Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Veština slušanja“ autorke Kejt Marfi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Veština slušanja“ autorke Kejt Marfi

„Ko vas sluša dok pričate?“, pitanje je koje je saradnica Njujork Tajmsa, Kejt Marfi, postavila ljudima na svih pet kontinenata, a tipičan odgovor je bila duga pauza. U svojoj knjizi „Veština slušanja“, Marfijeva beleži svoje dvogodišnje istraživanje i uvide o tome koliko slušamo druge dok pričaju.

Verovatno mislite da je veština slušanja prilično prosta stvar, ali Kejt Marfi pristupa ovom problemu iz svakog mogućeg ugla. Njena knjiga obiluje znanjem i saznanjima zašto imamo sklonost ka tome da se pravimo da slušamo i kako na nas to utiče na individualnom i društvenom nivou.

U knjizi „Veština slušanja“, autorka se dotiče toga kako stvari koje nas ometaju – tehnologija, različiti pogledi na svet, predrasude i prezauzetost utiču na to da postanemo loši slušaoci. Očigledno je kako tehnologija utiče na način na koji razgovaramo i čujemo šta drugi govore, ali nam autorka ukazuje šta to zapravo znači za povezivanje između ljudi kao i za nedostatak povezanosti. Prosvetliće nas time što će ukazati na loše stvari koje se dešavaju kada ne slušamo i na predivne stvari koje se mogu dogoditi ukoliko to činimo.

Kada ne slušamo jedni druge, naši odnosi će trpeti, češće će se dešavati nesporazumi, znanje će ostati nepromenjeno, a nastupiće i dosada i usamljenost. Kada slušamo, često će se dogoditi da se iznenadimo onim što čujemo. Time ćemo naučiti o sebi, o drugima, pa čak i o onim osobama koje smo mislili da najbolje poznajemo.

Marfijeva takođe razmatra važnost slušanja kako bi poboljšali sopstvenu intuiciju. Slušanje takođe može poslužiti kao način da zaštitimo sebe. Kada znamo šta treba da saslušamo, veća je verovatnoća da izbegnemo potencijalno štetne situacije.

„Veština slušanja“ je „Crno ogledalo“ (Black mirror) među knjigama. U svetu koji je prepun stvari koje nas ometaju, Marfijeva nas podseća na to zašto je veština slušanja ključna za čovečanstvo. Ova knjiga je veoma važna, verovatno jedna od najznačajnijih knjiga ove godine. Ona je edukativna, zadivljujuća, topla i promeniće vam život. Nateraće vas da preispitate način na koji slušate druge i kako vas drugi slušaju. Lično smatram da ova knjiga treba da bude obavezna literatura za svakog, i to od srednjoškolskog doba pa naviše.

Toliko toga se može reći o knjizi „Veština slušanja“ autorke Kejt Marfi. Autorka nam poverava kako joj je slušanje pomoglo da postane bolji novinar, ali nam i daje primere kako će nam slušanje pomoći da budemo bolji ljudi. Pažljivim slušanjem mi interpretiramo stvari koje drugačije ne bismo možda interpretirali. Tako razumemo i saosećamo se na način koji nam površno slušanje ne dozvoljava. Tako, takođe, gradimo bolje odnose, vodimo zanimljivije razgovore i osećamo veći životni polet.

Premda je teško slušati u svetu zaglušenom bukom, ova knjiga nam ne ukazuje samo na to zašto je važno biti dobar slušalac, već nam pokazuje kako da to sami postanemo.


Izvor: tabithoughts.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.