Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Digitalno zlato“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Digitalno zlato“

Za nas obične smrtnike bitkoin je potpuna enigma. Čak i oni koji su nešto upoznatiji sa kriptovalutama i koji naslućuju potencijale ovog novca i bar u teoriji razumeju „rudarenje“ tih istih novčića, i dalje su zbunjeni načinom funkcionisanja ali i količinom novca koji prolazi kroz ruke kompjuteraša koji se bave bitkoinom ali i etereumom, bitkoin kešom, lajtkoinom i ostalim e-novcima.

A bitkoin je ozbiljan biznis koji donosi ozbiljan novac. Jedan bitkoin je danas vredan preko 10.000 dolara. A nekada su se delili besplatno.

Svima onima koje interesuje kako da zarade prvi bitkoin ali i da steknu uvid u način poslovanja i plaćanja koji je u razvijenim zemljama već uzeo maha i vrlo lako može da postane uobičajen pod uslovom, naravno, da programeri, matematički genijalci i ostali kompjuteraši uspeju da nekako stvore svet bez posrednika u vidu banki, biće interesantna knjiga „Digitalno zlato“ koju je nedavno objavila Laguna.

Novinar Njujork tajmsa Natanijel Proper koji za ovaj prestižni list pokriva tehnološke i finansijske teme, napisao je zabavan i informativan i, što je najvažnije čitljiv i razumljiv vodič kroz istorijat bitkoina.

„Digitalno zlato“ prati uspon bitkoina od njegovih početaka 2009. i njegovog tvorca, misterioznog Satošija Nakamota, preko njegove evolucije u valutu koju je koristio Silk roud – narko-dilerska organizacija iz Deep Weba, do sadašnje inkarnacije kao jedne od glavnih sila u finansijskom svetu i njegove sve veće primene u društvu.

Poper uz Satošija predstavlja i čitavu plejadu neobičnih likova koji su postali vodeći igrači u ovom svetu i pokretu i čitaoce vodi od Japana do Bruklina gde je Čarli Šrem osnovao BitInstant i od Sijetla do Islanda gde jedna ogromna „rudarska“ kompanija izvodi kompleksne algoritme po ceo dan da bi otkrili nove bitkoine.

Za one naprednije, na kraju knjige je i dodatak o tajnim adresama i ključevima, započinjanju transakcija, stvaranju blokova i osvajanju blokova i novčića. Srećno!

„Digitalno zlato“ je uzbudljiva priča o jednom fenomenu čija je budućnost neizvesna. Bitkoin ima potencijal da izmeni svet i iz novčane jednačine izbaci vlade i banke koji kao posrednici skupljaju kajmak za sebe, ali se sada sve češće javljaju finansijski i ekonomski eksperti koji upozoravaju da će bitkoin nestati jer je u ovakvom obliku neodrživ. Videćemo.
 
Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.