Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Lenji Genije“: Naoružajte se olovkom i beležnicom - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Lenji Genije“: Naoružajte se olovkom i beležnicom

Dopada mi se termin Lenji Genije. Autorka Kendra Adači ovde ne koristi reč „lenj“ kao pridev koji označava nekoga ko „ne radi ništa“ ili „ne postiže ništa“. Ovde se reč „lenji“ odnosi na nekoga ko voli da dela pametnije, a ne marljivije.

U tom smislu, potpuno podržavam lenjost. Poznata sam po tome što stalno govorim da je lenjost majka inventivnosti, a ako nešto može da se obavi brže ili uz manje truda, odmah pristajem. Tako nešto mi uvek treba.
Ali Kendra Adači u svojoj knjizi naglašava da biti Lenji Genije ne znači samo obaviti sve poslove da biste posle lenčarili, jeli sladoled i čitali romane ili bindžovali sadržaj na Netfliksu. Poslove treba obaviti da biste onda mogli da radite ono što vam je važno. Suština je u tome da se prvo treba otarasiti onoga što nije važno. To nije samo uprošćavanje, već pravljenje pametnih izbora.

U knjizi se često ističe da treba biti realan, ali se ne misli samo na realnost u kojoj neko na Instagramu opisuje koliko mu je promašen život zato što je zaboravio da ubaci rezervoar za vodu u aparat za kafu pre nego što ga je uključio, ili zato što mu deca trče gola po kući i razbacuju za sobom čist i prljav veš. Misli se i na realnost u kojoj slavite lepe stvari i ne osećate stid zato što se hvalite.

Knjiga „Lenji Genije“ daće vam podstrek da se služite trikovima koji će vam pomoći da uštedite vreme, a onda ćete to vreme moći da provedete onako kako vi želite: sa porodicom ili prijateljima, razvijajući svoj duhovni život ili posvećujući više pažnje sebi.

Poglavlja knjige prepuna su korisnih saveta, strategija i ideja – dakle, naoružajte se olovkom i beležnicom i pripremite se da razmislite o tome kako i zašto radite to što radite. Korisne navike, način da se nešto obavi i rutine koje su opisane na kraju svakog poglavlja nadahnuće vas da promenite stvari u svom životu i uživate u onome što već radite kako treba.

Koji mi je omiljeni savet Lenjog Genija? Ogrnite laboratorijski mantil dok kuvate. Štiti bolje od kecelje, te ako se usvinjite dok kuvate sa entuzijazmom, nećete zažaliti kasnije kada dođe vreme za pranje veša.

Autorka Kendra Adači veoma pitko prenosi ideju da biti Lenji Genije znači više od obične uštede vremena. To znači koristiti svoje mentalne, fizičke i duhovne resurse kako bismo duhovno hranili sebe i ljude oko nas.

Autor: Barb Šiškjevič
Izvor: franciscanmom.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.