Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Alisini zločini“ autora Giljerma Martinesa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Alisini zločini“ autora Giljerma Martinesa

Prošlogodišnja, 75. dodela prestižne književne nagrade „Nadal“, bila je, kao što smo i navikli, veliki uspeh. Prilikom prve dodele, davne 1944. godine, nagrađeno je remek-delo autorke Karmen Laforet, roman „Ništa“, a 2019. ponovo je prepoznato delo koje će izazvati ogromno interesovanje – „Alisini zločini“, autora Giljerma Martinesa.

Martines nas ponovo vodi u okruženje Univerziteta Oksford, prostor u koji je smestio radnju i romana „Neprimetni zločini“. Iako roman „Alisini zločini“ nije nastavak, ova dva romana dele neke od likova, poput argentinskog studenta kojeg smo već upoznali kao glavnog junaka prethodnog dela, a koji se sada pojavljuje i kao narator. „Živeti znači videti povratak“, kaže Azorin, i bićemo svedoci povratka profesora Seldoma, kao i komesara Petersona.

Autor je za osnovu, kontekst i pozadinu romana izabrao život Luisa Kerola, autora klasika „Alisa u zemlji čuda“, a naročito njegov odnos sa Alisom Lidel, devojčicom koja ga je inspirisala da započne svoju fantastičnu literarnu avanturu, i njenom porodicom. Martines nas vraća u stvarnost, u sadašnji trenutak i predstavlja nam bratstvo Luisa Kerola, sa bazom u Oksfordu, posvećeno očuvanju i izučavanju života i dela čuvenog matematičara i pisca. Upravo matematika, disciplina, koja je kao i logika, zajednička obojici autora, igra veoma značajnu ulogu, što je, takođe, veoma zanimljivo.

Poznato je da je Kerolov život bio izuzetno kontroverzan, o čemu se dosta polemiše naročito od sredine XX veka, zbog njegovih odnosa sa mnogo mlađim devojčicama, mlađim od dvanaest godina, koje je fotografisao u neprimerenim, erotskim pozama. Sumnje koje postoje o ovom aspektu njegovog života ostavljaju dosta prostora za razmišljanje i raspravljanje o mogućnosti da se radi o postupcima jednog pedofila, a da se o tome nikada ne donese konačan zaključak. U isto vreme, ovaj mogući odnos sa maloletnicama služi kao podsticaj za istragu jednog ubistva i pokušaja ubistva, od kojih svako, na svoj način, može da odigra ključnu ulogu u promeni odnosa prema Kerolu i njegovom delu.

Veoma su značajni i zanimljivi autobiografski elementi u romanu „Alisini zločini“. Autor je doktor matematičkih nauka sa Univerziteta u Buenos Ajresu i proveo je dve godine na Oksfordu: ovaj deo njegove biografije potpuno se poklapa sa biografijom glavnog junaka njegovog novog romana.

Giljermo Martines je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Nagrada nacionalnog umetničkog udruženja, kao i nagrada Južnoameričke fondacije Gabrijela Garsije Markesa, za roman „Spora smrt Lusijane B.“, koji se našao i na listi deset najboljih romana u 2007, dok su „Neprimetni zločini“ adaptirani u film Aleksa de la Iglesija.

Nema sumnje, mora se priznati kvalitet ovog dela, ali i obimne dokumentacije u koju možemo da zavirimo nakon pročitanog romana. Martines nam je ponovo dokazao da je moguće razmatrati i preneti ogromnu količinu informacija i istovremeno napisati odličan detektivski roman prepun intriga. Možemo biti sigurni da će se ova knjiga dopasti ljubiteljima ovog tipa romana, koji će naići na, ne previše zamršeno, ali odlično napisano delo, sredstvo da prouče, i možda bolje upoznaju, jedno od najpoznatijih imena engleske književnosti. Svideće se sigurno i ostalim čitaocima, a posebno onima koji uživaju u kvalitetnoj i informativnoj književnosti koja pokreće i izaziva.

Izvor: laslibreriasrecomiendan.com
Prevod Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
 dunav magična reka u prodaji od 1 aprila laguna knjige „Dunav: Magična reka“ u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
U živopisnoj knjizi, bogatoj ilustracijama, „Dunav: Magična reka“, zaroni sa najvećom rečnom ribom morunom i pusti da te priča nosi. Otkrij kakve sve tajne krije druga najduža reka u Evropi. Na zan...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.