Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Metačovek“ Dipaka Čopre: Lekcije i utisci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Metačovek“ Dipaka Čopre: Lekcije i utisci

Prikaz knjige u jednoj rečenici: „Metačovek“ vam pokazuje kako da iskoristite svoj beskrajni potencijal otkrivanjem višeg nivoa svesti izvan granica vaše svakodnevne stvarnosti.

Omiljeni citat iz knjige: „Da biste otkrili ko vi zaista jeste, morate da iskoračite i odete korak dalje od onoga što mislite da jeste. Da biste našli mir, morate da prevaziđete strah. Da biste doživeli bezuslovnu ljubav, morate da napustite stanja u kojima je ljubav moguća samo pod određenim uslovima.“

Da li je život nešto više od rada, hrane i plaćanja poreza? Verovatno ste se, kao i većina ljudi, već pitali o tome. Ali na kraju, svi smo mi zaglavljeni usred dosadne svakodnevice koja nas sprečava da potražimo nešto više od toga.

Kakav bi bio osećaj izaći iz trenutne stvarnosti i uroniti u bolje stanje svesti, svesti o svom punom potencijalu? Istina je da možete da iskoristite ovu beskrajnu moć, samo treba da naučite kako.

Pisac i lekar Dipak Čopra smatra da je ono za šta mislimo da je stvarnost zapravo simulacija. Svi naši sistemi uverenja su nerealni zato što su društveno uslovljeni.

Ali kao kada gledate u izvor reke umesto u zamućenu vodu duž njenog toka, tako možete videti i istinu postojanja. Baš kao Mocart, Fejnman i drugi, i vi možete kanalisati večnost, pristupiti beskrajnom potencijalu metarealnosti i postati metačovek.

Pomoću knjige „Metačovek“ Čopra vas podučava kako da upravo to uradite.

Ova knjiga sadrži mnogo inspirativnih lekcija, ali dovoljno je da za sada podelim tri:

1. Svesnost će osloboditi vašu vezu sa metarealnošću.

2. Vaše pravo ja leži izvan vaše mentalne uslovljenosti, zato naučite da ga izazivate kako biste dostigli svoj puni potencijal.

3. Izlazak iz okvira tradicionalne svakodnevne stvarnosti ključ je za neograničenu kreativnost.

Hajde da zaronimo u knjigu i saznamo kako da postanemo metaljudi!

1. lekcija: Da biste se povezali sa metarealnošću, vežbajte svesnost.

Ako želite da postanete metačovek, morate razumeti put ka beskonačnosti koja je, u stvari, metarealnost. A da biste to postigli, jednostavno morate da dopustite da sve što se tiče prošlosti i budućnosti nestane kako biste se mogli fokusirati na sadašnjost.

Neki ovo zovu i svesnošću, i nju možete praktikovati uz jutarnje meditacije za razbuđivanje. Ovo uključuje i osvešćivanje iskustava koja proizilaze iz vaših misli i vašeg tela.

Možda ste se, baš kao i ja, već susretali sa meditacijama vezanim za svesnost na aplikacijama. Takve vežbe se fokusiraju na vrstu osećaja u vašem telu, emocijama i mislima. Ali umesto da pokušavate da otkrijete njihovo značenje, vi treba da ih posmatrate dok ih puštate da idu svojim tokom.

Iako se najčešće koristi za ublažavanje anksioznosti, meditacija ima i brojne druge prednosti. Ukoliko meditacije koristite samo za regulisanje stresa, to je kao da koristite bušilicu da biste izbušili rupe u papiru.

Prava moć meditacije leži u tome što ona može da vas poveže sa metarealnošću. Sledeći put kada budete meditirali, fokusirajte se na ovo kako biste ostvarili svoj puni potencijal.

Prvi korak jeste da prilagodite percepciju stvarnosti svojim čulima. Opustite se, usredsredite se na sadašnjost i pustite da vaš um počiva na onome što se trenutno dešava. Zatim proširite svoje razumevanje stvarnosti dok zatvarate oči.

Kako budete napredovali u ovome, sve više ćete biti povezani sa metarealnošću, što je samo jedan korak na putu ka spoznaji vaše istinske moći.

2. lekcija: Ako želite da pronađete svoje pravo ja i ostvarite svoj puni potencijal, izazovite svoju mentalnu uslovljenost.

