Laguna - Bukmarker - Prikaz dečjeg romana „Nikola i Tesla 2: Juriš robotske vojske“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz dečjeg romana „Nikola i Tesla 2: Juriš robotske vojske“

Ovo je druga knjiga iz trilogije o avanturama blizanaca Nikole i Tesle, detektiva amatera koji na putu rešavanja misterije prave zanimljiva naučna pomagala.

Nikola i Tesla imaju samo 11 godina, ali su već heroji. Nakon što njihovi roditelji odu iz zemlje kako bi sproveli naučno istraživanje o navodnjavanju zemljišta soje, blizanci odlaze u Kaliforniju da provedu leto sa čika Njutom. U prvom delu, „Opasna laboratorija visokog napona“, Nikola i Tesla odmah po dolasku u Half Mun Bej rešavaju misteriju i oslobađaju kidnapovanu devojčicu koristeći svoje naučne spravice. A u novom romanu, koji se odvija odmah nakon završetka prvog dela, upuštaju se u još veću avanturu i rešavaju novu misteriju.

Čika Njut se zaljubljuje u Hiroko Sakuraj, bivšu naučnicu koja dolazi u grad i kupuje „Čarobnu kolibu“, lokalnu prodavnicu prepunu zaliha za pronalazače svih uzrasta. Nikoli i Tesli, kao i njihovim prijateljima, Hiroko se takođe dopada jer je sredila prodavnicu i, nekako, ukrotila uvek nabusitog prodavca Dankana i pretvorila ga u nešto nalik ljudskom biću. I ostali vlasnici prodavnica se sprijatelje sa njom pa uskoro svaka prodavnica ima svog posebno kreiranog robota.

U međuvremenu, redak i skup strip nestaje iz lokalne prodavnice koju drži porodica Kaski. Njihov sin Silas je jedno od dece sa kojima su se Nikola i Tesla sprijateljili odmah po dolasku. On obaveštava dinamični duo o nestanku stripa i govori im da bi prodaja tog posebnog broja spasila njegovu porodicu finansijskih problema: zadržali bi svoju prodavnicu i svoj dom. Kao rođeni vođa, Tesla odmah odlučuje da će mu ona i njen brat pomoći da vrati ukradeni strip.

Kao i prvo deo trilogije, nastavak „Juriš robotske vojske“ prepun je avantura, naučnih otkrića i zanimljivih zapleta. Tesla nastavlja da bude neobičan lik dečje književnosti: vođa i veliki ljubitelj robota. Dijalozi su zaista odlični, pre svega uverljivi, i na momente veoma duhoviti.

U romanu se takođe nalaze uputstva i dijagrami za pravljenje robota koje svako dete uz pomoć roditelja može da napravi kod kuće. Većina potrebnih stvari se nalazi u gotovo svakom domu, a to su između ostalog plastične flaše, električne žice, lepak, četkica za zube i slično.

Upustite se u novu avanturu i napravite svoje kućne robote dok čekamo poslednji roman trilogije i nove avanture malih genijalaca Nikole i Tesle.

Izvor: theguardian.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.