Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Zovem se Mina“ Dejvida Almonda - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Zovem se Mina“ Dejvida Almonda

Stvaralaštvo Dejvida Almonda se opisuje kao magijski realizam, ali sve što se u njegovim romanima dešava smešteno je u stvarnim životima dece koja žive u severoistočnoj Engleskoj, u prošlosti i sadašnjosti, ili je proizvod njihove mašte i reakcija na stvaran svet. Sva magija je na taj način ukorenjena u stvarnosti.

„Zovem se Mina“ prethodi prvom Almondovom romanu „Skeligu“, objavljenom 1998. godine, ali je takođe i samostalno istraživanje dečijeg odnosa prema jeziku, idejama i živim bićima, izraženo kroz dnevnik devetogodišnje devojčice.

Mina je bistra i strastvena devojčica prepuna energije, ali se nalazi u osnovnoj školi koja je guši i ograničava. Zato ona sebi navrat-nanos osmišljava putanju učenja koja podrazumeva razne igre rečima i tipografijom, kao i druge zabavne vanškolske aktivnosti. Umesto radnih zadataka koji joj uništavaju život u školi, Mina smišlja svoje „izvanredne aktivnosti“ poput: „Idi na spavanje. Spavaj dok letiš. Leti dok spavaš.“ Obožava da para i raspakuje jezik, mada sa prezirom gleda na obrazovni žargon gde se upotrebljavaju izrazi poput „Sat testova“ i „jedinice za nadzor učenika“.

Osim što će stariji čitaoci podeliti sa autorom bes jer škola ni najmanje ne podržava ovakvu njenu putanju, ovo je takođe i priča o tome kako njeno uživanje u životu prevladava izolaciju i tugu zbog gubitka oca koja će privući i mlađe čitaoce, njenog uzrasta ili starije. Iako su mnoge Minine avanture podstaknute apstraktnim idejama, one obuhvataju mnoge opipljive stvari – ugalj, glinu, nar i smokve – sve što se može naći u njenom domu ili okolnim ulicama.

Neki čitaoci će možda na ovaj roman naići pre „Skeliga“, priče o usamljenom dečaku Majklu i drevnom biću koje pronalazi skriveno u porodičnoj garaži. Sam Skelig, koji može biti lutalica ili anđeo, ne pojavljuje se u Mininoj priči, ali možemo kroz njenu perspektivu videti tu garažu, praznu kuću i porodicu koja se doseljava dok ih ona posmatra sa drveta iz susedne bašte.

Nakon poslednjeg ponižavajućeg događaja u školi, Mina provodi mnogo vremena na drvetu čuvajući gnezdo crnog kosa negde pred kraj zime. Njena majka je podučava kod kuće i imaju dovoljno vremena za rad na onome što Mina voli, a neke od tema su Vilijam Blejk, koji ima iste poglede na školu i drveće kao ona, i skeletna struktura ptica. „Zovem se Mina“ nas uvodi u teme i mesta koja postoje u „Skeligu“ kroz njene posete praznoj kući, koju je nasledila, gde sove lete noću, i istraživanje „Podzemlja“, napuštenog rudnika u lokalnom parku (taj deo je povezan sa još jednim voljenim romanom Dejvida Almonda „Kitova divljina“).

Dok je Majklovu kuću u „Skeligu“ obavila senka smrti i gubitka (bivši stanar je umro, a beba nove porodice je bolesna), Minin dom je izvor života iako ona ima poteškoća da nađe svoje mesto u svetu odraslih. I dok postaje emotivno sve nezavisnija, a ona i njena majka ulaze u nova životna poglavlja, čitalac je sa njom sve vreme.

Izvor: theguardian.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.