Naše društvo ume da preuzima nematerijalne ideje i pretvara ih u materijalne oblike. Koncept novca, na primer, otelotvoruje se u obliku novčanice od 50 dolara. Isto tako je i burma predmet koji predstavlja ljubav.

Ovaj proces se naziva reifikacija. Možda vam to nije palo na pamet, ali mi radimo istu stvar sa sobom. Razmišljamo o tome ko smo isključivo u obliku „tela“, koje je zapravo zamršen sistem fizioloških procesa.

Vaše sopstvo je takođe beskonačna stvar koja se stalno menja, ali vi ga ograničavate pridavanjem fiksnih osobina svojoj „ličnosti“. Reifikacija sopstva deluje nemoguće zbog brojnih iskustava, društvenih normi, verovanja i mentalnog uslovljavanja kroz koje prolazimo.

Međutim, ovo predstavlja problem zato što ograničava vaš puni potencijal.

Morate da preokrenete reifikaciju sebe koja je započela onda kada ste rođeni. Možda će vam za to biti potreban ceo život, ali ovo je samo jedan od mnogih razloga zašto je to toliko važno da učinite. Ako to budete činili korak po korak, uskoro ćete pronaći načine da se oslobodite uverenja i lažnih priča koje vas ograničavaju, kako biste mogli da vidite svoje pravo i najbolje ja.

Prvo morate da shvatite da društvo pokušava da vam protumači sve što se dešava u svetu od trenutka kada ste prvi put ugledali svetlost dana. Kako odrastate tako načini na koje drugi objašnjavaju dešavanja u svetu postaju i vaši.

Da biste se vratili svom pravom ja, pokušajte da iznedrite barem jednu originalnu misao. To znači da treba da razmišljate o nečemu što nikada ranije nije razmatrano u čitavoj istoriji i što ne dolazi iz bilo kog oblika medija.

3. lekcija: Ključ za neograničenu kreativnost leži u izlasku iz okvira tradicionalne svakodnevne stvarnosti.

Šta mislite, odakle dolazi kreativnost? Prema Grcima, muze su dale ovu moć samo nekolicini. U očima pesnika romantičara kreativnost je bila samo prolazno otkrovenje koje dožive samo oni koji imaju sreće.

Prema autoru ove knjige, metarealnost, kojoj svi možemo pristupiti, pravi je izvor kreativnosti. Najbolji oblik inspiracije dolazi onda kada možemo da vidimo izvan okvira i pravila onoga za šta mislimo da je realnost.

Šekspir, na primer, ne samo da je koristio elizabetanski rečnik već se usudio da reči upotrebi na potpuno nov način. Van Gog je još jedan od onih koji su kanalisali ovu energiju svojim inovativnim načinom prikazivanja sveta kroz umetnost.

Vaš um stvara vašu realnost. A vi možete, baš kao i Van Gog ili Šekspir, da se oslobodite nametnutih društvenih pravila i postanete metačovek. U svom životu više ne morate da podržavate ograničenja koja je nametnulo društvo.

Najbolji put ka odbacivanju ovih subjektivnih pravila i preuređivanju stvarnosti na nove, kreativne načine, zapravo je razvijanje svesti i pristupanje metarealnosti.

Počnite da razmišljate o malim stvarima, poput vaših ključeva, kao da su to samo ideje koje su usvojile fizički oblik. Zatim nastavite tako da razmišljate i o većim stvarima. Na kraju, pogledajte u ogledalo i spoznajte sebe kao fizičku manifestaciju beskonačne kreativnosti.

Lični utisci o knjizi „Metačovek“

Vau, ovo je prava meta-knjiga! Svideo mi se „Metačovek“ iako neki delovi na prvi pogled deluju previše filozofski. Zaista mi se svidelo, a mislim da će se svideti i vama, što knjiga tera da razmišljate izvan okvira koje vam nameću društvo i vlastiti um! Kome bih preporučio „Metačoveka“? Možda nekom tridesetogodišnjaku koji teži da oslobodi svoj puni potencijal, ali ne zna odakle da počne, ili nekome ko se bliži pedesetim, ko uči da meditira, ali želi dublje da zaroni u meditacije, kao i svakome ko želi da izvuče više iz ovog našeg jednog i jedinstvenog života.

Autor: Luk Rouli
Izvor: fourminutebooks.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.