Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Dobar je ovaj život“ Aleksa Kapija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Dobar je ovaj život“ Aleksa Kapija

„Dobar je ovaj život“ donosi svakodnevnu priču. Ne dešava se mnogo šta, a ipak se u njemu nalazi mnogo ljubavi i životne radosti.
 
Radosti i tuge svakodnevnice
 
Kapi u svom romanu „Dobar je ovaj život“ pripoveda o životu Maksa i Tine. Oni su venčani već 25 godina i žive svoju običnu svakodnevnicu sa njihovom decom, dok Tina jednog dana zbog posla ne ode na godinu dana u Pariz.

To je prvi put nakon više godina da se njih dvoje razdvajaju. Priča počinje poslednje večeri pre nego što Tina otputuje. Već na jednoj od prvih strana nalazi se jedan od najlepših pasusa ovog romana:
 
„Neko će morati da ti menja sijalice“, kažem. „Ko će to da ti radi kad ja ne budem s tobom?“
 
„Živeću u hotelu“, kaže mi.
 
„I u hotelima menjaju sijalice. Baš u hotelima, pogotovo.“
 
Ova banalna diskusija se produbljuje sve dok Tina na kraju ne obeća da neće nikome dozvoliti da joj menja sijalice, i da će umesto toga, ako neka sijalica pregori, pozvati svog muža.

Tina, dakle, odlazi na put, a Maks ostaje kod kuće sa decom i nastavlja da vodi svoj „Sevilja bar“. I onda se odjednom ništa ne dešava. Život se nastavlja.
 
Pripovedač sa srcem
 
Na početku sam sve vreme očekivala da će se Tina već prvog vikenda vratiti kući, ali kao što je već rečeno, najpre ostaje (skoro) sve po starom. Maks živi svoj život, brine za staro staklo u baru i služi iste mušterije kao i svaki dan.

I to je sva magija knjige „Dobar je ovaj život“. Lik pripovedača Maksa odmah prirasta za srce. Strastveni barmen, koji voli navike i rutinu. Radosno i sasvim udobno prolazi kroz život i otvara nama, čitaocima i čitateljkama oči za male radosti svakodnevnog života.

U našem svetu punom stresa, gde svi želimo da postignemo više i da budemo brži, Maksov mirni život je jednostavno ‒ osvežavajući. On voli život i svoju ženu, šta čovek više može da poželi?
 
Jedna sasvim prijatna knjiga
 
Ako bih morala da opišem knjigu „Dobar je ovaj život“ samo jednom rečju, onda bi ta reč svakako bila „prijatna“. Ne dešava se mnogo toga, dakle nema potrebe da osećamo stres zbog radnje, a uprkos tome ni u jednom trenutku nije dosadna.

Kapijev stil je prijatan i lagan za čitanje, a posebno je dobro uspeo da dočara glavnog junaka, Maksa koji nas povlači u svoj opušteni, jednostavni život.

Maks je zadovoljan. I tako je i roman „Dobar je ovaj život“ uspeo i mene da učini zadovoljnijom, jer zaista ‒ dobar je ovaj život.
 
Izvor: zurichreview.ch
Prevod: Sandra Žarković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.