Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Kalaharijski kurs daktilografije za muškarce“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Kalaharijski kurs daktilografije za muškarce“

Četvrto pojavljivanje Dragocene Ramocve, glavne junakinje romana „Prva damska detektivska agencija“ i njegova dva nastavka, još je jedna neodoljiva pripovest o svakodnevnim izazovima sa kojima se suočava žena koja je privatni detektiv u Bocvani.

Svojim uobičajenim, skromnim stilom, Mekol Smit nastavlja Ramocvinu priču nedugo posle događaja opisanih u „Žirafinim suzama“. Dragocena i njen verenik gospodin Dž. L. B. Matekoni još uvek nisu zakazali datum za venčanje, ali i dalje odgajaju siročad pod svojim okriljem i podržavaju preduzetničke ambicije Dragocenine asistentkinje Mme Makuci, koja planira da otvori školu daktilografije za muškarce.

Pritom, Dragocena radi na nekoliko slučajeva i pregovara dolazak suparničkog detektiva u Gaborone. Njen rival, detektiv seksista koji se razmeće time što je odrastao na njujorškim ulicama, potpuna je poslastica jer predstavlja potpunu suprotnost u svom ženskom pandanu.

Tema morala provlači se u priči kroz lik uspešnog inženjera koji želi da se iskupi za svoje grehe iz prošlosti. On unajmljuje Dragocenu kako bi mu pomogla da pronađe ženu o koju se ogrešio – slučaj ima prijatan, ali ne preterano sentimentalan završetak.

U ovom romanu zaista je primamljiv Ramocvin zdrav razum, koji je vešto isprepletana mešavina narodne mudrosti, iskustva i puke inteligencije. Njen lik nas pomalo vraća u vreme učtivosti i manira, dok se mršti na šegrte u radionici svog verenika, koji više pažnje obraćaju na devojke nego na pravila u garaži.

Stranice su protkane jednostavnim humorom, a Mekol Smit dodaje oštroumne zaključke, spretno prikazujući sa kakvim se hirovima suočava njegova junakinja dok se hvata ukoštac sa bocvanskom birokratijom. Ovo je još jedan ljupki roman iz dopadljivog, zanimljivog i mudrog serijala.

Izvor: publishersweekly.com
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.