Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Oteta lepota“: Život crta ožiljke - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Oteta lepota“: Život crta ožiljke

Sve što mu je oteto, čovek može vratiti. Ako je nešto oteto, ne znači da je zauvek i otuđeno, pa uvek ostaje nada, a treba da ostane i volja, da se ono što je izgubljeno pronađe.

To je, ukratko rečeno, Kejt Mičel poručila svojim romanom „Oteta lepota“, ali je istovremeno poručila da put do nalaženja izgubljenog nimalo nije jednostavan, a samim tim ni put do nalaženja sreće i spokoja.

Kroz svega nekoliko likova i kroz svega nekoliko neophodnih formalnih odrednica (koje se prvenstveno odnose na mesta dešavanja najvažnijih scena), donesena je priča koja bi se mogla događati svuda i uvek, na svim meridijanima i u svakom vremenu.

Porodične tajne, iznenadna i naizgled nemoguća ljubav, zloba i ljubomora, a naročito traženje smisla kroz umetnost – to su pojmovi i fenomeni koji ne poznaju prostorne i vremenske granice.

U romanu „Oteta lepota“ glavni lik je Veronika Akrap, čija se porodica pretvorila u zajednicu otuđenih ljudi i čija kuća nikad nije bila i dom, tako da spas pronalazi u svojim slikama, na kojima se zapravo preslikava stanje njene duše.

Nasuprot Veroniki, istaknut je lik mladog i perspektivnog biznismena Mladena, kome materijalna strana nikada nije predstavljala problem, ali koji emotivno zadovoljenje pronalazi tek nakon susreta s anonimnom slikarkom.

Ljubav između Veronike i Mladena na prvi pogled deluje kao susret dva nespojiva sveta, tim pre što njih dvoje neće jedini odlučivati o sopstvenoj sudbini, a njihovim će životima pokušati da upravljaju oni od kojih naši junaci to nikada nisu tražili, nego su, štaviše, pokušali da se od tih osoba udalje.

Iako nas u duši mogu povrediti samo oni koje zaista volimo, fizičku bol i ožiljke mogu nam naneti i oni koje ne volimo, pa će tako i Veronika doživeti strašno fizičko povređivanje koje će je baciti u još dublji očaj i besmisao.

Sa ožiljcima i u duši i na licu (možda njeno prezime ipak nije slučajno), Veronika će proći dug put do isceljenja, a najviše će joj u tome pomoći slikar Darko, sa kojim je vezuje mnoga jača veza nego što su ljubav prema umetnosti i traženje smisla kroz stvaranje novih slika.

Kao što ne treba dirati tuđe rane ukoliko nemamo melem za njih, tako Mladen iznova osvaja Veronikino poverenje – stoga je i strpljenje jedan od značajnih motiva na kojima je radnja romana zasnovana.

I kao što Veronika ne može brzo da se navikne na život koji je započela nakon što je otkrila tajnu iz pisma svoje pokojne majke, tako će i Mladen najbolje pomoći Veroniki u isceljenju, strpljivo je čekajući dok sama ne prevaziđe vidljive, a naročito nevidljive, ožiljke.

Život jeste najveličanstveniji pesnik, kako stoji na jednom mestu u romanu, ali nisu sve njegove pesme milozvučne.

Ali šta je uopšte život? Možda upravo to što ne ispadne baš onako kako smo želeli. I kad nam nacrta ožiljke i kad nam vrati što je bilo oteto – i jedno i drugo jeste život, a to je i najvažnija poruka romana „Oteta lepota“.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.