Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Hladno kao led“ Tes Geritsen - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Hladno kao led“ Tes Geritsen

Kada se pojavi nova knjiga Tes Geritsen, nema dileme da ću je sigurno kupiti. Takav je slučaj bio i sa „Hladno kao led“, novim romanom iz serijala o Ricoli i Ajls, kada sam ga ugledao na polici obeleženog banderolom „Sada i televizijska serija na TNT“ (serija koju takođe volim). Geritsenova nastavlja da istražuje ove fascinantne likove na novom zadatku. Možda ovo nije najbolji primer njene pripovedačke snage, ali je dobar roman koji na odličan način menja dinamiku mitologije ovog serijala.

Bostonska medicinska istražiteljka, doktorka Mora Ajls, bila je zaglavljena u tajnoj vezi sa sveštenikom, dozvoljavajući sebi povremene romanse koje su samo produbljivale njenu glad za nečim većim u životu. Tako da kada se našla na konferenciji forenzičara u Koloradu i naletela na kolegu sa studija – čoveka koji je em privlačan em slobodan – dozvolila je sebi da se otvori i pridruži njemu, njegovoj ćerki i prijateljima u skijaškom izletu u divljini. Kada ih sa puta skrene jaka oluja, nailaze na napušteno selo smešteno u dolini – selo je izgleda napušteno odjednom jer se hrana još uvek nalazila na stolovima. Kada Ajlsova nestane, bostonska detektivka odeljenja za ubistva, Džejn Ricoli, zajedno sa Morinim najboljim prijateljem pokreće sopstvenu istragu. Oni moraju utvrditi šta se dogodilo pre nego što tajna napuštenog sela odnese još više života, a možda čak i život doktorke More Ajls.

Geritsenova je polako razvijala Ajls i njene romantične zaplete tokom prethodnih par knjiga. „Hladno kao led“ dovodi taj razvoj do završetka, ili bar tako deluje. Iako je Ajlsova divan lik, ume da bude vrlo zlovoljna i da stvari posmatra sa fizičke strane (često je prva stvar koju bi zapazila na muškarcu bio njegovog izgled). Ovome bi mogao doći kraj jer shvata da njena „veza“ sa sveštenikom ne može imati srećan kraj. On neće napustiti crkvu iako bi zgrešio svaki put kada bi se njih dvoje na kratko našli. Tako je ona osuđena da bude sama 95 odsto vremena.

Sve to izlazi na videlo tokom susreta sa kolegom sa studija koji je prepoznaje na konferenciji, ali ne zato što ona priča o tome već što kada se sretnu, primećuje šta sve on ima da ponudi. Doktorka Ajls ne donosi hirovite odluke, nije joj to u prirodi. Kada odluči da uradi suprotno jer će se na taj način odvojiti od svoje stare ličnosti, počinje da raste kao lik iako se ne odvija sve onako kako je želela.

Ovo je definitivno knjiga o Ajls. Ricoli je ovde u drugom planu iako nosi priču tokom srednjeg dela knjige kada nije izvesno da li je Ajlsova živa ili ne (uprkos očiglednom, Geritsenova odličnu stvar postiže lažnom glavom). Nakon dosta knjiga o Ricoli, lepo je videti je kako za promenu biva u sporednoj ulozi.

Većina knjiga Tes Geritsen izražava neku vrstu društvene svesnosti pa se ni „Hladno kao led“ ne razlikuje u tome. U ovom romanu ona govori o ekstremističkim kultovima u kojima vođe uzimaju devojčice za neveste i vode svoje grupe gvozdenom pesnicom, odvajajući ih od civilizacije. Imamo priliku da vidimo koliko blisko mogu sarađivati sa lokalnim zvaničnicima u malom mestu (možda su zato mnogi od njih smešteni u blizini ovakvih gradova?).

Geritsenova piše tečno. Dobro postavlja scene. Ovo je knjiga o hladnom vremenu koja i ako se čita u leto izaziva drhtaje zbog opisa ledene neprilike u kojoj se našla Ajls.

Definitivno treba da pročitate „Hladno kao led“ ako vam se ukaže prilika, posebno ako je jedina knjiga Geritsenove koju možete pronaći. Ali ako možete pronaći ostale, krenite od njih.

Izvor: curledup.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više
sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.