Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Pačinko“: Istina važnija od života - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Pačinko“: Istina važnija od života

Moglo je da bude samo nekoliko pobednika i mnogo gubitnika. A opet smo igrali dalje, zato što smo se nadali da bismo mi mogli da budemo ti srećnici.

Koliko je važna čast, koliko su samo važni riječ i ugled! Uvijek sam bila fascinirana pričama o Japanu i Koreji, gdje je istina važnija od života, data riječ svetinja, a kao najvažnije od svega što život ima da ponudi – stoji porodica!

PačinkoMin Đin Li je roman o četiri generacije jedne porodice. Četiri generacije dobrih, vrijednih, časnih i poštenih Korejaca, i potrebno je posebno naglasiti – Korejaca u Japanu. Zbog svog porijekla nikada nisu bili dovoljno dobri, nikada shvaćeni i prihvaćeni i nikada Japanci. U tom vrtlogu borbe za opstanak uspjeće ova porodica zajedničkim snagama, jer im je to bila jedina opcija. Odustajanje nije dolazilo u obzir – Sunđa to nikada ne bi dopustila. Upravo kroz lik Sunđe ispričaće nam ova spisateljica priču i o porodičnim vezama, o ličnom identitetu, kao i o predrasudama i borbi protiv njih.

Sišli su kod Ikaina, geta u kojem su živeli Korejci.

Životinjski miris je bio jači od mirisa pripremanja hrane, ili čak zadaha iz poljskih klozeta. Sunđa je poželela da prekrije nos i usta, ali se uzdržala.

Ikaino je bio neka vrsta ubogog sela koje se sastojalo od neskladnih, oronulih kuća. Straćare su bile jednoobrazne po lošoj gradnji i bednim materijalima. Tu i tamo, poneki prag je bio opran ili par prozora uglačan, ali fasade su većinom bile oronule.

Sunđa je korejska žena koju život nije mazio i pred koju je stavljao izazove koje bi malo ko savladavao na načine na koje je to ona činila. Od mladalačke ljubavi i neželjene trudnoće do suočavanja s teškoćama u Japanu, njena hrabrost, snalažljivost, snažan karakter i posvećenost biće zvijezda vodilja kako njoj samoj tako i članovima njene porodice. Značajnu ulogu u romanu ima i Sunđin suprug Isak Baek, mladi hrišćanski pastor korejskog porijekla. Kroz njihov duboko emotivan i kompleksan odnos, isprepletan vjerom, podrškom i ljubavlju, čitaoci će jasno doživjeti Isakovu posvećenost porodici, ali i borbu kako sa ličnim tako i sa društvenim preprekama. Njihova veza je puna nježnosti i razumijevanja, a sa svakim izazovom koji uspiju savladati zajedno, držeći se za ruke, postaje sve jača, što je romanu dodalo još jedno zrno topline.

Složenosti i dinamici ove priče svakako doprinosi i lik Koha Hansua. Karakterno kompleksan, ambiciozan i sposoban da se prilagodi okolnostima, Koh Hansua je takoreći čovjek spreman na sve. Hansu i Sunđa imali su svoj trenutak zanosa i mladalačke ljubavi, ali pod pritiskom društvenih, kulturnih i ličnih okolnosti nisu uspjeli i sudbina ih je razdvojila, ali ne i potpuno odvojila jedno od drugoga. Njihova priča vodiće nas putem ljubavi, tuge, gubitka i praštanja.

Bio je prvi u mesecu, i Sunđa se probudila uznemirena. Ponovo je sanjala Hansua. U poslednje vreme on joj je dolazio u san kao kad je bila devojka, u svom odelu od belog platna i belim kožnim cipelama. Uvek je govorio jedno te isto: „Ti si moje devojče; ti si moje milo devojče.“ Sunđa se budila postiđena. Trebalo je dosad da ga zaboravi.

Ovaj majstorski napisan roman, bogate i tečne naracije i pažljivo biranih rečenica, govori o ljubavi i ličnim žrtvama unutar korejske zajednice u Japanu tokom 20. vijeka, ali istovremeno osvjetljava tamna poglavlja istorije i govori o socijalnim i političkim previranjima tog vremena. Bavi se Min Đin Li u ovom djelu i pitanjem identiteta i pripadnosti, predrasudama, rasizmom, kao i najtananijim osjećanjima svojih likova i kompleksnim vezama unutar porodice, kako između roditelja i djece tako i međugeneracijskim odnosima.

Zanimljiva je ovo priča, dirljiva i lijepo napisana. Oni koji vole porodične sage i istorijske romane, sigurna sam da će uživati u čitanju.

Autor: Vanja Ružičić
Izvor: Instagram / @dodjoska_u_zemlji_cuda


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.