Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige: „Daj, ne smaraj se: Izađi iz svojih misli i zakorači u život“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige: „Daj, ne smaraj se: Izađi iz svojih misli i zakorači u život“

U poslednje vreme neprestano čitam knjige o samopomoći, pa sam tako naleteo i na „Daj, ne smaraj se“ koja je pravo osveženje.

Ako samo pogledate nazive poglavlja („Spreman sam“, „Prihvatam neizvesno“ itd), učiniće vam se da je knjiga usmerena na pozitivno samoosnaživanje (u čemu nema ničeg lošeg, naravno), ali tvrdim vam da nije tako. Autor vas zapravo proziva zbog izgovora koje smišljate, tera vas da razmišljate van okvira i naučićete da možete da ostvarite sve čemu težite.

Evo šta sam ja naučio:

1. Izađi iz svojih misli i zakorači u život

Gari Džon Bišop je odradio sjajan posao objašnjavajući čitaocima kako da iskorače iz sopstvenih misli i stavio je akcenat na život u sadašnjem trenutku. Budući da previše razmišljam o svakoj situaciji, potpuno sam se poistovetio sa njegovom poentom. Razmišljanje o svemu što bi moglo da pođe po zlu nas neće odvesti od tačke A do tačke B. Ako nismo spremni da preuzmemo rizike, nikada nećemo znati šta bi bilo kad bi bilo.

Svako, doslovno svako, previše vremena provodi razmišljajući – pokušavamo da isplaniramo svaki aspekt svog života, dozvoljavamo mislima i strahovima da upravljaju našim potezima i previše brinemo o tome šta drugi misle o nama. Zauzvrat umesto boljeg života dobijamo življenje prepuno tuge i bede.

Ako želimo da živimo najbolje što možemo, moramo da poslušamo Bišopov savet i izađemo iz svojih misli i zakoračimo u život jer imamo samo jedan. Zašto onda ne iskoristi iz njega najviše moguće tj. zašto ne počnemo da ga živimo?

2. Prošlost je prošlost

Naša prošlost ne definiše našu budućnost. Svako od nas je doživeo nešto u prošlosti na šta nije naročito ponosan. Ali prošlost nas ne definiše kao osobu, već ono što ćemo uraditi u ostatku života. I to počinje ovog trenutka: sve od ovog trenutka je važno.

Hoćemo li doživeti nesupeh? Naravno. Ali ako nema neuspeha, to znači da ni ne pokušavamo. Bez obzira na to na koga se ugledamo, ta osoba je sigurno u životu doživela više neuspeha nego uspeha. Pa kako su onda pronašli sreću i uspeh? Tako što nikada nisu odustali od sebe, nisu prestali da veruju u svoje snove.

Moramo biti spremni da delamo. Možemo da sedimo i pričamo o svim promenama koje želimo da vidimo u svom životu ili možemo da se pokrenemo i radimo na tim promenama. Nećete verovati, ali samo jedna od ove dve opcije će dovesti do tih promena.

3. Vi imate kontrolu

Sve što nam se do sada dogodilo u životu je tu jer smo to dozvolili. Sva razočaranja, svi strahovi, sva uzbuđenja, sve. Sve se dogodilo jer smo mi to dozvolili.

Stavljamo sebe u određene okolnosti koje izvlače najbolje iz nas, ali isto tako umemo da se nađemo i u situacijama koje iz nas izvlače ono loše. Tako se okružujemo i ljudima koji u nama bude i dobro i loše.

Samo vi imate kontrolu. Ako određene okolnosti ili odnosi ne idu u smeru koji želite, onda morate biti spremni da promenite te okolnosti ili odnose. Niko drugi to neće uraditi umesto vas, morate biti voljni da to uradite sami za sebe. A ako pak niste spremni da činite promene, onda ne očekujte da će se bilo šta promeniti.

Zaključak:

Ako sam išta shvatio, to je da su najbolje knjige one koje imaju zanimljive naslove. Iako nekome može da zvuči neozbiljno, mislim da upravo ovakav naslov daje određeni nivo realnosti. A upravo to ćete dobiti iz Bišopove knjige – realnost. Ništa nije ušećereno, ne piše kako bi zadovoljio druge i ne ustručava se da podeli što više saveta sa čitaocima. Zato je ovo jedna veoma snažna i smislena knjiga.

Izvor: medium.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.