Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Kostolovci“ Stivena Eriksona - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Kostolovci“ Stivena Eriksona

Pisanje recenzije za Eriksonove „Kostolovce“ predstavlja pravu poslasticu. „Malaška knjiga palih“ je delo koje bi vrlo lako moglo da svrgne Tolkinove „Gospodare prstenova“ sa trona najboljih dela epske fantastike, a „Kostolovci“ tome doprinose.

U šestom delu serijala „Malaške knjige palih“ ponovo se pridružujemo Malaškoj Četrnaestoj armiji pod vođstvom vrhovne zapovednice Tavore. Ša’ik je navodno mrtav, armija Vihora je razbijena, i poslednji preživeli beže ka tvrđavi Ja’Gatanu u kojoj komanduje Lioman Topuzina.

Za razliku od „Plima ponoći“, prethodne knjige u serijalu, „Kostolovci“ pripovedaju deo istorije Malaške imperije kroz vrtoglavu akciju. Čitaoci će se ponovo družiti sa vodnikom Svircem (poznatijim kao Žicom), Ganeosom Paranom, Apsalarom, Brzim Benom i Kalamom, kao i mnoštvom drugih likova, od kojih su neki novi, ali mnogi su već dobro poznati.

Ne mogu tačno da se setim da li se ranije pojavljivao, ali jedan od likova koji se izdvajaju je Boca. Četni čarobnjak, pleni svojom pojavom, i čini knjigu – i živote ostalih likova – znatno zanimljivijim.

Obim ove knjige je zapanjujuć. Ogromna, razarajuća opsada koja se događa u prvoj trećini knjige, ostavlja dovoljno prostora Ganeosu Paranu i Četrnaestoj armiji da se uvale u dve dodatne neprilike koje će – nesumnjivo – imati dalekosežne posledice po ceo serijal.

Na kraju knjige Ganeos je... a Četrnaesta armija je p... i u Malazu se ne dešava ništa dobro.

Više puta sam zatekao sebe u dva ujutru kako udubljeno čitam, bez želje da spustim knjigu i malo odspavam. Opsada Ja’Gatana, Kalem na Malaškom ostrvu, i Ganeos Paran u jednom od Sedam gradova, samo su neka od poglavlja koja sam jednostavno morao da završim, pre nego što sam mogao da prestanem sa čitanjem.

Stiven Erikson je, nekako, u šestoj knjizi serijala uspeo da u potpunosti nadmaši očekivanja svojih čitaoca.

Ako volite dobro pisanje, ako volite dobru priču, ako volite i jedno i drugo, ili jednostavno želite da budete cool, i znate zašto svi ljubitelji epske fantastike odlepe kada stigne nova knjiga „Malaške knjige palih“, onda ne smete propustiti Eriksona. Ne verujte samo meni na reč, bacite pogled na Amazon i sami se uverite koliko puta je ovaj serijal ocenjen sa pet zvezdica. Od „Mesečevih vrtova“ do „Kostolovaca“, pisanje je briljantno, zadivljujuće, zapanjujuće i jednostavno, neverovatno!

To je razlog što on dobija samo pet zvezdica, i to je razlog zašto bi trebalo da se posvetite ovom serijalu, čak i ako mislite da ne volite epsku fantastiku.
 
Izvor: fantasybookreview.co.uk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.