Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Kako napisati roman“ – Čudo zvano roman - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Kako napisati roman“ – Čudo zvano roman

Napišite prvu scenu romana i ne prestajte da pišete scene dok ne završite.

Iako zvuči suviše jednostavno, ipak je ovo tek deseti, ujedno i poslednji korak metode poznate kao pahuljica, koju je oformio i promovisao američki pisac Rendi Ingermanson.

Želeći da svoju metodu predstavi široj publici, pa i onim čitaocima koji možda ne bi imali sluha za teorijska razmatranja o neophodnim koracima za stvaranje prozne fikcije, Ingermanson je i samu svoju metodu utkao u fiktivnu priču koja će nam na zanimljiv i slikovit način dočarati svaku etapu koju budući pisac treba da prođe nakon što je rešio da napiše svoj prvi roman.

S obzirom na to da je Ingermanson za junake svog romana odabrao likove iz bajki i legendi, poput Zlatokose i porodice medvedâ, zlog vuka, Robina Huda, mogla bi se knjiga „Kako napisati roman“ shvatiti kao bajka o stvaranju romana, jer iako pisac nije zadirao u domen tipične fantastike prepune čudesa, iako nema čarobnih štapića pomoću kojih se nešto stvara ili uništava, ipak se već i sâm nastanak romana može razumeti kao čudo, kao stvaranje nove materije niotkuda, tim pre ako u početku ne znamo ni kako bi nam glasila prva reč knjige koju želimo da napišemo, a na kraju smo sposobni da u jednom dahu ispričamo i napišemo čitav roman prepun jasno definisanih i motivisanih likova, događaja i peripetija.

Sa druge strane, može se Ingermansonova knjiga protumačiti i kao latentna parodija bajkovitog i legendarnog sveta, jer svi su likovi izvučeni iz svog izvornog ambijenta i smešteni u savremeno doba, prepuno motivacionih govora, kurseva, marketinških agencija i pametnih telefona.

Načinivši od Zlatokose porodičnu ženu koja je u zrelom dobu odlučila da se vrati svojoj prvoj strasti – pisanju romana, pretvorivši porodicu gnevnih medveda u moderatore kursa za pisanje, podarivši zlom vuku alibi za sve zločine koje je u bajkama počinio, Ingermanson je stvorio likove koji će kao takvi nesumnjivo izazvati smeh kod čitalaca, čineći da priča u nekim momentima deluje i kao groteska, no upravo je to bio jedan od najefektnijih načina da se teorija, koja često preti da pređe u suvoparnost, pretvori u zanimljivu i upečatljivu priču koju ćemo pamtiti dugo nakon što je pročitamo.

Sasvim je sigurno da ćemo se metode pahuljice lakše setiti nakon što pročitamo kako je Zlatokosa napredovala iz dana u dan pohađajući radionicu nego da smo samo pročitali spisak i kratak pregled svakog koraka ove metode.

Kao da je i sâm želeo da pokaže čitaocima koliko je zanimljivije predstaviti metodu kroz alegorijsku priču nego kroz sažet spisak, autor je pri samom kraju knjige dao metodu pahuljice i na teorijski način, bez uplitanja Zlatokose i ostalih fiktivnih junaka.

A da se i deo knjige sa Zlatokosom ne bi pretvorio u teoretisanje bez konkretnih primera, Ingermanson je zaplet začinio događajima koji priču polako pretvaraju u triler, tako da će Zlatokosa biti u prilici da se dokaže i na etičkom planu, bez kojeg često i nema prave umetnosti niti umetnika.

Iako će i zaplet, koji nesumnjivo podseća na detektivske priče, uneti još jaču dozu parodije na stereotipe koje znamo iz popularnih bajki i legendi, ipak će knjiga „Kako napisati roman“ i dalje ostati bajka o stvaranju nečeg sasvim novog na jedan magičan način.

Bez obzira na svu teoriju i na racionalnost svakog koraka, stvaranje novog umetničkog dela zaista ostaje jedno veliko čudo, ravno onim čudesima koja pripadaju samo nadrealnom svetu.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.