Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Budi takva kakva jesi“ autorke Emili Nagoski - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Budi takva kakva jesi“ autorke Emili Nagoski

Pre nešto više od pola veka pilula za kontracepciju je seksualnost žena Australije oslobodila tereta reprodukcije. Prošlo je 45 godina od kada je Džermejn Grir izazvala žene da probaju kakav je ukus njihove menstrualne krvi. Prošle su 42 godine od kada je pionirka seksualnog obrazovanja, Beti Dodson, ohrabrila žene da se uz pomoć ogledala suoče sa svojim polnim organom. Pa ipak, ogroman broj žena je je još uvek osakaćen srednjovekovnim shvatanjem da je seksualna dimenzija njihovog tela izvor sramote.

Nekada istraživač u Institutu Kinsi, Emili Nagoski danas drži predavanja o ljudskoj seskualnosti na koledžu Smit, i vodi izuzeno popularan blog o seksu, thedirtynormal.com. Zahvaljujući neprestanim molbama njenih studenata, pretežno žena, čitalaca bloga i zabrinutih anonimnih čitalaca koji nisu sigurni šta jeste, ili može da bude ili treba da bude normalno kad je reč o ljudskoj seksualnosti, autorka je odlučila da napiše knjigu.

Kao književno delo, ova knjiga zaslužuje sve pohvale zbog nesvakidašnjeg uspeha da ujedini popularnu nauku i žanr seksualne samopomoći u prozi koja nije nepodnošljivo sladunjava. Ako izuzmemo nekoliko suvišnih metafora o baštovanstvu, knjiga „Budi takva kakva jesi“ uspešno odoleva upotrebi zastarelih, dvosmislenih fraza i nudi suve naučne činjenice o seksualnom uzbuđenju i želji na neposredan i prijemčiv način.

Vodeći čitaoca kroz rezultate eksperimenta o tome kako se muški i ženski rod razlikuju u odgovoru na seksualne stimulanse, autorka koristi i grafikone. Jedan zapanjujući podatak, kako navodi autorka jeste da kod muškaraca postoji 50 odsto preklapanja između onoga na šta muške genitalije reaguju kao na „seksualno relevantno“ i onoga na šta muški mozak reaguje kao na „seksualno privlačno“. Kod žena, to preklapanje je samo u 10 odsto slučajeva.

„Muške genitalije su relativno specifične u smislu onoga na šta reaguju“, piše autorka, „a takvi su i muški mozgovi. Ženske genitalije su relativno neodređene u smislu onoga na šta reaguju, dok su ženski mozgovi osetljiviji kad je reč o kontekstu.“

Autorkin optimističan ton i vesela, „naravno da ste normalni“ poruka ublažavaju mračnu i deprimirajuću istinu koju nam knjiga otkriva: kulturološka odvratnost prema ženama, njihovim telima i seksualnosti je toliko ukorenjena da je bilo potrebno da dočekamo 2015. godinu kako bi ova knjiga bila prihvaćena na pravi način.

U tom smislu, naziv knjige „Budi takva kakva jesi“ predstavlja svojevrsno upozorenje i otkriva mnogo, ne samo kad je reč o sadržaju knjige već i kad je reč o našoj kulturi u celini: „stres, raspoloženje, poverenje, predstava o sopstvenom telu nisu sporedni faktori u seksualnom blagostanju žene; oni su od ključnog značaja“.

Navođenje naučnih činjenica je očigledno neophodno kako bi se potkrepile one činjenice o seksu koje svako ko je rođen u telu žene implicitno, oduvek zna. Nema te odrasle osobe kojoj je potrebna knjiga da je nauči da je dovoljno spavanja, pravilna ishrana, izbegavanje preteranog iscrpljivanja na poslu, osećati se dobro u sopstvenoj koži i ne izlaziti sa nekim gubitnikom, od suštinskog značaja za seksualnu sreću.

Ipak, jedno veliko otkriće ove knjige je saznanje da kad je reč o seksu, uverenja koja smo nasledili iz drevnih ženomrzačkih kultura još uvek nadjačavaju svima očigledno činjenično stanje.

Žene se iz petnih žila bore da shvate kako to da feministkinje koje su pokrenule seksualnu revoluciju, nisu bile u stanju da pobede – verovatno jer su potcenile spremnost druge strane da profitira.

Čak i u ovo naše doba, u kom se uživaju nikada ranije viđene seksualne slobode, prihvatanje i sveprisutna seksualna eksplicitnost, moćne, nove industrije posvećene seksualnim terapijama, tretmanima, pružanju saveta i hirurgiji izvršile su prenamenu seksualnih tabua iz prošlosti u profitabilne brige sadašnjosti.

Veliki novac može da se zaradi ako se ženski posli organi predstave kao groteskni, učešće u seksualnom činu kao inferiorno, a ženski libido kao defektan. Pozdravljam sve koji uspevaju da se odupru ovakvoj mitologiji; čak se i porno zvezda Džena Džejmison, čija je vagina nekad uživala ogromnu popularnost, na kraju podvrgla krajnje nepotrebnoj kozmetičkoj intervenciji – vaginoplastici. Uzgred, operacija joj je uništila karijeru.

I knjiga autorke Emili Nagoski je, naravno, deo ove industrije. Cinik bi rekao da ona samo sebi krči put prodajući ženama jednu malo nežniju poruku od onih na koje su navikle. „Sve smo mi sačinjene od istog materijala“, navodi autorka, „ali kod svake od nas taj materijal je organizovan na jedinstven način koji se tokom života menja.“

Ovo nije revolucionarna misao – ali optimističan pogled bio bi da je autorka, prihvativši za saveznike nauku, istraživanje i nesporne činjenice, napisala knjigu koja je ubojito oružje u nastavku borbe za istinsko seksualno oslobođenje.

„Normalni ste!“ možda ne zvuči kao bojni poklič, ali u svetu u kom se smatra da su sve žene iste, ova rečenica odjekuje kao bomba.

Autor Van Badam, april 2015.
Izvor: theguardian.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
 mačka i zen džejmsa norberija u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Mačka i zen“ Džejmsa Norberija u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Iz pera Džejmsa Norberija, autora i ilustratora svetskog bestselera „Velika Panda i Malecki Zmaj“, dolazi novo delo velikih mudrosti „Mačka i zen“. Ovo je priča o mački posvećenoj zenu koja želi da na...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
18.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj predstaviće pred beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC. Pored autorke, o knjizi će govoriti i J...
više
održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više
promocija romana tri hleba nasušna u trsteniku laguna knjige Promocija romana „Tri hleba nasušna“ u Trsteniku
17.04.2024.
Autorka Slavica Mastikosa predstaviće svoj roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Trsteniku. Promocija će se održati u petak 19. aprila od 19 sati u čitaonici Narodne biblioteke „Jefimija“. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.