Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Istorija starog sveta“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Istorija starog sveta“

Razdoblje antike, vremenski izuzetno dugo, geografski i kulturološki izrazito raznoliko i prebogato, oduvek je privlačilo pažnju stručnjaka, istraživača, ali i beskrajnog broja ljubitelja starina.



U nepreglednom moru literature o ovom najdugotrajnijem razdoblju u ljudskoj istoriji izdvajaju se dela istaknutih poznavalaca i istraživača koja savremenom čitaocu pružaju obilje sistematizovanih informacija i znanja o periodu čije se trajanje meri milenijumima.

Jedno od takvih dela, pod naslovom „Istorija starog sveta“, sadržajem i vrednošću istinski kapitalno, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja prof. dr Suzan Vajs Bauer.

Autorka svoje trotomno delo posvećuje predstavljanju rezultata sopstvenih naučnih istraživanja, kao i čitavog kvantuma znanja koja se odnose na antičko doba.

U ovoj obimnoj, trotomnoj, ali veoma dobro organizovanoj knjizi čitalac će biti u prilici da na jednom mestu dođe do sistematizovanih naučnih istina, povesti o ličnostima, događajima i istorijskim procesima koji obuhvataju civilizacije i kulture koje su nastajale i razvijale se na području Evrope, Severne Afrike, Bliskog, Srednjeg i Dalekog istoka, kao i Latinske Amerike, i to u razdoblju od najstarijih istorijskih vremena pa sve do propasti Zapadnog rimskog carstva.

Objavljivanje ovog dela na našem jeziku predstavlja izuzetno dragocen doprinos širenju i obogaćivanju znanja o antičkom razdoblju na čijim najznačajnijim tekovinama počiva današnja civilizacija. Ovo tim pre što su kapitalna dela koja predstavljaju pregled antičke istorije izuzetno retka, a time još dragocenija za istraživače i ljubitelje starina.

„Istorija starog veka“ predstavlja zanimljivo i uzbudljivo štivo koje pleni obiljem informacija, opisa i analiza koje omogućavaju sticanje relevatnih znanja, ali i istovremeno pruža mogućnost za istinsko uživanje u čitanju složenog dela napisanog lepim književnim jezikom.

Iako samo na prvi pogled obimno, ovo delo se čita u jednom dahu upravo zahvaljujući izrazitom daru autorke da davno prohujala vremena, predele, ličnosti i događaje na pravi i veoma zanimljiv način približi savremenom čitaocu.

Knjiga prof. dr Suzan Vajs Bauer nije namenjena isključivo stručnjacima, već u podjednakoj meri svima onima koji se interesuju za dinamično, događajima i ličnostima prebogato, ali često i veoma kontradiktorno antičko razdoblje naše i svetske istorije.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji tema i samoga teksta, kao i tome što je pisana na jednostavan i razumljiv način ovo delo veoma lako nalazi put do čitalaca. Stoga mu se treba prepustiti i, istovremeno, upustiti se u uzbudljivo i nezaboravno putovanje kroz neke od najznačajnijih istorijskih epoha. 

Kapitalno, trotomno delo prof. dr Suzan Vajs Bauer na naš jezik preveo je istoričar Dejan Ristić, nekadašnji upravnik Narodne biblioteka Srbije i državni sekretar za kulturu.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više
prikaz romana poslednja danteova tajna božanstvena tragikomedija laguna knjige Prikaz romana „Poslednja Danteova tajna“: Božanstvena tragikomedija
26.04.2024.
U romanima italijanskog pisca Đulija Leonija (1951), najuspešnijeg tamošnjeg autora istorijskih trilera, Dante Aligijeri je predstavljen kao lik jedinstvenog detektiva. U Leonijevo bavljenje najupečat...
više
prikaz knjige jasno kao dan kad prošlost dođe na naplatu laguna knjige Prikaz knjige „Jasno kao dan“: Kad prošlost dođe na naplatu
26.04.2024.
Svega nekoliko dana nakon što se pojavila u knjižarama, nova knjiga Anjes Marten-Ligan ušla je na Laguninu listu najprodavanijih izdanja. Naši su čitaoci očito bili željni novog štiva iz pera ove fran...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.