Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Kad je vreme za ljubav?“: Briljantan i veoma duhovit debitantski roman - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Kad je vreme za ljubav?“: Briljantan i veoma duhovit debitantski roman

Pred vama je priča o dvoje ljubavnika koji se iznova susreću kao dvadesetogodišnjaci na početku svake nove decenije.

Godina je 1947, a u Britaniji se još uvek osećaju posledice rata. Vajolet i Albert imaju dvadeset godina. Leti, kako je inače zovu, rođena je u jednoj kućici u nizu u Abergaveniju; a Berti u Nersborou, u kući koja ima istočno krilo.

Nakon što ih je povezala Bertijeva sestra Rouz, koju je Leti upoznala kada su radile kao telegrafistkinje u Londonu, njih dvoje će se naći usred drame, dostojne samog Džulijana Felouza, koja proističe iz sudara klasa i polova, društvenih očekivanja i uzburkanih osećanja i požude između dvoje mladih.

Ali autorka Holi Vilijems čini to mnogo zanimljivijim. U narednom delu knjige mi ponovo srećemo brata i sestru, aristokrate Rouz i Alberta, i briljantnu, pomalo nemirnu Vajolet koja potiče iz radničke klase, i oni još uvek imaju po dvadeset godina – samo što su prošle dve decenije. Kako će se ovi isti likovi ponašati u 1967. godini?

Ovoga puta se nalazimo u studentskom savezu u Šefildu. Berti je postao Al, Vajolet nosi mini-haljinu napravljenu od stare zavese, i njih dvoje se upuštaju u zajednički život u užurbanom Londonu.

Prvenac Holi Vilijems je inteligentno napisan, a povremeno i veoma smešan, oživljava prošlost koja bi, u manje veštim rukama, delovala dosadno i već viđeno. Jer tek nakon što posvedočimo prvim, tajnim poljupcima Bertija i Leti u 1947. godini, postaje jasno koliko brzo društvo može da se promeni; dvadeset godina kasnije sledeća verzija Alberta oseća se slobodno da izjavi kako je Božić „postao obična kapitalistička prevara“, i da treba da ostanu u Londonu gde će moći da se „izležavaju u krevetu ceo dan, poklanjaju jedno drugom oralni seks, što je besplatan a značajan dar, i jedu slani komisbrot“.

Nedugo zatim Vajolet se useljava u „životni prostor radikalnih feministkinja“, a Al počinje da se druži sa hipicima u San Francisku.

U poslednjem vremenskom skoku nas autorka vodi u 1987. godinu, gde se Albert i Vaj prepuštaju ekstaziju na rejv žurki, razgovarajući o sindikatima i „sjebanoj eliti“.

Knjiga obrađuje teme koje su savršene za umnu gimnastiku, ali se zbog tempa i fluidnosti čita poput najboljeg komercijalnog bestselera. Svaka nova inkarnacija Vajolet i Alberta samo nadograđuje priču koja se ranije odigrala, čak i onda kada se u potpunosti prepuste trenutku.

Holi Vilijems se naročito dobro pokazala u dočaravanju fizičke strane ljubavi ovo dvoje mladih i u tome kako se pojedinci često povinuju onome što društvo diktira. Albertovo slepilo za vlastite privilegije i Vajoletina borba da bude prihvaćena kao neko ko mu je ravnopravan iznova se odigravaju na svim mogućim lokacijama, dok autorka uporedo rasparava niti od kojih smo satkani i koje nas sputavaju.

Jedino mi je žao što ovaj par ne upoznajemo kao milenijalace, jer me živo zanima kako bi se snašli u doba Fejsbuka i Tindera.

Holi Vilijems je napisala briljantno, duhovito, prkosno, nesentimentalno delo koje preispituje privilegije i klase, polove i sopstvo. Dovoljan znak da su i premisa knjige i njena realizacija izuzetno kvalitetni jeste činjenica da sam, čak i ako ima popriličan broj strana, poželela da je knjiga mnogoooo duža.

Autor: Merijen Livi
Izvor: inews.co.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.