Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Govori koji su promenili svet“ Sajmona Sibaga Montefjorea - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Govori koji su promenili svet“ Sajmona Sibaga Montefjorea

Za knjigoljupce se u srpskim knjižarama pojavio prevod nedavno objavljenog dela britanskog pisca Sajmona Sibaga Montefjorea (1965) „Govori koji su promenili svet“, koga su čitaoci već upoznali u izdanjima Lagune.

To su „101 heroj svetske istorije“, „Staljin: Dvor crvenog cara“, „Jerusalim“ i „Pisma koja su promenila svet“.

Montefjore je autor međunarodnih bestselera, a njegove nagrađene knjige objavljene su na četrdeset osam jezika. Do sada je objavio sedam knjiga koje mogu da se ubroje u dokumentarnu književnost, pet dela fikcije, dve knjige za decu i pet serija za televiziju.

Kao potomak jedne od najuglednijih i najbogatijih jevrejskih porodica koje su stekle i britansko plemstvo, Sajmon Sibag školovao se na Kembridžu, gde je i doktorirao. Zaposlio se prvobitno kao bankar da bi se kasnije bavio novinarstvom, i to izveštavanjem sa ratišta.

Silne nagrade koje je podobijao i planove o ekranizaciji njegovih romansiranih biografija mogu se naći na internetu.

Član je Kraljevskog društva za književnost i gostujući profesor humanističkih nauka na mnogim univerzitetima kao veliki znalac, pre svega ruske istorije.

Poslednja publicistička knjiga koju je za sada napisao je „Romanovi 1613–1918“ za koju je, kao i za sve prethodne, dobio veoma pohvalne kritike.

Uvod za svoju knjigu „Govori koji su promenili svet“ autor je započeo sa: „Prijatelji! Braćo i sestre! Drugovi! Sugrađani! Vaša veličanstva i visočanstva! Zemljaci! Deco moja! Saborci moji! Dame i gospodo!“, kao što počinju i govori koje je odabrao.

Prema tumačenju pisca, mnogo se može saznati na osnovu početka govora i kao primer navodi reči britanske kraljice Elizabete I, kojima je počinjala svoje govore: „Moj odani narode“.

„Ovo je potpuno nova knjiga velikih govora – i dodatak mojoj knjizi ‘Pisma koja su promenila svet’, za koje bi svi trebalo da znamo, neki su već poznati i to s pravom, neki su, nadam se, novi“, istako je Montefjore.

„Voleo bih da mogu reći da su govori koji su promenili svet čista poezija, iskrenost i dobrota, himne slobode, ode toleranciji“, poželeo je autor i dodao da su „oni najsnažniji često krvoločni prikazi gole sile, laži, mržnje, klevete jer i takvi pokreću svet koliko i oni puni plemenitog duha i herojske hrabrosti“.

Montefjore citira Cicerona koji je bio jedan od najboljih i najčuvenijih govornika antike koji je smatrao „da je sažetost velika vrlina rečitosti“.

„Prava tema ove knjige jeste slavljenje snage reči... Vođe su odgovorne za svoje reči, a reči nose posledice... Nasilne reči i ideje pomogle su da se dvadeseti vek pretvori u vek krvi“, jedan je od zaključaka autora ovog dela.

Montefjore je sedamdesetak govora grupisao prema porukama koje su nosili: otpor, sanjarenje, sloboda, uspon i pad, pristojnost, bojišta, prkos, teror, suđenja, ludorije, moć, mirotvorci, revolucije, ratni huškači, genocid, dobro i zlo, proroci, upozorenja, oproštaj.

Prevodilac Nenad Dropulić je knjigu označio kao „bogatu i živopisnu zbirku govora uglednog istoričara Sajmona Sibaga Montefjorea koji vodi čitaoce od drevnih vremena do dvadeset prvog veka, a održali su ih carevi i osvajači, sanjari i ubice, a tu su između ostalih Čerčil, Elizabeta Prva, Staljin, Džingis kan, Kleopatra, Mišel Obama, Nehru i Muhamed Ali“.

Pristupačnim i neodoljivim stilom majstora pripovedača, autor pokazuje zašto je ove govore neophodno pročitati i kako obogaćuju našu sadašnjost, osvetljavaju našu prošlost i inspirišu i upozoravaju na budućnost, jedna je od ocena čitalaca.

Autor: Vera Kondev
Izvor: Fakti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.