Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Na kraju sveta s pingvinima“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Na kraju sveta s pingvinima“

Nakon što sam pročitao „Harfu za Eli“, pitao sam se kakav li će biti naredni roman Hejzel Prajor, jer mi se njen prvenac zaista dopao. Nisam imao zbog čega da brinem. „Na kraju sveta s pingvinima“ je fantastična priča koja vraća veru u život.

Upoznajemo Veroniku Makridi koja ima 85 godina i živi sama u velikoj zabačenoj kući pored mora u Erširu u Škotskoj. Veronika me je odmah privukla jer u njoj ima nečeg posebnog, a posebno me je osvojio osećaj da ima još mnogo toga da ponudi svetu i da njene godine i nagluvost ne bi trebalo da tome budu prepreka.

Veronika je finansijski obezbeđena. Ima veliku kuću, a tu su i Ajlin, njena pomoćnica, i njen baštovan, ali osim njih ona nema nikoga, čak ni bliskog rođaka, tako da većinu vremena provodi sama. Ona najčešće tumara obalom i sakuplja otpatke. Veronika ne bira reči za ljude koji za sobom ostavljaju smeće na njenoj plaži. Veronika voli da provodi vreme ispred TV-a gledajući dokumentarne filmove o divljim životinjama uz šoljicu svog omiljenog čaja.

Jednom prilikom, dok je gledala dokumentarac o pingvinima, nešto se u njoj promenilo! Taj trenutak postaće prekretnica za našu junakinju.

Kada Ajlin iznenada otkrije da Veronika ipak ima člana porodice koji nedaleko živi, odlučuje da upozna Patrika, za koga se ispostavlja da je njen unuk. Njihov susret neće proteći onako kako se nadala. Na kraju krajeva, imanje će morati neko da nasledi, ali to očigledno neće biti Patrik.

Pingvini žive na ostrvu Loket, ali je Antarktik tako daleko od obale Škotske. Međutim, Veronika želi da ih spase i u tome je neće odvratiti ni naučnici koji joj govore da je previše stara za takav poduhvat. Veronika je to zacrtala, a da li će spasti pingvine?

Ovo je prelep roman o samootkrivanju, u kom će čitaoci rado poći na putovanje sa našom junakinjom (koja ima veliko srce uprkos tuzi koja je prati od davnih dana i koja je ponekad malo mrzovoljna), u želji da se uvere da će se njen san zaista ostvariti. Odličnim stilom i temeljnim istraživanjem Hejzel Prajor je još jednom dokazala da je odličan pripovedač.

Izvor: thelastwordbookreview.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.