Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Mavrov izveštaj“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Mavrov izveštaj“

Rabat – 1527. godine, flota od pet španskih brodova koje predvodi Panfilo de Narvaez kreće na put da istraži deo sveta danas poznat kao Florida, ali se izgube i stradaju u Novom svetu.

Posada se sastojala od tri stotine ljudi, uključujući oficire, vojnike, sveštenike i naseljenike, ali su samo četvorica preživela: blagajnik ekspedicije, Alvar Nunjez Kabeza de Vaka; plemić Alonso del Kastiljo Moldonado; istraživač po imenu Andres Dorantes de Karanza, i njegov crni rob po imenu Estebaniko.

Po povratku u Španiju, Kabeza de Vaka je 1542. objavio svoje zapise o putovanju i onome čemu je prisustvovao, i ovo delo se smatra prvim pisanim zapisom o Severnoj Americi. Postoji samo jedna rečenica u kojoj je pomenuo Estebanika: „četvrti (preživeli) je Estebaniko, arapski crnac iz Azemura“.

U svom romanu „Mavrov izveštaj“ Lejla Lalami oživljava lik Estebanika, dajući mu glas da bi mogao da ispriča priču iz svoje perspektive, i prikaže detalje o ovoj nesrećnoj ekspediciji, i to bez pritisaka ili izmena ostalih preživelih koji su želeli da priča bude u skladu sa vrednostima španske krune tog vremena. On „planira da ispravi neke detalje u istorijskim zapisima koje su prihvatili njegovi saputnici, tri Kastiljanca“.

Estebaniko, ili Mustafa el Zamori, kako ga Lejla naziva, bio je trgovac iz Azemorija. Kada je njegov grad pao pod portugalsku vladavinu a glad zavladala, morao je da proda sebe u ropstvo i spasi svoju porodicu da ne umre od gladi. Kršten i preobraćen u katoličanstvo protiv svoje volje, Estebaniko pokušava da sačuva svoj identitet u nepoznatoj zemlji, okružen strancima i opasnostima koje u Novom svetu vrebaju sa svih strana.

Roman dotiče mnoge teme i emocije, uključujući očaj, gubitak, rasne konflikte i, najbitnije – pohlepu, koja je koren sveg zla u ovoj priči. Pohlepa je bila ta koja je vukla Panfila de Narvaeza preko okeana u potrazi za zlatom, pohlepa ga je ubedila da će zlato naći na Floridi. Pohlepa je bila ta koja je Estebanika naterala da prezre posao notara, koji je njegov otac želeo za njega, i da se umesto toga otisne u trgovinu, proda čak i nekoliko ljudskih bića, pa i samog sebe na kraju.

Pripovedanje se kreće lagano, što daje romanu izvestan prigušeni ton. Estebaniko pripoveda mnoštvo priča o američkim Indijancima, njihovim plemenima, tradiciji i običajima, kao i o taktikama preživljavanja koje su i njemu pomogle da preživi. Priča takođe ukazuje i na to kako rasne razlike nestaju u trenucima velikih nesreća i opasnosti, i povlače čim se okolnosti poprave.

U celini gledajući, „Mavrov izveštaj“ je veoma promišljena avantura ispunjena uzbudljivim i povremeno šokantnim događajima. Iz ugla prilično neutralnog posmatrača istražuje reakcije ljudi kada se nađu lice u lice sa neprijateljem i opasnošću, kao i brutalnost obe strane (kod Indijanaca kao i kod španskih kolonista).

Kroz celu priču Estebaniko ostaje nepristrasan, a njegova je jedina briga kako da preživi i ponovo stekne svoju slobodu. O Špancima piše: „Samo zbog toga što nešto pro­glase, oni veruju da tako i jeste. Sad znam da su ti osvajači, kao i mnogi drugi pre njih, a bez sumnje i poput onih posle njih, držali govore ne da bi izrekli istinu nego da bi je stvorili“. Ako volite istoriju i zanimaju vas mračni periodi ljudske istorije, ovaj roman je obavezno štivo za vas.

Izvor: moroccoworldnews.com
Prevod: Dušica Milićević


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.