Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Da je bolje ne bi valjalo“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Da je bolje ne bi valjalo“

Bojan Ljubenović  satiričar i pisac iz Beograda, autor je više knjiga aforizama, satiričnih priča i knjiga za decu. Njegova najpoznatija dela su „Triput sečem i opet kratko“, „Pisma iz Srbije“, „Trn u oku“ i „Smejalice“, za koja je dobio najznačajnije književne nagrade iz oblasti satire. Dela su mu prevođena na više svetskih jezika. Član je Beogradskog aforističarskog kruga i Udruženja književnika Srbije.

Najnovija knjiga Bojana Ljubenovića izdata za Lagunu svetlost dana ugledala je juče. Kao i uvek, Bojan je i ovoga puta odabrao maestralnu priču koja oslikava našu realnost i život u Srbiji. U središtu priče su Milica i Ivan. Bračni par čiji, do tada harmoničan život ruši Miličina preljuba. U samom činu zatiče je suprug koji u neverici prihvata da se to zaista dešava. Nizom događaja u knjizi pratimo Ivanova razmišljanja i postupke koji nas svakako neće ostaviti ravnodušnim s obzirom na to da se dotakao svih društvenih sfera. Bojan je u ovom romanu čitaocima stavio na tacnu život u Srbiji danas, kako je živeti bez posla, upasti u dugove, brinuti sto briga i na kraju ne slagati se u političkom smislu sa ostatkom društva.

Pisac čitaocima uspešno servira mnoštvo emocija pa tako čitajući ovaj roman prelazimo preko smeha do suza, sve u nepunih tri stotine strana. Razmišljanja junaka u ovom romanu su razmišljanja okoline, prijatelja, poznanika ili pak vas samih. U nekom liku svako može da se prepozna, manje ili više. Kroz svoja dela Bojan teži tome da oslika društvo, pa tako i u knjizi „Srbijo, bog ti pomogo“ imamo dnevnik jednog seljaka. Ovde imamo dnevnik jednog čoveka koji je pošteno učio i stekao zvanje, čoveka koji se bori za opstanak svoje porodice, a nemoćan je.

Ovo nije ljubavni roman o tome kako je žena prevarila muža i šta se tu sve zbilo. Ovo je jedna drama, sa trilerom, a ponekim redom i komedije.

Određeni delovi ovog romana izazvali su pravu buru među ženskom populacijom oko imena žena koje bi varale svoje muževe jer, kako Bojan kaže, prevara se očekuje od Nikoline, Teodore, a nikako od jedne Milice.

Ako se malo dublje zagledate u ovu rečenicu, a pre toga Bojana ne osudite toliko da može na kamenovanje, shvatate da je pisac u nekoliko rečenica opisao ironiju prevarenog muža i činjenicu da svaka pretpostavka može pasti u vodu.

Smestivši radnju u vreme koje je svima blisko Bojan kao da odmotava stari film koji je svima pred očima uz red šale i red ozbiljne drame.

Od sredine knjige čitaoci u potpunosti upadaju u Bojanovu zamku otkrivajući slučaj koji je bitna okosnica čitavog romana, pa tako onu prevaru nekako i zaboravite. Ako ste do sada čitali Bojanove romane onda znate da je u njima čovek ogoljen i predstavljen onakav kakav jeste, pa samim tim ovakav zaplet i kraj ne očekujete. Ovaj roman donosi mnogo uzbuđenja samom čitaocu i publici.

Sa krajem kakav jeste, postavlja se pitanje koliko je pisac bio surov u ovom romanu i koliko je zapravo ogolio sliku društva pre, a i danas.

Da li je dobro?

Da je bolje, ne bi valjalo.

Autor: Radmila Marković, 20. januar 2021.
Izvor: booksandscarves.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.