Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Cuker Laza“ Živojina Petrovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Cuker Laza“ Živojina Petrovića

Beogradska Laguna nedavno je objavila interesantnu i tužnu knjigu Živojina Petrovića o šabačkom bogatašu i dobrotvoru Mihailu Kurtoviću, zvanom „Cuker Laza“.

Petrović je čitaocima predstavio zaboravljenog ekscentrika (iako je štampa o njemu nadugačko i naširoko pisala) s početka 20. veka koji je ostavio dubok trag u istoriji Srbije.

Sudbina Cuker Laze lepo pokazuje da, u ovoj sredini (da se ne lažemo, svuda), biti drugačiji nije okej.

Iako ga je rođeni stric Josif J. Kurtović, jedan od najbogatijih Srba tog doba, izbrisao iz testamenta, na kraju, kako to najčešće biva kada život režira i piše romane, celokupno nasledstvo slilo se baš njemu u ruke – jedinom izopštenom iz stričevog zaveštanja – Mihailu Kurtoviću zvanom Cuker Laza!

Na veoma neobičan i do tada neviđen način Laza je počeo da rasipa svoje blago uveseljavajući ljude oko sebe, kupujući svakojake poklone i znanima i neznanima, pomažući mnoge, a posebno Univerzitet u Beogradu, Srpsku pravoslavnu crkvu, razna kulturno-umetnička i naučna društva... Sve je to radio u tolikoj meri i uz takve propratne postupke da je pitanje njegovog trošenja novca sud razmatrao čak sedamnaest godina, pri čemu je trinaest različitih medicinskih komisija sa ukupno 53 najčuvenija lekara Kraljevine Jugoslavije pregledalo Lazu tragajući samo za jednim odgovorom na pitanje: da li Mihailo Kurtović jeste ili nije „sumasišavši“?

Petrović, inače dobitnik nagrade „Despot Stefan Lazarević“, na ideju za priču o Cuker Lazi došao je kada je, kopajući po gradskim arhivima, naišao na testament iz 1897. koji mu je zapao za oko jer se u njemu izričito naglašava kome potpisnik (Lazin stric) ne želi da ostavi ni cvonjka bratancu.

Vešto kombinujući arhivsku građu i novinske tekstove, Petrović vrlo iznijansirano oslikava lik Cukera Laze (nadimak je dobio jer je kao mali voleo da mesi kolače). Od zabušanta u školi, preko momka koji je otpušten iz vojske kao „duševno poremećen“, do bizarnih ispada šminkanja i maskiranja i plašenja gostiju i umivanja benzinom, Cuker Laza je mnogo manje ekscentrična a mnogo više tragična figura koju su iskorišćavali svi oko njega, a koji je šakom i kapom delio svoje bogatstvo promenivši živote mnogima oko sebe, i zaslužnim i manje zaslužnim.

„Cuker Laza“ je zapravo tragikomična slika našeg društva (s početka 20. veka, ali i sada) prepunog gramzivih rođaka, zavidnih ljudi, javašluka i korumpiranosti, senzacionalističke štampe i iznad svega duboko ukorenjene potrebe da se svako ko „štrči“ potkreše na meru mediokriteta.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.