Laguna - Bukmarker - Prikaz mladih kritičara: „Zagonetna potraga“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz mladih kritičara: „Zagonetna potraga“

Naša sad već gotovo saradnica, devetogodišnja Inga, ne prestaje da nas zadivljuje svojim čitalačkim podvizima. A moramo i da se pohvalimo da je Inga, osim što vredno čita, ponovo osvojila prvu nagradu za Čitalački dnevnik Čitalića. Mi smo imali prilike da zavirimo u njega, i bili smo iskreno impresionirani. U iščekivanju nove knjige Uroša Petrovića, evo Inginih utisaka o poslednjoj objavljenoj.
 
Ova knjiga govori o Domu za domišljatu decu „Ludi Šeširdžija, Martovski Zeka i pajac Alfred Kikli“, koji je u svemu suprotan od običnih škola i koga vodi gospodin Topalko Lično, koji po izgledu i ponašanju veoma podseća na čudnovatog Vilija Vonku. Za upis u Dom potrebno je pronaći tajnu šifru kroz rešavanje gomile zagonetki, a za njom traga petoro dece: Lantan, domišljati dečak čija je leva obrva prošarana belim prugama; Artur, plašljivi dečak sa vozilom poput točka za hrčke; Tesa, devojčica sa gustom crvenom kosom koja liči na krošnju; Mauricio, dečak koji je uvek namrgođen i devojčica neobičnog imena koja liči na lutku. Ipak, samo jedno od te dece može da se upiše u Dom, a ako želite da saznate ko, požurite da pročitate ovu knjigu.

Pošto ja već par godina pohađam NTC radionice, a Uroš Petrović je koautor tog programa, pomislila sam da je Dom za domišljatu decu zapravo NTC, jer i mi na tim radionicama, zajedno sa predavačima, smišljamo i rešavamo zagonetke i asocijacije, takmičimo se i igramo raznih igara.

Volela bih da zaista postoji takva škola, jer bismo tamo učili kroz igru, maštali i istraživali.

Ova knjiga nas uči da budemo strpljivi, smireni i razboriti, ali i uporni, jer „neodustajanje tokom detinjstva neminovno sluti na jedan uspešan i sadržajan život u budućnosti.“ Objašnjava nam zbog čega je važno voleti knjige, verovati u sebe i biti pošten i pravedan. Govori nam da volimo prirodu i da se što češće igramo i boravimo napolju, kako bismo bili spretni i imali razvijen osećaj za ravnotežu. Najvažnije od svega, kroz nju shvatamo da je život jedna velika pustolovina koja ume da nas razočara, ali i da nas vine do zvezda.

Ova knjiga mi se dopala i zbog zanimljivih zagonetki i čudesnih ilustracija Aleksandra Zolotića, mog omiljenog ilustratora, koji je veoma maštovito dočarao sve likove i situacije.

Na kraju knjige, pisac nam otkriva još jednu tajnu, a to je da se omiljene igračke zauvek pamte i nose u srcu, a ako želite da saznate kakve to ima veze sa Topalkom i uz pomoć čega je Lantan uspeo da ostvari svoju plemenitu nameru, pročitajte ovu fenomenalnu knjigu, ili rešite zagonetku:
 
Danju gleda,
noću žmuri,
da svet vidi
stalno juri.
 
Izvor: Inga, 9 godina


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.