je ometaju. Uspostavlja neobičnu vezu sa Džejom kada otkrije da imaju zajednička interesovanja. Oni se ubrzo još više zbližavaju i time prete da naruše odnose u kraljevskoj porodici, ali i u britanskoj zajednici koja se drži strogog kodeksa ponašanja, a naročito onog dela vezanog za odnos između Britanki i Indijaca.

Zidovi zamka imaju uši, i svedoci su raznoraznih izdaja. Elajza otkriva da oni koji žele da unaprede svoj položaj u okviru kraljevskog doma prate svaki njen potez i da će učiniti sve kako bi je ocrnili, inkriminisali i upropastili njenu fotografsku misiju.

Elajzin život postaje sve komplikovaniji kada otkrije da je Kliford, čovek koji joj je pomogao da dobije ovaj posao, imao skrivene motive za to. Uskoro će biti rastrzana između želje da pomogne Džeju u primeni poboljšanih uslova za život lokalnog stanovništva i teške odluke da pristane na unapred dogovoren brak bez ljubavi, koji bi doneo izvesnu korist. Dugo skrivane tajne će na kraju isplivati na površinu, i one će šokirati Elajzu, ali i otkriti nešto vezano za nju.

„Pre sezone kiša“ je prelepo napisan roman koji vas vraća u vreme kada je Britansko carstvo imalo snažan uticaj na Indiju, a čitaocima daje pravi uvid u običaje i tradiciju ove zemlje tridesetih godina prošlog veka. Kao i kod prethodnih romana, Dajna Džefriz je fantastično istražila detalje vezane za pozadinu knjige i bukvalno su mi sva čula uživala dok sam čitala ovu knjigu. Zbog prelepih opisa pustinjskih pejzaža, palata na obali jezera i živopisnih festivala, u kombinaciji sa opojnim prizorima i zvucima ove živopisne zemlje, nećete moći da ostavite ovu knjigu.

Dajna Džefriz opisuje kompleksnost ljubavi i gubitka sa izuzetnom osećajnošću i kombinuje ih sa živopisnim mestom radnje njene knjige, koje se pokazuje kao savršeno okruženje za njene jake, nezavisne protagonistkinje.

Autor: Nel Jang
Izvor: culturefly.co.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.