Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „To su hormoni“: Upoznajte sopstveno telo i oslobodite se predrasuda - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „To su hormoni“: Upoznajte sopstveno telo i oslobodite se predrasuda

Loše ste raspoloženi? Mora da su hormoni. Nije, međutim, sve baš tako jednostavno – radi se o nekih hiljadu hormona koji unutar tela grade složen sistem. Natali Blojel obračunava se u ovoj knjizi sa kojekakvim predrasudama koje se tiču hormona.

Sama ta reč – hormoni! Olako se za nju hvatamo i reakcija je uvek emotivna. Šefu koji svima ide na živce pripisuje se višak testosterona. Nervozna devojka bi, ako je ikako moguće, konzumiranjem čokolade trebalo da obnovi zalihe serotonina, hormona sreće.

Ukoliko se radi o mladima u pubertetu, hormoni često služe kao opravdanje, mada ne nužno i kao objašnjenje određenog ponašanja. Ovi neurotransmiteri, dakle, vredni su razmatranja. Njima se bavi čitava grana nauke, a na njima se može čak i zaraditi. Potvrdu pružaju milijarde evra koliko se obrće u trgovini antibebi pilulama.

Tema je, međutim, kompleksna koliko i sam sistem hormona. Na kraju krajeva, hormona ima nešto više od hiljadu, a svega tridesetak su čuveni polni hormoni.

Obračunava se sa predrasudama

U „edukativnoj knjizi za odrasle“ „To su hormoni“ novinarka i spisateljica Natali Blojel vrlo pitkim stilom opisuje temu kojom se bavi: kako nas vode kroz život, kako utiču na naše raspoloženje... i kako se mi nosimo s tim.

Knjiga prenosi stručno znanje iz oblasti medicine i biohemije, objašnjava međusobne veze, obračunava se sa svakojakim predrasudama i kulminira apelom na zdravlje i za medicinu koja telo, duh i dušu ne posmatra kao zasebne celine.

Jer tema hormona, mimo medicinskih aspekata, obuhvata i spoljašnje uticaje i društvene pretpostavke na temu toga šta znači biti žena, odnosno muškarac. Kako bi se temom pozabavila na odgovarajući način, autorka dozvoljava onima koje dejstvo hormona direktno pogađa da sami progovore – ženama u različitim životnim dobima, koja sa sobom nose različite, dramatične promene u smislu lučenja hormona. U okviru svojevrsnog „okruglog stola“, na početku svakog poglavlja, žene govore o sopstvenim iskustvima i diskutuju o njima. Jer mišljenja se razlikuju. Na kraju i muškarci dolaze do reči.

Pubertet, sredovečnost i prelomne godine

Prvi prelomni period, u smislu hormona, jeste, naravno, pubertet. Ali šta se to tačno dešava u ovom turbulentnom periodu? „To je trenutak u kome ona kaskada hormona počinje da kulja“, piše Blojelova. Estrogen, progesteron, testosteron, kispeptin, samo su neki od najvažnijih neurotransmitera koji učestvuju u ovom procesu. Oni ne upravljaju ni izdaleka samo seksualnošću i plodnošću. Odgovorni su i za rast, pa i izbor partnera.

Kontracepcija, PMS, trudnoća i porođaj su neke od najvažnijih tema srednjeg životnog doba. Blojelova donosi osnovna saznanja na temu ciklusa, kontraceptivne pilule i spirale. I drugi hormoni igraju, međutim, vrlo bitne uloge. Na primer kortizol. Kod hroničnog stresa se povećava njegova proizvodnja. To dalje može voditi ka poremećajima u spavanju. Može stradati i kratkoročno pamćenje.

Uzbudljiv je i način na koji autorka piše o testosteronu. Smatra se opštepoznatim da previše testosterona muškarca čini muževnim... i vrlo napornim. Pri tome se često naglašava da i žene luče testosteron, doduše manje, ali ga ipak luče. A može se i pretvoriti u takozvani „ženski“ hormon estrogen.

Ni pretpostavka o muškarcu koji je u potpunosti pod uticajem testosterona nije sasvim tačna. Ovaj hormon, doduše, deluje na telo, ali i na mozak. Uz to treba znati da određeni faktori u okruženju mogu pobuditi testosteron i na taj način pokrenu različite procese u mozgu, piše autorka, pozivajući se na savremena istraživanja.

Valunzi i loše raspoloženje

Prelazne godine, poznate i kao klimaks, predstavljaju vrhunac hormonskih promena. Valunge i depresiju doživljavaju, doduše, mnoge žene, ali ni približno sve, objašnjava autorka.

Pri tome, još uvek nije najjasnije kako estrogen, testosteron i progesteron međusobno utiču jedni na druge u ovom periodu, i da li su varijacije prevelike. U ovoj se životnoj fazi javljaju i oboljenja koja se vezuju za smanjenje koncentracije hormona – bolesti štitne žlezde, dijabetes i osteoporoza.

Zaključak – uz ovu knjigu ćete bolje upoznati sopstveno telo i osloboditi se nekih predrasuda vezanih za hormone.

Autor: Kirsten Hake
Izvor: bluewin.ch
Prevod: Milan Radovanović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više
 mačka i zen džejmsa norberija u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Mačka i zen“ Džejmsa Norberija u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Iz pera Džejmsa Norberija, autora i ilustratora svetskog bestselera „Velika Panda i Malecki Zmaj“, dolazi novo delo velikih mudrosti „Mačka i zen“. Ovo je priča o mački posvećenoj zenu koja želi da na...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
18.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj predstaviće pred beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC. Pored autorke, o knjizi će govoriti i J...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.