Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Daj, ne smaraj se“ Garija Džona Bišopa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Daj, ne smaraj se“ Garija Džona Bišopa

Znam, znam, još jedna knjiga sa provokativnim naslovom. Deluje da ih danas ima na stotine. Nakon nekoliko sličnih, pročitao sam i ovu koju mi je preporučio kolega. Da li je bolja od ostalih? Pogledajmo!

Gari nam predstavlja sedam „mantri“ po kojima želi da čitalac živi. One su:
 
1. Spreman sam
2. Stvoren sam za pobedu
3. Imam ovo pod kontrolom
4. Prihvatam neizvesno
5. Ne određuju me moje misli, ja sam ono što radim
6. Neumoran sam
7. Ne očekujem ništa i prihvatam sve

Spreman sam

Gari smatra da sve što radimo potiče iz naše spremnosti. Ako u vašem životu postoji nešto što ne volite, to je zato što ste spremni da budete u toj situaciji. Ne dopada vam se vaše telo, posao ili finansijska situacija? U velikoj meri razlog za to je to što ste spremni da na tom nivou ostanete. Sledeći put kada vam se nešto na vama ne dopada, zapitajte se: „Jesam li spreman?“ Jeste li spremni da vežbate i jedete pravilno ako želite da oslabite? Jeste li spremni da ovladate novim veštinama kako biste našli bolji posao? U redu je da odgovorite sa „ne“, ali bar budite iskreni prema sebi i prestanite da kukate zbog stanja koje niste spremni da promenite.

Stvoren sam za pobedu

Pobeđujete u nečemu. Čak i delovi vašeg života koje ne volite su ipak „pobede“. Stvorili ste životnu putanju da stignete dotle. Ako vam se ne dopadaju stvari u kojima pobeđujete, onda je vreme da promenite igru koju igrate.

Imam ovo pod kontrolom

Kada se život raspliće, često deluje još gore zbog naše percepcije. Veoma je važno da se setite da su i drugi prošli, ili prolaze, kroz tu tešku situaciju, a našli su način da izađu iz zbrke. Ako su oni uspeli, možeš i ti. Imaš to pod kontrolom!

Prihvatam neizvesno

Mnogo toga u životu je van naše kontrole. Kompanija propadne i ostanete bez posla. Tornado vam uništi kuću. Život je prepun neizvesnosti. Možete da brinete zbog toga ili da to prihvatite i delujete. Možda ste želeli nešto da stvorite, ali ste se plašili neuspeha ili tuđeg mišljenja. Reakcija na vaše delo je neizvesna. Jedina sigurna stvar koju možete da uradite je da ne stvarate. Zato stvarajte! Rizikujte da se desi neuspeh ili loše kritike, ali delujte!

Ne određuju me moje misli, ja sam ono što radim

Uspešni ljudi nisu to postali samo zato što su imali sjajne ideje. Postali su uspešni jer su delovali po svojim idejama. Uradili su nešto. Ako želite da svoj strah savladate, počnite. Uradite nešto! Samo ne razmišljajte o tome.

Neumoran sam

Gari nam predstavlja sledeću sliku: zamislite da putujete kroz prašumu u potrazi za civilizaicjom. Možda ste daleko kilometar, možda stotinu. Možda ćete naići na ćorsokak i morati da se vratite malo unazad. Važno je da budete neumorni u potrazi za civilizacijom. Džungla je puna opasnosti i nepoznatog, zašto onda ne biste bili neumorni u potrazi za uspehom?

Ne očekujem ništa i prihvatam sve

Mnogo patnje u životu potiče iz neispunjenih očekivanja. Zamišljate kakav bi život trebalo da bude i onda ste slomljeni ako se to ne dogodi. Umesto toga bi trebalo da život prihvatate kakav vam dođe. Volite ono što imate i prihvatite ono što vam je dato. To ne znači da ne radite kako biste stigli do željenog cilja... samo ne očekujte da se to desi.

Sveukupno sam zaista uživao u knjizi! Kratka je, ali prepuna značajnih informacija. Mnogo puta u životu sam sebi preprečim put. Pobeđujem u pogrešnim stvarima ili imam neispunjena očekivanja. Moram toga da se rešim, da prestanem da se smaram. Život nije lak, ali imam tendenciju da ga ćinim bespotrebno težim. U ovoj knjizi je mnogo praktičnih saveta kako da izađete iz svojih misli i zakoračite u život!

Izvor: jasonrcrawford.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.